İsveç’te yer alan Torslanda üretim tesislerinde üretilen Volvo XC90, motor seçeneklerine son eklenen D5 kodlu dizel motoruyla artık çok dah geniş bir kitleye hitap ediyor. Yüksek silindir hacimli benzinli motorlar ile ağır SUV’ların buluşması genelde benzin istasyonlarıyla aranızdaki bağların güçlenmesine neden olurken, dizel motor seçenekleri bu büyük araçların albenisini arttırmakta çok önemli bir etken.

Sıralı 5 silindirli motorlar ve bunların turbo beslemeli versiyonları konusunda uzman bir üretici olan Volvo, XC90’da da geleneklerine bağlı kalarak sıralı 5 silindirli bir turbo dizel güç ünitesi kullanmayı tercih etmiş. Dizel motor seçeneğiyle Volvo XC90, SUV sınıfındaki iddiasını arttırırken mantıklı seçenekler arasında da en üst sıralara çıkmayı başarıyor.

Tasarımda sadelik

Volvo xc90

Volvo XC90’ın beni çeken en önemli özelliği tasarımı oldu. Boyutlarıyla zaten oldukça heybetli olan XC90, tasarım çizgisiyle akıllardaki Volvo imajını destekliyor. Volvo denilince ilk akla gelen sağlamlık, Volvo XC90’nın kabuğuyla o kadar uyumlu ki aracın içerisindeki yaşadığınız güven hissi, evinizde yaşadığınızdan farksız.

xc90

Genel olarak klasik bir çizgiye sahip olan Volvo XC90’nın tasarımında ne göze batan herhangi bir kusur ne de insanın ilgisini aniden çeken bir ayrıntı bulunmuyor. Aslında bu sadelik Volvo’yu Volvo yapan ayrıntılardan sadece biri. Volvo XC90’ın dışındaki sade şıklık aracın iç mekanına da yansımış. Oldukça kullanışlı ve sade bir iç mekana sahip olan Volvo XC90, ilk bakışta karışık kumandalara sahip gibi gözükse de kullanımı oldukça kolay.

 

Genel olarak tuş karışıklığına neden olan bölümse araç içi telefon siteminin ön konsolda yer alan tuş takımı oluyor. Ama dediğim bu tuşlara alışmak sadece birkaç dakika sürüyor. Deri döşemeler ve yumuşak plastiklerle süslü Volvo, iç mekanında kaliteyi de bu sadelikle birlikte yakalamayı başarmış. Büyük boyutları sayesinde arka koltuklarında geniş bir yaşam alanı sunabilen Volvo XC90, bagaj bölümünde yer alan üçüncü koltuk sırasıyla kolaylıkla 7 kişilik bir araca dönüşebiliyor. Fakat üçüncü koltuk sırasının kullanılmaya başlamasıyla birlikte XC90’ın geniş bagajının hacmi 249 litreye kadar düşüyor.

 

Volvo güvenlik konusuna diğer araçlarında olduğu gibi XC90’da da oldukça önem vermiş. Zaten Volvo XC90, SUV sınıfında Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldıza ulaşan ender seçeneklerden biri. Volvo’nun bu güvenlik titizliği çerçevesindeki en dikkat çekici ayrıntısı BLIS oluyor. Geniş yan aynalar aracın görüş açılarını olumlu yönde etkilerken, bir Volvo donanımı ve ayrıcalığı olan BLIS(Kör nokta uyarı sistemi) test aracımızın donanımları arasında yer alıyordu.

Yan aynaların altında bulunan sensörler sayesinde kör nokta olarak tabir edilen ve yan aynaların görüş açıları dışında kalan alanı takip eden sistemle Volvo güvenliğini aracın içerisinde olduğunuz her an rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. BLIS’in dışında havayastığı, ABS, ESP ve güvenlik barları gibi donanımlardan ise bu araç için bahsetmeye hiç gerek yok çünkü Volvo mühendisleri bu konu üzerinde fazlasıyla mesai harcamışlar.

Esnek yapılı motor

volvo xc90

Ürün gamının tek dizel motor seçeneği olan Volvo XC90 D5, aracın en büyük yeniliği konumunda bulunuyor. Daha önceki 163 HP güç üreten dizel motor, artık 185 HP güç üretiyor. Bu sınıfta yer alan bir araç için yakıt tüketimi en önemli karar verme etkenlerinden biri olurken aracın ağırlığı göz önüne alındığında çekiş gücü yani torkun da önemi büyük.

Sıralı 5 silindirli dizel motoruyla Volvo XC90 her iki ayrıntıyı da kullanıcısını memnun edebilecek seviyede karşılıyor. Birlikte olduğumuz zaman dilimi içerisinde ortalama 100 km/de 11 litrelik yakıt tüketimine ulaşan XC90, motorin fiyatlarını da göz önüne aldığımızda oldukça ekonomik bir motora sahip olduğunu gösteriyor.

