İlk defa araba almak veya mevcut aracınızı değiştirmek istiyorsanız sıfır ve ikinci el araba nasıl alınır konusunda derlediğimiz faydalı ipuçları size yol gösterecek. Araştırma süresinin epey vakit aldığı araba alım süreçleri, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Bu noktada ilk olarak sıfır ve ikinci el ayrımı ön plana çıkıyor. Sıfır araba nasıl alınır merak edenler için farklı detaylar yazımızda yer alıyor. Konu ikinci el olduğunda ise güvenilirlik, sağlamlık ve temizlik gibi kavramlar önem kazanıyor. Araç devrinde ekonomik bir alternatif olan ikinci el arabaları seçebilmek için dikkatli bir araştırma yapabilmelisiniz. Eğer ikinci el araba nasıl alınır öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Böylece gözden kaçabilecek ayrıntıları ve önemli noktaları inceleyebilirsiniz. Dilerseniz a’dan z’ye tüm alım süreçlerine baştan bir göz atalım.

1. Bütçenizi Belirleyin

Araba almayı düşünüyorsanız kararlarınızda belirleyici olacak ilk unsur bütçeniz. Mevcut mali durumunuz, birikiminiz ve ödeyebileceğiniz taşıt kredisi miktarına göre kendinize bir bütçe belirleyebilirsiniz. Ortaya çıkan miktara göre fiyat-performans noktasında seçeneklerinizi sınırlandırabilirsiniz. İyi bir bütçe planı oluşturmak hem araç seçiminde hem de ödeme safhasında işlerinizi epey kolaylaştırabilir.

2. Farklı Modelleri Araştırın

araba nasıl alınır 1

Satış süreçlerinde olduğu gibi araba alırken de ilk olarak araştırma yapmanız gerekiyor. Bu noktada hem yakıt performansı hem tasarım hem de konfor bakımından hoşunuza gidebilecek araçları listeleyebilirsiniz.  Araştırma adımı için başlangıçta sıfır mı ikinci el mi sorusuna da karar vermeniz gerekiyor. Geniş bir bütçeniz varsa tercihinizi sıfır araçlardan yana kullanabilirsiniz.

Sıfır araçların avantajlarını merak edenler için şu şekilde maddelendirebiliriz;

  • Bir aracın ilk kullanıcısı olabilmek ve sıfır araç kokan bir arabaya sahip olmak gibi duygusal sebepler.
  • Motor ve tüm parçaların yeni olması. Parçaların yeniliği sebebiyle de uzun süre aşınma ve paslanma gibi sorunlar yaşanmaması.
  • Sıfır araç satın alma süreçlerinin ikinci ele göre çok daha kolay ve güvenli hissettirmesi.
  • Araba çeşitlerinin güncel özellikler taşıması ve yüksek konfor sağlaması.

Tüm bu avantajların yanı sıra sıfır araç almanın bazı dezavantajları da bulunuyor. Yatırım yapmak isteyenler için genellikle sıfır araçlar tavsiye edilmiyor. Çünkü arabayı kullanmaya başladıktan sonra direkt olarak sıfır kilometre araç statüsünden çıktığı için değer kaybı yaşanıyor. Bu sebeple arabanızı kısa sürede satmayı düşünüyorsanız sıfır araba mı ikinci el mi sorusunu etraflıca değerlendirmelisiniz. Kısa sürede kar sağlayabilme ihtimali için tercihinizi ikinci el araçlardan yana kullanabilirsiniz.

Karar vermenizi kolaylaştırmak için ikinci el arabaların avantajlarını da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Düşük maliyetli bir alternatif olması bakımından yüksek oranda tasarruf sağlaması.
  • Sıfır araçlardaki amortisman faktörünün, ikinci el araçlarda alıcıların lehine çalışması.
  • Araçların geçmiş yıllara göre daha dayanıklı üretilmesi ve bu sebeple ikinci el olarak alınsa bile uzun ömürlü bir kullanım sağlanabilmesi.
  • Hızlı ve gelişen ikinci el araba piyasası sebebiyle satın alınabilecek çeşitlerin bol olması.

