Seat Leon 2015 Tasarım

seat leon 2015

VW grubu, 2005 yılında yollarla buluşan ikinci nesil Seat Leon 2015 ile imajını önemli ölçüde değiştirmişti. O dönem, tasarım anlamında çığır açan otomobil, halen ikinci elde aranılan modeller arasındaki yerini koruyor.

2 senedir otomobil severlerin hayatında olan güncel Seat Leon 2015tasarımı içinse aynı şeyleri söylemek o kadar kolay değil. Selefine oranla daha temiz, daha keskin fakat iddiasız çizgiler otomobilin geneline hakim. Yine de Leon’un göze batan garip bir tarafı da elbette yok.

Üstelik tamamen LED farlar ve stop grubuyla satın alırsanız, daha albenili bir Leon’a da sahip olabilirsiniz.  4263 mm uzunluğa sahip olan Leon’un genişliği 1816 mm, yüksekliği de 1459 mm olarak açıklanıyor. 2636 mm’lik aks mesafesi sınıf ortalamalarında kalıyor.

Seat Leon 2015 İç Mekan

Seat Leon 2015

 Seat Leon 2015yaşam alanı, selefine oranla daha ferah hissettiriyor. Bunda kokpitin ve omuz çizgisinin biraz daha aşağı alınmasının etkisi büyük. Opsiyonel olarak alınabilen alcantara kaplı spor koltuklar göze hoş göründüğü kadar konforlu da hissettiriyor.

Kokpitin üst bölümünde kullanılan malzeme kalitesi, rakipleriyle benzer seviyede olsa da alt bölümlerde ve kapı içlerinde kullanılan malzemenin kalitesi Leon’a yakışmıyor. Tabii bunda VW grubunun, otomobili doğuşundan itibaren Golf’ün bir “tık” aşağısında konumlandırmasının da etkisi var.

Kolay okunabilen gösterge tablosu ile kırmızı kokpit aydınlatması iyi bir kontrast yakalıyor. Havalandırma kumandalarının da kullanımı gayet basit. Hemen onların altında yer alan eşya gözüyse gündelik hayatta kullandığınız birçok ufak eşyaya ev sahipliği yapabilecek kadar geniş ve kullanışlı. Fakat dokunmatik kullanıma da izin veren küçük multi medya ekranı, kokpitin sıkıcı tasarımıyla birleşince albenisi düşük bir iç mekan ortaya çıkmış.

Ekran vasıtasıyla sürüş bilgileri hakkında bilgi alınabiliyor ve navigasyona da ulaşılabiliyor. Orta konsoldaki “mode” tuşuyla otomobilin gaz-direksiyon tepkileri değiştirilebiliyor. Arka bölümdeki diz ve baş mesafesi iki yetişkin için yeterliyken üçüncü yolcu da ortada kısa seyahatler gerçekleştirebilir. 380 litrelik bagaj hacmi mucizeler yaratmasa da iş görecektir.

Seat Leon 2015 Motor

 Mercek altına aldığımız bu Leon’da 1,4 litrelik turbo beslemeli benzinli TSI motor görev yapıyordu. Bu motor, 150 HP güç, 1500 d/d ile 3500 d/d arasında 250 Nm tork üretiyor.

Motor, 7 ileri vitesli çift kavramalı şanzımanla işbirliği yapıyor ve gücü ön aksa aktarıyor. Peki, ACT ne anlama geliyor? 2012 yılından bu yana kullanılan Aktif Silindir Yönetimi teknolojisiyle, 4 silindirli motorun 2 ve 3 numaralı silindirleri, gerekli durumlarda devre dışı kalabiliyor. Bu kapanma işlemi, 130 km/s’nin altında, 1250 d/d ile 4000 d/d arasında, 100 Nm torktan daha düşük torka ihtiyaç duyulduğunda gerçekleşiyor.

Bu işlemi hissetmenizse olanaksız; çünkü geçiş işlemi çok sessiz ve hızlı oluyor. 2 silindir modundayken motorun sesi ciddi anlamda azalıyor. Leon’da tercih edilebilen dört farklı sürüş modu bulunuyor; Normal, Eko, Spor ve Kişisel. Eko modundayken, motor olabildiğince düşük devirlerde ve 2 silindir modunda çalışıyor; DSG şanzıman da olabildiğince hızlı vites yükseltiyor. Ayrıca bununla da kalmayıp ayağın gazdan çekildiği durumlarda da vitesi boşa alarak yakıt tüketimini düşürüyor.

Spor modunda ise direksiyon ve gaz tepkileri keskinleşirken, şanzıman daha hızlı vites değiştiriyor ve küçük sınıf GTI’lara yakın bir performans hissi elde edilebiliyor.

Karma kullanımda yakıt tüketimimiz 100 km’de 6,2 litre, Spor modunda ise 12,5 litreye kadar çıkabiliyor, yani ne kadar ekmek, o kadar köfte.

Konfor & Yol Tutuş

Seat Leon 2015

Leon, birçok disiplinde olduğu gibi, bilinçli olarak Golf’ün biraz aşağısında konumlandırıldığını bu disiplinde de gösteriyor. İç mekandaki yalıtım seviyesi, Golf’ten biraz daha kötü, fakat rahatsız edici bir motor ya da yuvarlanma gürültüsüne rastlanmıyor.

İşçilik seviyesindeki ufak tefek zayıflıklar ve sert plastik malzemeler, test otomobilimizdeki gibi 18 inçlik jantlarla birleşince kulak kabartıldığında bazı tıkırtılar duymak olası.  Öte yandan 18 inçlik jantlara ve FR donanımıyla gelen sert ayarlanmış amortisörlere rağmen Leon, çukurlar çok derinleşmediği sürece tatminkar bir konfor seviyesi sunuyor.

Direksiyon sistemi yeterince direkt çalışırken, geri bildirim konusunda zayıf kalıyor, zaman zaman torktan etkilense de çekiş kontrol sistemi ve ESP işini iyi yapıyor. Akıl dışı bir kullanım sergilemediğiniz sürece Leon, virajlarda ve düz konumda izine sadık ve başarılı bir yol tutuş tablosu çiziyor. Otomobilin 1188 kg’lik ağırlığıysa takdire değer; çünkü birçok rakibinden ortalama 100 kg daha hafif bir karosere sahip.

Teknik Özellik

Teknik Özellikler
Motor: 1.4 TSI ACT
Motor Hacmi: 1395 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork: 250 Nm 1500-3500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 8,0 s
Maksimum Hız: 215 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Benzinli
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 5,7 lt
Şehir Dışı: 4,1 lt
Karma: 4,6 lt
Test: 6,2 lt
CO2 Emisyonu 108 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4271 mm
Genişlik: 1816 mm
Yükseklik: 1444 mm
Dingil Mesafesi: 2634 mm
Bagaj Hacmi: 380 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 50 lt
Boş Ağırlık: 1188 kg
Lastik Boyutu: 225/40 R 18

 

İkinci El Seat Leon İlanları

1 YORUM

  1. Seat Leon Excellence kullanıyorum… Çok kaliteli bir araç. Donanımı çok iyi, fiyatını hak ediyor. Virajlarda önden arkadan kayma oluyor diyen arkadaşlar şoförlük tarzını gözden geçirmeli. Seat Leon üst düzey Audilerden, Passat ve Golften hiç de aşağıda değil. Çok güzel sürüş tatmini sağlıyor. Harika bir araç ve düşünülmeden alınabilir. İkinci elinde de sorun çıkarmıyor. Temiz olursa hemen satabilirsiniz. İyi günler.
    A.Şevki

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here