Hyundai Assan’ın ülkemizdeki üreteceği yeni modelleri açıklarken i20 N’in de üretilecek modellerden birisi olarak açıklanması tüm otomobil meraklılarını heyecanlandırmıştı. Hyundai i20 N nihayet fiyatı dışında tüm özellikleri ile yüzünü gösterdi. Hot hatch sınıfından Ibıza Cupra, Clio R.S gibi neferleri kaybettiğimiz bu yıllarda i20N’in gelişi müjdeli bir haber.  Hyundai i20 N diğer bir hot hatch olan i30 N‘in küçük kardeşi. Direkt Ford Fiesta ST ile rekabet edecek olan araç, WRC‘deki i20 Coupé‘den ilham alınarak geliştirilmiş.

Geçtiğimiz hafta yenilenen i20’nin showroomlarda yerini almasının ardından aracın tasarımı ve yenilikleri hakkında tartışmalar ortaya çıkmıştı. Çoğu kullanıcı Hyundai’nin artan kalitesini takdir ederken yeni i20’nin tasarımının hayranlık uyandırdığını söylemek güç. Tanıtılan daha güçlü daha heyecanlı i20 N ise özellikle ülkemizde çok ses getireceğe benziyor. Gelin lafı çok uzatmadan modeli incelemeye başlayalım.

Hyundai i20 N demek performans demek.

Basitçe daha sportif daha güçlü ve daha heyecanlı i20 olarak tarif edebileceğimiz i20 N’i incelemeye performans verilerinden başlayalım. Hyundai i20N’in kalbinde 1.6 litre hacmindeki turbolu GDi (T-GDI) güç ünitesi bulunuyor. 201 beygir güç ve 275 Nm tork üreten bu motor 0-100 km/s hızlanmasını 6.7 saniyede tamamlarken, i20 N’in maksimum hızı ise 230 km/s olarak belirlenmiş. Otomobilin yalnızca 1190 kg ağırlığında olduğunu hesaba katarsak daha şimdiden bizleri çok heyecanlı bir makinenin beklediğini söyleyebiliriz.

Hyundai i20 N

Eee bu T-GDI motor diğer modellerde de kullanılıyor onlar neden bu kadar güçlü değil dediğinizi duyar gibiyim. Koreli üretici bu performanslı model için motor teknolojisini konuşturmuş diyebiliriz.Hyundai, Sürekli Değişken Valf Süresi (CVVD) teknolojisine sahip motordan daha da fazla güç çıkarabilmek için özel turbo ve soğutma sistemleri kullanmış.  Ayrıca bu modele sahip olmak isteyen kullanıcılar opsiyonel olarak N Corner Carving Differential adındaki sınırlı kaydırmalı diferansiyel sistemini de araçlarına ekletebiliyor.

Hyundai i20 N

Bu motorla kombine edilen şanzıman ise şu an için sadece 6 ileri manuel olarak açıklanmış. Ancak Hyundai müşteri talebine göre i30 N’de sunulmaya başlanan 8 ileri ıslak kavramalı DCT şanzımanı i20 N’e de taşıyabileceklerini açıkladı. Kullanıcısının yüzündeki tebessümün büyümesini sağlayacak bir diğer özellik ise “Rev Matching”. Bu özellik direksiyon üzerindeki kırmızı butondan aktifleştiriliyor ve vites düşüşlerinde heel-and-toe tekniğini sizin yerinize uyguluyor. Daha bitmedi, araçta “Launch Control” özelliği de bulunuyor.

Ayrıca otomobilin yarışçı karakterini vurgulayan bazı özellikler de mevcut. Balata kalınlığı uyarı sistemi, yüksek hızda yakıt tüketim kontrol sistemi, düşük sıcaklık soğutma fan kontrolü ve tur zamanı sayacı gibi detaylar da Hyundai i20 N’i alınası bir otomobil yapıyor.

Hyundai i20N, 2021 yılının başında piyasaya sürülecek. Model çok yüksek ihtimalle ülkemizde de satışa sunulacak ancak buna dair resmi bir açıklama yapılmadı. Belirsizlik içeren diğer bir konu ise modelin fiyatı.

2.El Hyundai i20 İlanları

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here