Bu unsurların yanı sıra kullanım ihtiyaçlarınıza göre marka ve model araştırması yapabilirsiniz. Tüm aile fertlerinin rahatça yolculuk edebileceği büyük ve konforlu bir araç mı, yoksa yolların keyfini çıkarabileceğiniz manevra kabiliyeti yüksek ve sportif bir araç mı? Uzun yolculuklara çıkmaktan keyif alıyor ve kalabalık seyahatleri seviyorsanız geniş bagaj hacmine de dikkat edebilirsiniz. Bu gibi kişisel tercihlere göre değişebilecek özellikleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza cevap veren seçenekleri sıralayabilirsiniz.

Hangi Yollardan Araç Alınabilir?

araç alım satım

Araba nasıl alınır sorusuna yanıt ararken ürün araştırması yapabileceğiniz farklı kanallar bulunuyor. Bu kanalları dört başlığa ayırabiliriz.

İlan Siteleri

Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarınızdan kolayca ulaşabileceğiniz ilan siteleri, araç satışı için ilk tercih edilen seçeneklerden oluyor. Araçların direkt olarak sahibinden satışa çıkarılabildiği bu sitelerde galeri ve bayilerin ilanlarını da görebilmek mümkün. Araç listelerini anlık olarak takip edebilmeniz için pek çok ilan sitesinin mobil uygulaması bulunuyor. Siz de istediğiniz araç kategorisinde marka, model, yıl, kasa tipi, renk ve donanım gibi özellikler için filtreleme yapabilirsiniz. Dilerseniz belirli filtrelerle oluşturduğunuz arama ayarlarını kaydedebilir ve sonrasında bu araç listelerine pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Galeri ve Bayiler

İnternetten araba almak istemeyenler için galeri ve bayiler alternatifler arasında yer alıyor. Bu noktada galeriler genellikle ikinci el arabalar için tercih ediliyor. Zaman zaman sıfır kilometre araç satan galeriler olsa da tercih edeceğiniz şirketin güvenilirliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Sıfır araç almak isteyenlerin adresi ise bayiler oluyor. Güvenilir süreçlerle sıfır araç almak için markaların bayilerine ve yetkili bayilere göz atmalısınız. Tıpkı ikinci el araçlarda olduğu gibi sıfır arabalar için de kontrol etmeniz gereken noktalar mevcut. Bayiden sıfır araba nasıl alınır merak ediyorsanız konu hakkında detaylı bilgi edinmek için Sıfır Araç Teslimatından Önce Kontrol Etmeniz Gerekenler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sosyal Medya

sosyal medyadan araba almak

Son yıllarda popüler seçenekler arasına girmeyi başaran sosyal medya da araba alım satımında tercih ediliyor. Hayatın her alanında kendine yer bulan sosyal medya hesapları, kullanıcılara daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Ayrıca diğer kullanıcıların yorumları da bu hesaplarda yol gösterici olabiliyor. Direkt mesajlardan iletişime geçerek haberleşebileceğiniz sosyal medya ilanlarında güvenilir hesapları takip etmeye özen göstermelisiniz. Yüksek takipçili hesaplarda beğeni ve yorum sayılarına dikkat ederek sahte takipçi dolandırıcılığından korunabilirsiniz.

Oto Pazarı

Satın almak istediğiniz arabaları görerek değerlendirmek ve işlemlerinizi hızlı bir şekilde halletmek istiyorsanız oto pazarını tercih edebilirsiniz. İkinci el araçlarda klasik satın alma yöntemleri arasında yer alan oto pazarları, oldukça sınırlı seçenekler sunuyor. Pazarda ayrıca alım ve satım işlemlerinin yanı sıra takas da yapılabiliyor. Oto pazarını gezmek ve araçları detaylıca incelemek için kendinize tam bir gün ayırmanız gerekiyor. Genellikle pazar günleri kurulan bu alanlarda keyifle araba seçebilir ve modellere göz atabilirsiniz. Fakat bu tür yerlerde de internet ilanlarında olduğu gibi sahtekarlıklar yapılabiliyor. Bu sebeple beğendiğiniz arabayı güvendiğiniz bir yerde ekspertiz yaptırmanızda fayda var.