Dizel motorun 400 Nm’lik torkuysa Volvo XC90 ‘a rahatlıkla bir kamyon veya otobüs çekebilecek çekiş gücünü kazandırıyor. Bu yüksek torkun ayrıca 2000 d/d’den itibaren tekerleklere aktarılması dizel motorun gücünü çok daha iyi hissettiriyor. En büyük özelliği yakıt tüketimi olan bu motorun yüksek torkunu da özellikle benzinli rakipleriyle karşılaştırırken göz önüne almak gerekiyor.

Detaylar

İsveç’te yer alan Torslanda üretim tesislerinde üretilen XC90, motor seçeneklerine son eklenen D5 kodlu dizel motoruyla artık çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Yüksek silindir hacimli benzinli motorlar ile ağır SUV’ların buluşması genelde benzin istasyonlarıyla aranızdaki bağların güçlenmesine neden olurken, dizel motor seçenekleri bu büyük araçların albenisini arttırmakta çok önemli bir etken.

Sıralı 5 silindirli motorlar ve bunların turbo beslemeli versiyonları konusunda uzman bir üretici olan Volvo, XC90’da da geleneklerine bağlı kalarak sıralı 5 silindirli bir turbo dizel güç ünitesi kullanmayı tercih etmiş. Dizel motor seçeneğiyle XC90, SUV sınıfındaki iddiasını arttırırken mantıklı seçenekler arasında da en üst sıralara çıkmayı başarıyor.

Hepsi bir arada

Konfor, çekiş ve ekonomi. XC90’ı tanımlamaya her ne kadar bu üç kelime yetmese de öne çıkan özelliklerini anlatmayı tamamen karşılıyor. Test süresince konfor seviyesi ve kullanım rahatlığıyla oldukça beğenimizi kazanan XC90, 6 kademeli otomatik şanzımanı ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle gücünü çok iyi hissettiremese de kaputun altında yatan motor gerektiğinde üzerine düşen işi çok iyi yapıyor.

Başarılı süspansiyon sistemi, XC90’nın konfor seviyesini arttırırken sessiz çalışmasıyla da beğenimizi kazandı. Yalıtım konusunda oldukça üst seviyede yer alan XC90 yüksek hızlarda bile yol ve rüzgar seslerini en az seviyede yolcu kabini içerisine alıyor. Yüksek yapısı ve geniş yanaklı lastikleri nedeniyle ani direksiyon hamlelerinde karoser salınımlarına giren XC90, yol tutuş konusunda oldukça başarılı.

Gerektiğinde ise ESP devreye girmekte tereddüt etmiyor ve aracın çizgisini korumaya yardımcı oluyor. XC90’ın eleştirilebilecek en büyük yanıysa şüphesiz fenleri. Aslında fren mesafesi olarak bir sıkıntı yaşatmasa da XC90 fren dozlaması konusunda oldukça zayıf. Hissiz olarak tanımlayabileceğimiz frenleri aracın nerde ve ne zaman duracağını sürücüsüne hissettirmekte zorlanıyor.

Genel Değerlendirme
İşçilik  8  İşçilik seviyesi yüksek.
Görüş  7  Park manevraları sırasında dikkat istiyor.
Performans  7  Dizel motorun performansı yeterli.
Tüketim  8  Bir SUV için ekonomik.
Konfor  8  Yeterli konforu sunmayı başarıyor.
Frenler  6  Fren pedalı biraz hissiz.
Yalıtım  7  Herhangi bir yalıtım problemi yok.
Donanım  7  Gerekli her donanıma sahip.
Fiyat  7  Dizel SUV’lar arasında uygun bir fiyatla satılıyor.
Sonuç  7,2 Geçirdiği makyajla birlikte olgunlaşan XC90, hem tasarım hem de motor yönünden oldukça ilerlemiş. Özellikle sıralı 5 silindirli motoru ürettiği 185 HP güç ve 400 Nm tork ile hem yakıt ekonomisi hem de performans yönünden beklentileri karşılıyor. Geniş güvenlik donanımları her Volvo’da olduğu gibi XC90’da da fazlasıyla bulunurken, fiyatının da rakipleriyle karşılaştırıldığında uygun olduğu söylenebilir.
İkinciel

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Teknik Veriler
Motor: Sıralı 5 silindirli, turbodizel, 20v
Motor Hacmi: 2400 cc
Motor Gücü: 185 HP – 4000 d/d
Max. Tork: 400 Nm – 2000-2750 d/d
Frenler: Hava kanallı disk/disk
Bagaj: 249/613 lt
Boyutlar (u/g/y): 4807/1989/1784 mm
Ağırlık: 2005 kg
Lastikler: 235/60 R18

Teknik Özellik

STANDART DONANIM
Teknik Veriler
Motor: Sıralı 5 silindirli, turbodizel, 20v
Motor Hacmi: 2400 cc
Motor Gücü: 185 HP – 4000 d/d
Max. Tork: 400 Nm – 2000-2750 d/d
Frenler: Hava kanallı disk/disk
Bagaj: 249/613 lt
Boyutlar (u/g/y): 4807/1989/1784 mm
Ağırlık: 2005 kg
Lastikler: 235/60 R18

İkinci El Volvo XC90 İlanları

Nihat KARATAŞ

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here