Günümüzde araç satışı nasıl yapılır sorusuna verilebilecek yanıtlar son derece çeşitli. Dijital kanallar, oto pazarları ve konsinye satışı gibi pek çok alternatif arasında hem satıcı hem de alıcı için güven duygusu büyük önem kazanıyor. Bununla birlikte bir yatırım aracı olarak görülen otomobillerin devir işlemleri için farklı kanallar ortaya çıkıyor. Güvenli ortamda aracın satışını gerçekleştirmek ve gerekli adımları doğru bir şekilde atabilmek, aracını satmak isteyenlerin temel hedefleri arasında yer alıyor. Siz de araç satmak istiyor fakat seçenekler arasında kayboluyorsanız oluşturduğumuz bu kapsamlı rehberden faydalanabilirsiniz. Böylece araba satışı nasıl yapılır, satış aşamaları nelerdir ve nelere dikkat etmek gerekir detaylıca öğrenebilirsiniz. Kağıt kaleminiz hazırsa gelin ayrıntılara birlikte göz atalım.

Aracınızı Satışa Hazır Hale Getirin

Sahip olduğunuz aracı satmaya karar verdiyseniz satış önce yapmanız gereken bazı hazırlıklar bulunuyor. Ufak ayrıntılardan meydana gelen bu hazırlık adımları, aracınızın daha iyi görünmesini sağlayarak fiyata olumlu yönde katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra fiziksel anlamda da aracı olabilecek en iyi hale getirdiğiniz için alıcıların dikkatini çekme olasılığınız da artıyor. Önemli noktaları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • İyi bir ilk intiba bırakmak ve aracın kolay satılmasını sağlamak için mutlaka aracınızı temizletin.
  • Piyasa değerini en doğru belirleyebilmek için araç bakımlarını mutlaka yaptırın.
  • Aracınızın ederini doğru belirleyin ve gerçekçi beklentilerle satışa hazırlanın.
  • Çok eski ve yıpranmış lastiklerinizi değiştirin.
  • Araç motorunun iyi durumda olduğundan emin olun.

İkinci El Araç Satış Kanalları

İkinci el araç satışı nasıl yapılır merak ediyorsanız bu işlemi gerçekleştirebileceğiniz pek çok farklı kanal bulunuyor. Her şeyin dijitalleştiği günümüzde, işlemlerinizi daha pratik bir şekilde halletmenizi sağlayan internet sitelerinin yanı sıra daha geleneksel yöntemleri güvenli bulanlar için oto pazarı gibi alternatifler de bulunuyor. Araba devrini ne hızda gerçekleştirmek istediğinize bağlı olarak bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

Araç Satın Alma Platformları

araba satışı nasıl yapılır

Alım-satım işlemlerinde yaygın olarak kullanılan satın alma platformları, hızlı araç satmak için en iyi alternatiflerin başında geliyor. Bu platformlar hem web tarayıcısından hem de mobil uygulamalardan kontrol edilebiliyor. Erişim esnekliği de satın alma platformlarını daha pratik hale getiriyor. Böylece zamandan tasarruf ederken aracınızı da kolayca nakde çevirebiliyorsunuz. Bunlar arasında Trink Sat gibi uygulamalar, aracınızı bireysel alıcıya ihtiyaç duymadan 24 saat içerisinde satabilmenize imkan sağlıyor. Bu tür bir hizmette ilk olarak aracınızın marka ve modelini, opsiyonel donanımlarını, hasar ve tramer bilgilerini sisteme girdikten sonra iletişim bilgilerinizi de paylaşarak kolayca talepte bulunabiliyorsunuz. Birkaç dakika içerisinde telefonunuza ulaşan müşteri hizmetleri yetkilisi, verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediyor. Sonrasında ise bulunduğunuz bölgeye en yakın ekspertiz noktasından randevunuzu oluşturuyor. Ortalama 35-40 dakika arası süren ekspertiz kontrolünün ardından noter işlemleri bu hizmet kapsamında hızlıca tamamlanıyor. Sonrasında araç satış bedeli 15 dakikada hesabınıza yatırılıyor.