3. Ekspertiz Raporunu Atlamayın

ekspertiz raporu

İster ikinci el isterseniz sıfır araç alın, ekspertiz raporunu kesinlikle atlamayın! Beğendiğiniz aracı satın almadan önce mutlaka güvendiğiniz bir yerde ekspertiz yaptırın. Online araç ilanlarının açıklamasında çoğu zaman ekspertiz raporuna da yer veriliyor. Fakat bu bilgiler hatalı olabiliyor veya kasıtlı olarak değiştirilebiliyor. Zaman zaman galeri ve yetkili bayilerden alınan araçlarda da değişen veya boyalı parçalara rastlanabiliyor. Bu gibi durumlar sebebiyle mağduriyet yaşamamak için satın alacağınız arabanın tüm kontrollerini ayrıntılı olarak yaptırmanızda fayda var.

4. Test Sürüşü Yapın

Beğendiğiniz aracın konforu, sürüş deneyimi ve gözden kaçabilecek küçük sorunlarını test sürüşü sırasında fark edebilirsiniz. Aracın yakıt tüketimi hakkında fikir sahibi olmak için de test sürüşü önemli. Bu esnada ses sistemi, USB girişi, klima ve far performansı gibi tüm ince detaylara dikkat etmelisiniz. Ayrıca arabanın manevralardaki yol tutuşu, ani frende savrulup savrulmaması ve yokuş performansı gibi kritik noktalara test sürüşü esnasında bakabilirsiniz.

5. Ekstra Giderleri Gözden Kaçırmayın

Araba nasıl alınır sorusuna yanıt ararken belirlediğiniz bütçenin ekstra giderlerle aşılabileceğini de unutmamalısınız. Süreç içerisinde istenmeyen durumlar yaşanabileceği gibi beklenen ek giderler de bulunuyor. Sıfır ve ikinci el araçlara göre değişiklik gösterebilen bu gider kalemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Zorunlu trafik sigortası
  • Noter tescil ücreti (Sıfır araçlar) / Noter devir işlemi ücreti (İkinci el araçlarda)
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Özel Tüketim Vergisi (Sıfır araçlarda aracın toplam bedeline dahil edilir)

6. Pazarlık Yapmayı Unutmayın

Araç alım satım süreçlerinde önemli bir yere sahip olan pazarlık, kültürümüzde yerleşmiş olan bir usuldür. Bu sebeple araba alırken pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Fakat başarılı bir pazarlık için aracın piyasa değerine hakim olmanız önemli. Araç sahibinin ineceği en düşük fiyatı kestirebilmek ve bunun için ısrarcı olmak istiyorsanız Arabam Kaç Para? gibi hizmetlerden yararlanarak marka, model ve araç özelliklerine göre fiyat tespiti yapabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gereken Ayrıntılar

araba alırken dikkat etmeniz gerekenler

  • Yakıt Türü

Araba alırken nelere dikkat edilmeli diye düşünüyorsanız ilk olarak yakıt türüne bakabilirsiniz. Satın alacağınız aracın yakıt tipi hakkında bilgi sahibi olmak, uzun dönemde bütçenizi nasıl etkileyebileceğini anlamaya da yardımcı oluyor. Benzinli, dizel, elektrikli veya LPG’li araçlar arasında yakıt tasarrufu açısından değerlendirme yapabilirsiniz.

  • Araç Giderleri

Alım süreçlerinde karşınıza çıkabilecek ekstra masraf kalemlerinden yukarıda bahsetmiştik. Bunların yanı sıra aracınızı kullanırken de ödemeniz gereken masraflar olabiliyor. Araç marka ve modeline göre değişebilen giderlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Periyodik bakım
  • Yedek parça fiyatları
  • Muayene ücreti
  • Kasko
  • Lastik ücreti
  • Araç Bilgilerinin Kontrolü

Tercihinizi ikinci el araçlardan yana kullanıyorsanız beğendiğiniz arabayı satın almadan önce bazı kontroller yapmanızda fayda var. Bunlardan ilki ruhsattaki şasi numarası ile motor şasi numarasını karşılaştırmak. Böylece istediğiniz araç ile satın almak üzere olduğunuz aracın aynı olduğunu anlayabilirsiniz. Atlamamanız gereken bir diğer ayrıntı da kaza sorgusu. Eğer verilen bilgilerden emin olmak ve aracın daha önce bir kazaya karışıp karışmadığını öğrenmek istiyorsanız kaza sorgulama servisini mutlaka kullanmalısınız.

