Volkswagen 20 Milyon Dolar Ceza Ödemeye Mahkum Oldu

0
1010

Volkswagen 20 Milyon Dolar Ceza ödemek durumunda kalacak. İspanya’da çıkan karara göre dizel sahiplerine araç başı 3 bin Euro ceza kesildi.

Volkswagen 20 Milyon Dolar Ceza Yedi

İspanyol Tüketici Temsilcisi OCU pazartesi günü yaptığı açıklamada, İspanyol Mahkemesi’nin Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in İspanya’da emisyon hileli cihazlar takılı araba satın alan kişilere 16,3 milyon euro yani yaklaşık 20 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Volkswagen 20 milyon dolar ceza uygulamasına itiraz edecek.  Grup yaptığı açıklamada, beş yıllık bir hukuk savaşının ardından, bir Madrid mahkemesi Volkswagen’in rekabete aykırı iş uygulamaları yürüttüğünü ve otomobil üreticisine etkilenen her araç sahibine 3.000 euro tazminat ödemesini emrettiğini söyledi.

Volkswagen, 2015 yılında ABD dizel motor testlerini dolandırmak için yasadışı yazılım kullandığını itiraf etmişti. Bu skandal, araç yenileme, para cezaları ve provizyonlarda şimdiye kadar 30 milyar dolardan fazlaya mal oldu. Ve bu miktar giderek katlanmaya da devam ediyor. Etkilenen araçların neredeyse tüm ABD sahipleri 2016’da 25 milyar dolarlık bir anlaşmaya katılmayı kabul etti. Geçen yıl Almanya’nın hukuk ihtilafları için en yüksek mahkemesi, Volkswagen’in Almanya’daki hileli dizel motorlu araç sahiplerine tazminat ödemesi gerektiğine karar vermişti. Şimdi ise İspanyol mahkemelerinden gelen karar ile İspanya’daki etkilenen vatandaşlara tazminat ödeme zorunluluğu gelmiş oldu.

Volkswagen Emisyon Skandalı

2014 yılında Uluslararası Çevre Vakfı’ndan Peter Mock, Volkswagen’in açıkladığı “toksik madde emisyonlarının” gerçeği yansıtmadığından şüphelendi. Uluslararası Çevre Vakfı’nın yaptığı testlerin sonucu, gerçekten de bir yanlışlık olduğunu kanıtlamıştı. Yapılan çalışmalarla Volkswagen’in verilerinin gerçek değerlerinin çok daha altında gösterdiği fark edildi. 2014’ün Mayıs ayında yayınlanan rapora göre otomobillerin gerçek emisyon değeri, yasal sınırın nerdeyse 40 katıydı.

Yapılan soruşturmada Volkswagen fabrikalarında dizel araçların emisyon salınımını yanlış gösteren aletin içerisinde farklı bir yazılım fark edildi. Bu yazılım ile beraber verilerin sisteme daha düşük girildiği fark edildi. Volkswagen’in bu programlama yazılımını dünya çapında yaklaşık 11 milyon otomobilde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 2009-2015 yılları arasındaki 500.000’den fazla modelde kullandığı anlaşıldı. Bu skandalın arkasından da tüm dünyada Volkswagen aleyhine davalar ve soruşturmalar açılmaya başlandı. Şirket birçok ülkede tazminat ödemeye mahkum edildi. Ancak en çok da itibar zedelenmesi yaşadı.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here