Elektrikli Cupra Born

Seat içerisindeki yapılanmayla kendi başına bir marka haline gelen Cupra, 2021 yılında ülkemize giriş yapmıştı. Formentor modeli ile adından bahsettiren Cupra, belli ölçüde marka bilinirliği kazanmıştı. Markanın ilk elektrikli otomobili de artık piyasaya çıkıyor. Cupra Born, Temmuz 2020 yılında konsept olarak tanıtılmasının üzerinden geçen yaklaşık bir yılın ardından, seri üretim versiyonu ile karşımızda. Düzenlenen lansmanda tanıtılan model, konsept versiyona sadık kendine has hatlara sahip. Duruşu ile dikkat çekmeyi başaran model, MEB platformu üzerine geliştirilen bir diğer araç olan VW ID.3 gibi farklı versiyonlar da sunacak.

Dış Tasarım

Dış tasarım anlamında, Born’u Volkswagen ID.3’e benzetmek çok da zor değil. Ancak bu aracın kendi karakteri de var. Büyük jantları, uzun aks mesafesi ile birleşik tavan çizgisi ve kendin has hatları ile sanki modifiye edilmiş bir model gibi beliriyor karşımıza. Keskin LED farklar, hava girişi ve pula benzeyen üçgen detaylarıyla oldukça ilgi çekici bir tasarım var. Arka tarafta kullanılan tek LED stop şeridi aracı daha heybetli gösteriyor. Segmentinde sportifliğe bu denli önem veren belki de tek araç olan Born, buna uygun bir difüzor kullanmış. Aracın bazı yerlerinde aerodinamik detaylar dikkat çekiyor. Jant seçenekleri olarak 18-20 inç arasında değişen opsiyonlar sunan modele, 6 farklı renk seçeneğiyle ulaşabiliyorsunuz.cupra-born-2021 (9)

İç Mekan ve Tasarım

İç mekana ilk bakışta dikkat çeken iki özellik var. Biri direksiyon simidindeki sürüş modu düğmeleri, diğeri ise sürücüye dönük 12 inç boyutundaki multimedya ekranı. Kapı panelleri ve konsolda çevreci mikro fiberler kullanılmış. Koltuklar ise denizlerden toplanan plastiklerin geri dönüşümü ile üretilmiş. ID.3’te olduğu gibi iç hacim maksimize edilmiş durumda.

İç mekan donanımı anlamında, entegre bir 4G sistemine sahip olan Cupra Born, kullanıcıların dünyayla olan bağlantılarını başarıyla sağlıyor. Sistem Android Auto ve kablosuz Apple CarPlay sistemleriyle uyumlu çalışıyor. Ayrıca sesli komutlarla da kontrol edilebiliyor. Born, My Cupra uygulaması sayesinde uzaktan da takip edilebiliyor. Ayrıca uygulama üzerinden; şarj seviyesi, şarj süresi, klima ve daha birçok özellik de kontrol edilebiliyor.

Cupra Born

Teknik Özellikler

Başlangıç paketi 150, diğer paket ise 204 beygir güç seçenekleri ile geliyor. Ulaşılabilen maksimum tork değeri ise 310 Nm. Alt paketin batarya kapasitesi 45 kWh iken, diğer pakette bu değer 58 kWh’a çıkmış durumda. 0-100 hızlanmasını 8.9 saniyede tamamlayan düşük paket için 340 kilometrelik bir menzil mesafesi sunulmuş. Daha kuvvetli bataryaya sahip olan paket ise 1,5 saniye daha hızlı şekilde 100’e ulaşırken, menzil mesafesi 418 kilometre. Ancak performans tutkunlarının tercih edebileceği bir paket daha mevcut. E-boost opsiyonunun tercih edilmesi durumunda güç 231 beygire ulaşıyor. Böylelikle 0-100 hızlanması 6,6 saniyeye düşüyor. 77kWh’lik batarya değeriyle en güçlü bataryaya sahip olan paket, yüksek performans istenilen durumlarda menzil kaybı yaşasa da, normal kullanımda 550 kilometre civarında bir menzil sunuyor. Zirve pakette sunulan 125 kW gücündeki hızlı şarj; sadece 7 dakikada 100 kilometrelik menzil sağlarken, yüzde 5’ten 80’e dolum süresi yaklaşık yarım saat.

Tüm bu teknik verilerin yanında güvenlik destekleri de zenginleştirilmiş. Standart donanımda bile gelen bu desteklerden bazıları şunlar; adaptif hız sabitletici, uzun yol asistanı, yan bölge çıkış asistanı, trafik işaretleri algılama, otonom acil frenleme, çarpışma öncesi desteği, far asistanı ve artırılmış gerçeklik destekli baş üstü ekran.

Fiyat listesi henüz açıklanmayan Cupra Born’un satışlarının ise bu yıl içerisinde kademeli olarak başlaması bekleniyor.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here