Ford ve Volkswagen Ortak Fabrikası Gölcük’te İnşa Edilecek

4
9478
ford ve volkswagen gölcük fabrikası

800 milyon Euro yatırım için ilk çivi çakıldı. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Ford ve Volkswagen ortaklığıyla kurulacak olan yeni fabrika için detaylı zemin iyileştirmeleri ve kazıkların çakılma işlemlerine başlandı.

Ford ve Volkswagen Üretim Ortaklığı

Ford ve Volkswagen ile ilgili ortak üretim dedikoduları 2018 yılından beri kulağımıza geliyordu. Amerika ve Çin’deki otomotiv pazarının daralmasının ardından, Ford ve Volkswagen üretim ortaklığı konusunu gündeme gelmişti. İlk olarak 2018 yılının 3.çeyreğinde Detroit şehrinde düzenlenen Detroit Otomobil Fuar’ında ortak bir açıklama yapan Ford ve Volkswagen CEO’ları, iki markanın ticari otomobil üretimi, otonom sürüş teknolojileri, mobilite teknolojileri ve batarya teknolojileri konusunda bir üretim ortaklığına soyunacağını resmi olarak açıklamıştı.

ford ve volkswagen gölcük

Birbirlerinin fabrikalarında elektrikli otomobil ve otonom sürüşe yönelik üretimler yapma kararı alan iki dünya devinin bu ortaklığı gerçekleştirebileceği yerlere bakıldığında; Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan Ford Otosan fabrikası stratejik olarak göze çarpan ilk fabrikalardan oldu. Geçtiğimiz günlerde de atılan imzalar ve yapılan açıklamalar bu konun artık netlik kazandığını açıklandı.

Ford ve Volkswagen Ortaklığıyla Türkiye’ye 800 Milyon Euro Yatırım

110 dönümlük arazi üzerine yapılan 800 milyon Euro yatırım ile dev bir tesis kurmayı planlayan Ford ve Volkswagen’in tedarikçiler ile de şimdiden anlaştığı gelen dedikodular arasında. Bu noktada yalnızca ana yatırımın 800 milyon Euro olduğunu söylemekte fayda var. Zira tedarikçilerin yatırımlarıyla bu ortaklığın çapı daha da büyüyecektir. Bunun dışında fabrikanın kurulacağı lokasyonun çevresindeki arazi fiyatlarında da gözle görülür bir artış olduğu yönünde de bilgiler var.

ford ve volkswagen gölcük fabrikası
Yatırımın yapılacağı tahmini konum

2500 İstihdam

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı tarafından yapılan açıklamaya göre; hali hazırda 8500 çalışanı bulunan Ford fabrikasında bu ortaklıkla birlikte ilave 2000-2500 arası yeni istihdam sağlanacak. Ayrıca şu an 320 bin araç üretim kapasitesi bulunan Ford fabrikasında yapılan genişletmeler sonucunda bu kapasite 750 bin seviyelerine çıkabilir.

volkswagen crafter gölcük

“Türkiye’nin ihracatına da çok büyük destek sağlayacak. Çalışmalar başlatıldı. En kısa sürede bu yatırımı yapan firmalarımız, anlaşmayı ve yatırımın yol haritası kamuoyuyla paylaşılacaktır.” şeklinde bir demeç veren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ayrıntıların zamanla netleşeceğini de anlatmış oldu.

Bu Ortaklıkla Gölcükte Hangi Otomobiller Üretilecek?

Anlaşmaya göre Ford, orta ölçekli bir pikap, bir hafif ticari ve Volkswagen’in üreteceği bir hafif ticari araç Gölcük’te üretilecek. Bunların yanı sıra elektrikli otomobil üretiminde de ciddi bir ortaklık olacağı resmiyet kazanan bir bilgi. Geçtiğimiz yıllarda yabancı basında çıkan haberlerse Volkswagen’in Crafter ve Transporter üretimini Türkiye’de gerçekleştireceği yönünde olmuştu. (Kaynak: Bloomberg)

Bu ortaklığın meyveleri ise 2022 yılında üretim bandına çıkmış olacak.

Ford Otosan Birleşme İddialarının Gerçeği Yansıtmadığını Açıkladı.

Basında büyük yankı uyandıran, Kocaeli Gölcük fabrikasındaki birleşme ile ilgili açıklama yapma ihtiyacı duyan Ford Otosan, bugün öğlen saatlerinde yaptığı KAP açıklamasıyla iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ford ve Volkswagen

Ana hissedarlarımızdan Ford Motor Company ile Volkswagen AG’nin Kocaeli’de ortaklaşa ticari araç üretimi gerçekleştirdiğine dair basında haberler yer alıyor. Ford Motor Company ve Volkswagen AG tarafından 2018 yılında ilk kez açıklanan global ittifak kapsamında 1 tonluk kargo van ortak üretiminin lokasyonuna ilişkin görüşmeler devam ediyor. Eş zamanlı olarak söz konusu yatırım projesi ile ilgili görüşmeler de devam ediyor. Şirketimiz ve Ford Motor Company henüz somut bir karar almış değil. Ayrıca haberlerde bahsedilen yatırımla ilgili detaylar gerçeği yansıtmamaktadır. Ford Otosan, Sermaye Piyasası Kurulu Özel Durumlara İlişkin Tebliğ uyarınca gerekli duyuruları, anlaşmaya varıldığında ve Yönetim Kurulu tarafından karar alındığında yapacaktır. Bu çerçevede, Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek bir gelişme bulunmamaktadır. medyadaki haberlerle ilgili. Yatırımcılarımızdan gelen sorulara ek olarak bu açıklamayı yayınladık.

İkinci El Otomobil Fiyatları

4 YORUMLAR

  1. güzel bir haber, keşke bizi böyle işçilik için pis atıklarını bırakmak için ağır sanayi olarak kullanmasalar ama şuanki şartlarda istihdam önemli bir konu işsizlik bu durumdayken, her bir insanın işe girmesi önemli bir şey

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here