Galeri ve Bayiler

Galeri ve Bayiler

Hızlı araç satmak isteyenler için güvenli araç satışı nasıl yapılır sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da galeriler ve bayiler oluyor. Bu tür bir seçeneği tercih ettiğinizde alacağınız hizmet de galeri ve bayilere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle bilinirliği yüksek ve marka güvenilirliği olan bir galeri tercih etmenizde fayda var. Böylece aracınızla bayiye giderek satış anlaşmanızı yapabilirsiniz. Ekspertiz sonrası noter işlemlerini halledip aracınızı galeriye teslim edebilirsiniz.

Konsinye Araç Satışı

konsinye araba satışı nasıl yapılır

Farklı bir satış alternatifi olan konsinye, ikinci el otomobil satış dünyasında adını sıkça duyacağınız bir kavram. Peki, konsinye ne demek diye düşünüyorsanız bu kelime temelde emanet veya talimat gibi anlamlara geliyor. Araba satışında ise araç sahibinin, malın satışa çıkarılması için aracını bir galeri veya internet üzerindeki bir satış platformuna emanet olarak vermesi şeklinde açıklanıyor. Konsinye satış ne demek öğrendikten sonra ayrıntılarına da göz atmakta fayda var. Bu tür bir satış yolunu tercih ediyorsanız arabanız için bir satış fiyatı talep edebilirsiniz. Örneğin bir galeri ile anlaştıysanız, satış süreçlerinde ve sonrasında sizden herhangi bir komisyon talep edilmiyor. Galerinin, satış fiyatının üzerine ekleyeceği kar payı sayesinde hem satıcı hem de galeri kazanç elde edebiliyor.

Konsinye araç satışı yapan platform ve bayiler farklı yan hizmetler de sunabiliyor. Bunlar arasında; ekspertiz hizmeti, profesyonel fotoğraf çekimi, kozmetik ve mekanik onarımlar, ücretsiz ilan ve takas alternatiflerini sıralayabiliriz. Konsinye seçeneği çoğunlukla acil satışa ihtiyaç duymayan araç sahipleri tarafından tercih ediliyor. Bu sayede araç sahibinin satış süreçlerine dahil olması gerekmeden tüm süreçleri tercih edilen kurum yönetiyor.

İnternetten İlan Verme

İnternetten İlan VermeHızlı araç satış alternatiflerinin yanı sıra standart satış olarak bilinen ilan verme de son derece popüler bir seçenek. İnternet üzerinde ilan verebileceğiniz pek çok farklı web sitesi bulunuyor. Bu tür platformların müşteri sadakatine sahip olması, bilinirliği ve satış esnasında güvenilir bir süreç sunması oldukça önemli. Bu sayede aracınız daha geniş bir kitle ile buluşabilir ve kolayca satılabilir. Seçeceğiniz platformun bir mobil uygulamaya sahip olması da hem ilanınızı kolayca kontrol edebilmeniz hem de alıcıların daha pratik bir şekilde ilanları görebilmesi açısından büyük öneme sahip. İkinci el araba ilanı vermek için kullanacağınız platformu seçtikten sonra bir profil oluşturarak işe başlayabilirsiniz. Ücretsiz ilan sitelerinin yanı sıra sınırlı ücretsiz ilan hakkına sahip platformlar da mevcut. İlan verirken takip etmeniz gereken adımları maddeler halinde sıralamak gerekirse;

  • Açıklayıcı ve Doğru Fotoğraflar

Aracı, etrafında dikkat dağıtıcı unsurların olmayacağı boş bir alanda çekmenizde fayda var. Ön ve arka çekimlerin yanı sıra köşelerden ve aracın iki yanından da fotoğraf çekmeye özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra aracın içini, bagajını ve öne çıkarmak istediğiniz bölümlerini de çekmeyi unutmayınız. Bu fotoğrafları çekerken ilanlarda ne görmek istiyorsanız alıcılara da o tür fotoğraflar sunmanız önemli.

  • Eksiksiz Ekspertiz Bilgisi

Aracın boya ve değişen bilgisini eksiksiz olarak alıcıya sunmak, satış noktasında oldukça önemli. İlan sitesi, yayınlayacağınız ilanda ekspertiz bilgisini zorunlu tutmasa da mutlaka eklemeye özen göstermelisiniz.

