Egzoz emisyonlarını düşürmeye yönelik bir sürü çalışma yapılıyor. Azalan fosil yakıt kaynakları, otomobil üreticilerini alternatif yakıtlar kullanmaya teşvik ediyor. Günlük hayatta gördüğümüz hibrit otomobiller, elektrikli araçlar ve içten yanmalı motorlu araçlar yanında hidrojen ile çalışan otomobillerde günlük hayatta kullanılabilmekte. Ülkemizde Corolla modeli ile adını duyurmuş Toyota firması, 2015 yılında Japonya’da üretimine başladığı Mirai Modeli ile hidrojen ile çalışan bir araç ortaya çıkarmış oldu. Unutmadan ekleyelim modelin adı olan “Mirai” Japonca da “gelecek” anlamına geliyor. Gelin birlikte Toyota Mirai modelinin çalışma prensibini ve gücünü nasıl hidrojenden elde ettiğine bakalım.

Mirai 1
Adı gibi geleceği vaat eden modeli belki Türkiye yollarında da bir gün görürüz.

Toyota Mirai ve Yakıt Pili Kavramı

Toyota Mirai, firmanın geliştirdiği yakıt pili teknolojisini kullanıyor olup bunu hibrit teknolojisi ile desteklemektedir. Yakıt pili için kullanılan hidrojen, yüksek basınçlı tanklarda tutulup, elde edilen fazla elektrik ise bataryaya yönlendirilmektedir. Araç gücünü 6 temel parçadan almaktadır. Yüksek basınçlı hidrojen tankları, yakıt pili, güç kontrol ünitesi, elektrik motoru, dönüştürücü ve bataryadan oluşan parçalar ayrı ayrı görevlere sahiptir.

Toyota Mirai Yakıt Pili
Toyota Fuel Cell adı verilen yakıt pili, 114 kilowatt güç üretebilmekte.

Toyota Mirai Gücünü Nereden Alıyor?

Yüksek basınçlı hidrojen tankları, 3 katmanlı yapıya sahip olup karbon fiber ile desteklenmiş plastik alt yapıya sahiptirler. Hidrojeni 70 MPa’da muhafaza eden tanklardan adet başına 62.4 litre hacim düşmektedir. Toyota Mirai toplamda 2 adet hidrojen tankına sahip olup 124.8 litrelik hidrojeni depolayabilir. Yakıt pili ise 114 KW güç üretmekte ve 370 adet hücre bulundurmaktadır. Güç kontrol ünitesi sayesinde gücün ne kadarının kullanılacağının kararı verilirken, dönüştürücü yakıt pilinden alınan enerjiyi elektrik enerjisine çevirir.

Mirai Kesit
Arka koltuğun altında bulunan sarı tanklar yüksek basınçlı hidrojen tankları olmakla beraber toplam 124.8 litre hidrojen depolayabilirler.

Hidrojen ve Elektrik Bir Arada

Hibrit bir otomobil olan Toyota Mirai, benzin-elektrik değil hidrojen-elektrik ikilisi olarak çalışan bir alt yapıya sahip. Dönüştürücü tarafından yakıt pilinden alınan enerji elektrik enerjisine çevrilerek tekerlere aktarılır. Yakıt pili, güç kaynağı ve bataryayı şarj etme amaçlı kullanılır.

Mirai Interior
İç tasarım olarak oldukça modern ama bir o kadarda mütevazi duran otomobil, geleceği aracın içine başarı ile aktarmış durumda.

Nasıl Çalışıyor?

Aracın ön tamponunun altından alınan havadaki oksijen, atomlarına ayrılarak iletim sistemi ile yakıt piline yollanmaktadır. Tanklardan gelen hidrojen ile başlayan reaksiyon sayesinde doğru akım üretilmiş olur. Daha sonra dönüştürücüye yollanan doğru akım alternatif akıma çevrilir. İstenilen güç kontrol ünitesi tarafından belirlenir, fazla enerji bataryada sonra kullanılmak üzere depolanır.

Mirai
Belki bir gün bizimde olur bir tane 🙂

2. El Toyota Hibrit Otomobiller

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here