Volkswagen Passat Üretimi Durdurulacak Mı?

0
9092

Alman dev otomobil üreticisi Volkswagen, Avrupa pazarında satacağı Passat’ın yeni jenarasyonunun üretimini Türkiye’ye kuracağı fabrikada yapmayı planlıyordu. Ancak bazı politik belirsizlikler ve sorunlar sebebiyle kararını değiştirdiğini duyurdu. Ayrıca yeni bir gelişme de yaşanmış durumda, Volkswagen Passat üretiminin durdurulması gündemde.

Daha önce bu serinin 2023 itibariyle ABD genelinde üretiminin duracağı ve ABD’de SUV modellerine yönelme olacağını belirtmiştik. Gelen son iddia ise bu durumun sadece ABD için geçerli olmayacağını gösterdi.

Volkswagen Üretimini Nereye Kaydırdı?

Geçtiğimiz haftalarda çıkan haberlere göre Volkswagen, Türkiye fabrikasını tamamen planlarından çıkartmış durumda. Bu karardan sonra Slovakya fabrikasına 1 milyar avroluk bir yatırım yapmayı planlayan Volkswagen, Slovakya fabrikasının VW Grubu’nun üretimlerinin büyük bir kısmına sahip olacağını da söyledi.

Volkswagen ID 4 hakkındaki haberimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Volkswagen Grubu CEO’su Herbert Diess’in Alman “Automobilwoche” gazetesine yapmış olduğu açıklama ise şu şekilde: “Passat ve SuperB modellerimiz için Türkiye’de yeni bir fabrika kurmayı planlıyorduk fakat bu karardan vazgeçtik. Bratislava’ya yapacağımız yatırım ile üretimimizi o fabrikaya kaydıracağız.” dedi. Ayrıca Herbert Diess, koronavirüs pandemisi nedeniyle kapasite gereksinimlerini yeniden değerlendirdiklerini ve ek bir tesise ihtiyaçlarının olmadığını da belirtti.

Volkswagen Passat Üretimi Durdurulacak Mı?

Bu haberlerden sonra ise kafaları karıştıran başka bir gelişme yaşandı. Automotive News Europe’dan gelen şok iddiaya göre Volkswagen, Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü versiyonu üretimden kaldırma kararından sonra Avrupa pazarında satılan Passat’ın da fişini çekecek. MQB platformundan çıkan EU-spec Passat’lara göre teknolojik olarak geride kalan NMS kodlu ABD’ye özel Passat, Avrupalı kardeşiyle birlikte 2023 yılında yollara veda edecek. Yine aynı habere göre Passat Variant serisi bir nesil daha üretilecek.

Bu hamlenin arkasındaki sebep olarak da Skoda Superb’in daha geniş ve kullanışlı olması dolayısıyla Passat’ın satışlarından çalmaya başlaması gösteriliyor. Ayrıca, iki model arasındaki fiyat farkı da Avrupa pazarında oldukça azalmış durumda.

Sadece Türkiye açısından düşünülecek olursak, çok uzun bir geçmişe sahip olan serinin satışları gayet iyi gidiyor. Fakat markanın dünya geneli satış rakamlarından sonra bu kararı aldığı söyleniyor.

Volkswagen’e yakın isimleri kaynak gösteren haber kaynağımız, markanın odağını SUV ve EV modellerine kaydıracağını belirtiyor. Bu yüzden kısa süre önce makyajlanan Arteon da üretimden kalkabilir.

 

İkinci El VW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here