  • Detaylı Ürün Açıklaması

Ürüne dair kendi açıklamalarınızı ilana eklemek de alıcı üzerinde güvenilirliği artırmak için önemli bir etken. Arabanıza eklediğiniz yenilikler, özel parçalar ve aracın kazalarına dair notlarınızı ürün açıklaması bölümüne yazabilirsiniz.

  • Arabanızın Piyasa Değeri

İlan için belirleyeceğiniz fiyatın piyasa değeri ile doğru orantılı olması, satışın kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Siz de bir uzmana başvurarak aracınızın güncel değerini öğrenebilir, internet üzerinden piyasa araştırması yapabilir veya Arabam Kaç Para? gibi pratik hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra hızlı değişen piyasa koşullarına ayak uydurabilmek önemli. Aracınızın fiyatını anlık olarak takip edebilmek için Arabam Garaj hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Oto Pazarı

Oto Pazarı

Geleneksel araba satışı denilince akla ilk gelen yer oto pazarları oluyor. Bu tür pazaryerleri, aracını satmak isteyen kişilerin alıcılarla bir araya geldiği geniş alanlardır. Fakat oto pazarları sürekli açık olan alanlar değil. Türkiye’nin hemen her ilinde oto pazarı bulunuyor ve çoğunluğu pazar günleri olmak üzere haftada bir gün kuruluyor. Giriş sırasında ücret alınan bu alanların yakınında çoğu zaman noter de bulunabiliyor. Satış sırasında bir diğer gerekli olan konu ekspertiz olduğundan pek çok pazaryerinin içerisinde veya çevresinde oto ekspertiz noktaları da yer alıyor.

Ekspertiz Raporu

Araç satışı için ne gerekli diye sorulduğunda listenin en başında yer alan konu genellikle ekspertiz raporu oluyor. Peki nedir bu ekspertiz raporu? Aracın geçirdiği tüm işlemleri ve mevcut durumunu ortaya koyan bir rapordur. Profesyonel ve analitik yöntemlerle gerçekleştirilen bir dizi test sonucu aracın maddi değeri tespit edilir. Böylece ilanı inceleyen kişiler aracın kaza geçmişi, kaporta ve tampon durumu, değişen parçaları ve boyası hakkında bilgilere ulaşabilir. İkinci el araç satışında devlet tarafından zorunlu kılınan ekspertiz raporunu farklı merkezlerden kolayca alabilirsiniz. Ayrıca bu hizmet, araç satış platformları ve galeriler tarafından bir paket dahilinde ücretsiz olarak da sağlanabiliyor.

Araba Satışında Noter İşlemleri

Araba Satışında Noter İşlemleriAracınızı internet üzerinden, galeri ve bayilerden ya da oto pazarından satmaya karar verdikten sonra iki önemli adım bulunuyor. Bunlardan ilki ekspertiz, ikincisi de noter. Satış konusunda alıcı ile anlaşmaya varıldıktan sonra devrin gerçekleşebilmesi için noter işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Türkiye’nin herhangi bir noktasındaki noterde satış işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bu sebeple nüfusa kayıtlı olduğunuz il veya yaşadığınız ilçe gibi detaylar noter seçimini etkilemiyor. Fakat satış için notere gitmeden önce, süreci hızlandırmak adına bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Satışı engelleyebilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Aracın muayenesini yaptırmamak
  • Aracın üzerinde herhangi bir haciz veya ipotek olması
  • Kredi ile alınmışsa kredi borcunun kapatılmaması
  • Trafikten menedilme gibi özel durumlar
  • Zorunlu trafik poliçesinin yapılmaması

Bu tür noter süreçlerini olumsuz etkileyecek durumları ortadan kaldırarak satışı daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Satıcı tarafından notere sunulması beklenen belgeler ise şunlardır;

  • Kimlik belgesi
  • Araç şirket adına kayıtlıysa şirkette kayıtlı olan kişinin yetki belgesi
  • Tescil ve trafik belgesi
  • Vergi numarası
  • Güncel km bilgisi
  • İlişik kesme belgesi
  • Kasko kodu

Bu ayrıntılara dikkat ederek siz de araç satışı yapabilirsiniz. Eğer yazımızı faydalı bulduysanız Araç Alım Süreçlerine de buradan göz atabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here