Tesla Piyasa Değeri 1 Günde 64 Milyar Dolar Arttı!

4
1623

Tesla piyasa değeri, Elon Musk’un tweetlerine bağlı olarak hızlı iniş çıkışlar yapsada bu yıl ocak ayında 100 milyar dolarlık piyasa değeri ile Toyota’dan sonra dünyanın en büyük ikinci otomotiv şirketi ünvanını Volkswagen’dan devralmıştı. Şirket yıl boyunca yine iniş çıkışlar yaşasa da 31 Ağustos 2020’de hisseler %12.57 yükselerek Tesla’nın piyasa değerini sadece 1 günde 64 milyar dolar arttırdı.

Tesla otomotiv şirketi olarak sahalara ilk çıktığı 2010 yılında yalnızca 1.9 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipti. Tesla şimdi 1 günde yaptığı 64 milyar dolarlık değere ise kurulduğu günden 9 yıl sonra ancak ulaşabilmişti. Bu yükseliş sayesinde Tesla’nın CEO’su ve kurucu ortaklarından birisi olan Elon Musk da sadece 1 günde servetini 11 milyar dolar artırdı. Elon Musk bu gelişme ile artık dünyanın en zengin 3. kişisi konumunda.

Bu ani yükselişin bir sebebi var mıydı?

Tabiki de Tesla piyasa değerinde ki gelişmelere bakılarak bir miktar artış bekleniyordu fakat değerin bu kadar fazla olacağını tahmin edebilcekleri konusu tartışmaya açık. Bu artışın ise birden fazla sebebi mevcut. Bunlardan bir tanesi, Tesla araçları beklenenden daha çok ilgi görüyordu ve şirketin satışları üst seviyedeydi. Diğer ise dünya genelinde gittikçe artan “elektrikli araç ve emisyon” tutkusuydu. Haberlerde görmeye artık alışık olduğumuz aşağıdaki söylemlere bakmak bile bu artışın sebebi için yeterliydi.

VW’den 2.3 milyar dolarlık elektrikli araç yatırımı.
Kia’dan 25 milyar dolarlık ‘elektrikli otomobil’ yatırımı!
Elektrikli otomobil girişimine 1.3 milyar dolarlık yatırım.
Rivian 2.5 milyar dolar yatırımla elektrikli araçlarını piyasaya sürecek.
Elektrikli Araçlar Ne Kadar Çevreci?
Elektrikli araçlar gerçekten çevre dostu mu?

Bu devasa ivme ile Tesla piyasa değeri şuan 476 milyar doları aştı. Peki ikinci en büyük otomotiv şirketi olan Tesla ne işler yapıyordu? Hangi amaca hizmet ediyordu?

Tesla, 2003 yılında, insanların elektrikli araç kullanmaktan ödün vermek zorunda kalmadıklarını kanıtlamayı amaçlayan bir grup mühendis tarafından kuruldu. Diğer bir amaç ise elektrikli arabaların benzinli arabalardan daha iyi, daha hızlı ve daha eğlenceli olabileceğini tüm dünyaya göstermekti. Geçmişten bugüne Tesla’nın sunduğu grafikler incelendiğinde, Tesla sadece tamamen elektrikli araçlar değil, aynı zamanda sonsuz ölçeklenebilir temiz enerji üretimi ve depolama ürünleri de üretmektedir.

Tesla, dünyadaki fosil yakıtlara güvenmek yerine sıfır emisyonlu bir geleceğe doğru Sürdürülebilir ulaşım ve elektrik teknolojisinin gelişini hızlandırmaksloganı ile emin adımlarla pisaya değerini de artırarak ilerlemektedir.

İkinci el %100 elektrikli Tesla arabaları için tıklayınız!

4 YORUMLAR

  1. Geçen yıllarda zarar ettiği için Elon Musk’ın pozisyonu sorgulanıyordu. Düşmeden kalkılmıyor, bunu akıldan çıkarmamak lazım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here