  • Yedek Anahtar

yedek anahtar

Araba alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ayrıntılı kontrole vurgu yapmak gerekiyor. Bu doğrultuda aracı satın alırken yedek anahtarının olup olmadığına mutlaka dikkat edebilirsiniz. Yedek anahtarın olmaması, araç güvenliği açısından büyük problem oluşturuyor. Anahtarın kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda aracınız kolayca çalınabilir. Ayrıca arabanıza yeni bir anahtar taktırmak istediğinizde immobilizer sistemindeki pek çok parçanın değişmesi gerekiyor. Yüksek maliyete sahip olan yeni anahtar taktırma işlemi kasko için de gerekli. Çünkü kasko şirketleri bu gibi durumlarda sigorta yapmıyor veya çalınma gibi durumları sigorta kapsamının dışında bırakıyor.

  • Kilometre Bilgisi

Araçların piyasa değerini belirleyen önemli unsurlardan biri kilometre bilgisi. Bu bilginin önemi sebebiyle sık sık sahtekarlıklara başvurulabiliyor. Fakat değiştirilen kilometre bilgisini ekspertizde görebilmek mümkün. Bu sebeple ekspertiz yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra araç sahibinden, yetkili teknik servis belgelerini isteyebilirsiniz. Belgelerde, aracın ilk yıllarında ne kadar kullanıldığını net bir şekilde görebilirsiniz. Bunun yanı sıra TÜVTÜRK’ün muayene raporlarından kilometre bilgisine ulaşabilmeniz mümkün. Satıcıdan muayene raporunu talep ederek bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Kilometre sonuçlarındaki bilgi ile kadrandaki kilometre bilgisini karşılaştırarak yapılan değişiklikleri fark edebilirsiniz.

  • Borç Bilgisi

Arabanızı satın aldıktan sonra pişman olmamak için borç bilgilerini kesinlikle sorgulatmanız gerekiyor. Vergi dairesinden sorgulama yaptırarak güncel borç durumunu öğrenebilirsiniz. Burada borcun ödenme tarihi de önemli. Öte yandan satış sürecinde arabanın trafik cezası da olmamalı. e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak plakaya kesilen trafik cezalarını görebilirsiniz. Son olarak satış öncesi haciz veya ipotek durumlarının da kontrolünü sağlamanız gerekiyor. Zaman zaman araç sahibinin dahi farkında olmadığı haciz durumları yaşanabiliyor. Bu durumda yine e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak haciz bilgilerine ulaşabilirsiniz. İpotek ise satış sırasında noter tarafından söyleniyor. Çünkü aracın üzerinde ipotek varsa satış gerçekleştirilemiyor.

Araba Alırken Para Ne Zaman Verilir?

araba nasıl alınır

İkinci el araba alırken para ne zaman verilir sorusu en çok merak edilen konuların arasında yer alıyor. Ödemeyi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız bu noktada fazla aceleci davranmamanızda fayda var. İster nakit ister çek isterseniz de havale yöntemi ile yapabileceğiniz ödemenin türüne satıcı ile birlikte karar verebilirsiniz. İşlemi notere kadar tamamlamanız gerekiyor. Bu sebeple noterin hemen öncesinde veya noterdeyken ödemenizi yapabilirsiniz. En güvenli yolu tercih etmek istiyorsanız satıcının hesabına blokeli havale yapabilirsiniz. Eğer çek ile ödeme yapmayı tercih ediyorsanız burada da blokeli çek yöntemini tercih edebilirsiniz.

Umarız bu ipuçları, kafanızdaki nasıl araba alınır sorusunu yanıtlayabilmenize yardımcı olmuştur. Araba alım satım süreçlerine dair daha fazla detayı incelemek ve noter süreçleri hakkında bilgi edinmek için A’dan Z’ye Araç Satışı Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here