Sinir Bozucu Araba Özellikleri

Başlangıçta sürücünün dikkatinin dağılmasını azaltmak için geliştirilen Jaguar Land Rover, şimdi ise pandemi sonrası dünyada gereksiz yüzey temasını azaltmaya odaklanıyor

 

 

Jaguar Land Rover (JLR), hangi ekrana ulaştığınızı tahmin etmek için yapay zekalı göz izleyicisi ve hareket sensörleri ile birleştiren yeni temassız bir dokunmatik ekran geliştirmek için Cambridge Üniversitesi ile ortaklık kurdu.

Net olmak gerekirse, sürücüler seyir esnasında dokunmatik ekranı kullanmak için anlık dikkat kaybı yaşayabilirler. Bunun önüne geçmek için teması keserek ekrana yakın bir noktada işlemlerin gerçekleşmesi sağlanacak.

Jaguar Land Rover, sistemin yapay zekasının, sürücünün hedeflediği düğmeyi akıllıca belirleyebileceğini söylüyor. Hareket izleyicisi, kullanıcı alışkanlıkları ve çevre koşulları gibi bağlamsal bilgileri birleştirmek için görsel veya radyo frekansına dayalı sensörleri kullanabilirken, göz izleyici ile de anlık olarak amaçlanan eylem anlamlandırılabiliyor.

Aşağıdaki tanıtım videosunda kullanıcının parmağını ekrandan bir santimetre uzağında gezdirdiğini, ekrana doğru elini yaklaştırarak ama yüzeye dokunmadan ‘basma’ hareketiyle işlemi gerçekleştirdiğini görebiliyoruz.

JLR, bu teknolojiden ilk olarak 2015 yılında bir gösteride bahsetti etti ve bu hikayenin üzerine yoğunlaştı.

Bu uzun süredir devam eden projeyle, JLR’den şirketin Teknoloji Uzmanı Lee Skrypchuk, dünyanın Covid-19 Koronavirüs  ile temassız işlemlere yönlendirilmesinin şu anda teknolojinin gelişimine yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

“Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler karantinadan çıktıkça, dokunmatik ekranlar kullanarak günlük işlemlerinin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bunlar; demiryolu veya sinema biletleri, ATM’ler, havaalanı check-inler ve süpermarket yanı sıra birçok endüstriyel ve üretim uygulaması. Akıllı dokunmatik teknoloji, etkileşimli bir ekrana dokunma ihtiyacını ortadan kaldırır ve bu nedenle yüzeylere bakteri veya virüs bulaşma riskini azaltabilir. ” dedi.

“Teknoloji aynı zamanda sürücüler üzerindeki bilişsel yükü azaltarak ve önlerindeki yola odaklanarak araçları daha güvenli hale getirme şansı sunuyor. Bu bizim Destination Zero (Hedef Sıfır) yolculuğumuzun önemli bir parçası. ”

Jaguar Land Rover

BMW ve Audi gibi bazı diğer markalar bilgi-eğlence sistemlerine hareket bilinci eklerken, daha fazla marka kullanıcının temassız ekran projesine katılması bekleniyor.

Jaguar Land Rover’a göre, laboratuvar testleri ve yol denemeleri, tahmin sisteminin doğrudan ekran etkileşimini ve sağlanan eforun yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini göstermiştir.

 2.El Jaguar İlanları

 

 

5 YORUMLAR

  1. Yani araba içindeki her yeri elliyoruz bir tek ekranı ellememek mi koruyacak bizi… Diğer özelliklerine evet derim de o şekilde reklamını yapmak saçma geldi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here