Yarış severlere, otomobil meraklılarına harika bir haberimiz var. FIA’nın resmi şampiyonalarından biri olan ETCR serisi ülkemize geliyor. Yarış 20-22 Mayıs tarihleri arasında Intercity Istanbul Park yarış pistinde yapılacak.

Round 1 – 6-8 Mayıs, Circuit de Pau-Ville
Round 2 – 20-22 Mayıs, Intercity İstanbul Park
Round 3 – 10-12 Haziran, Hungaroring
Round 4 – 17-19 Haziran, Circuito del Jarama-RACE
Round 5 – 8-10 Temmuz, Circuit Zolder
Round 6 – 22-24 Temmuz, Autodromo Vallelunga Piero Taruffi
Round 7 – 7-9 Ekim, Inje Speedium

Yarış ile ilgili lansman, 22 şubat salı günü Haliç’te gerçekleşti. Lansmana Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı, EMSO Sportif CEO’su Mert Güçlüer, FIA-ETCR Seriler Direktörü Xavier Gavory katıldı.

ETCR nedir? 

Dünyanın ilk tamamen elektrikli touring otomobil şampiyonası olarak FIA’ya bağlı  başlayacak seri için anlaşmalar yapıldı. Heyecanlı 2021 sezonunun ardından adı “PURE ETCR” olan seri FIA ETCR eTouring Car World Cup olarak anılacak. Mayıs ile Kasım arasında yedi adet yarıştan oluşacak şampiyona şu an büyük ilgi görüyor.

ETCR Takvimi Nasıl Olacak?

Takvime bakış atarsak sezon açılışı 6-8 Mayısta Fransa’da ünlü “Circuit de Pau-Ville” pistinde yapılacak. Ardından 20-22 Mayıs tarihleri arasında seri ülkemizde, Intercity Istanbul Park’ta ikinci yarışını gerçekleştirecek. Bu iki yarışı, Avrupa’daki kalıcı yarış pistlerinde -Hungaroring, Jarama, Zolder ve Vallelunga’da- dört yarış haftasonu takip edecek. Son olarak Güney Kore’deki Inje Speedium’daki yarış ise sezon finali olacak.

FIA Touring Araç Komisyonu ve FIA ​​Dünya Motor Sporları Konseyi, 2022 sezonu için Sportif Yönetmeliklerde, pistteki aksiyonu daha da muhteşem hale getirmeyi amaçlayan bir dizi yeniliği de onayladı. Henüz detaylar bulunmuyor.

WSC başkanı Marcello Lotti’nin açıklaması şu şekilde: “Başarılı WTCR’nin adımlarını takip eden ETCR’ye verilen FIA Dünya Kupası statüsünden gurur duyuyoruz. Bu takvim kesinlikle sokak pistleri ve kalıcı yarış pistlerinin güzel bir karışımı. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sezonun  büyük bölümünün Avrupa’da gerçekleşmesi ise mantıklı bir hamle. ETCR ve WTCR’nin üç etkinlikte pistleri paylaşacağını ve motor sporları hayranlarına Touring Car yarışları açısından en iyisini sunacağını görmekten çok memnunuz. Serinin bir sokak pistinde başlaması ilginç olacak: Motor sporları için efsanevi bir mekan olan Pau Ville. Ardından da yeni bir giriş olan Intercity İstanbul Park. ETCR otomobillerinin orada harika bir gösteri sunacağına eminim. Hungaroring ve Vallelunga’ya dönüşün yanı sıra Jarama ve Zolder’ın eklenmesiyle kalıcı yarış pistlerinin sayısı etkileyici. 2021’de gördüklerimize göre Jarama, Zolder ve Vallelunga’nın yerleşimleri ETCR araçlarına mükemmel bir şekilde uyacak ve serinin ETCR dünya prömiyeri etkinliğine başarıyla ev sahipliği yapan Vallelunga’yı tekrar ziyaret edeceğini de görmekten şahsen çok memnunum.”

Seride hangi markalar ve modeller bulunuyor?

Hyundai Veloster N ETCR, Alfa Romeo Giulia ve Seat Cupra e-Racer olmak üzere üç farklı şasi aracı, aynı güç üniteleri ile pistte izliyoruz.

Alfa Romeo Giulia
Seat Cupra e-Racer
Hyundai Veloster N ETCR

Teknik Detaylar?

Araçlar üretilmiş en güçlü Touring otomobiller olarak anılıyorlar. Tamamen elektrikli güç üniteleri 670hp (500kW) güç üretiyor ve bu gücü arka tekerlekleri ile yola aktarıyorlar.

Araçlarda Magelec Propulsion motorlar, vites kutuları ve inverterler bulunuyor.

Sıfırdan tam dolu şarjları verilen bilgiye göre bir saatten kısa sürede gerçekleşiyor ve emisyonsuz hidrojen jeneratörleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Lastikler köklü motorsporları lastik üreticilerinden biri olan Goodyear tarafından her koşula uygun olarak üretiliyor.

İsveç pilot Mattias Ekström

Serinin ilk sezonu olan 2021’i FIA Rallycross, 2 kez DTM, STCC şampiyonu İsveç pilot Mattias Ekström şampiyon olarak tamamladı. Takımlarda ise şampiyonluk yarışında Seat galip geldi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here