Japon otomobil markası Subaru’nun F1 yarışları için 1990 yılında ürettiği düz 12 silindirli motor şirketi derinden etkiledi. Subaru bu üretimi nedeniyle F1 yarışlarında başarısız yıllar geçirdi. Ancak yine de bu yıllarda başarısız olsa da Subaru kendi tanınırlığını artırarak satışlar yaptı. Gelin bu 12 silindirli motoru daha yakından tanıyalım.

Subaru ve F1 Yarışları

Subaru yarış çabaları Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) yarışması baskın olmak üzere 1990’lar ve 2000’ler boyunca şampiyonluklar elde etti. Subaru’nun yarış çabaları, dünyanın dört bir yanındaki taraftarlarını her geçen gün artırarak sevindiriyordu. Kısa bir süre içinde, dört tekerlekli drift zaferi, kimliğinin önemli bir parçası haline geldi. Bu olay Subaru’nun tanınırlığını artırdı ve şirketin dört tekerlekten çekişli turbo sedan ve vagonlarının küresel satışlarını artırdı.

Otomobil üreticisi ilk yıllarında farklı motor sporları bağlamında daha az başarılıydı. Aslında, ralli ortaya çıkmadan çok önce, Subaru, Formula 1’in saflarını kırarak mühendislik becerisini vurgulamaya kararlıydı. Bu yüzden ilk adım için gerekli olan iyi bir motor yapmaktı. Ancak bu motor, şirketin tarihindeki en büyük ve sonuçta en az başarılı tasarım olan Subaru flat-12 oldu.

Subaru’nun F1 Yarışları İçin Ürettiği Düz 12 Silindirli Motor ve Tarihi

80’lerin sonları Japon ekonomisi için patlama zamanıydı ve otomobil endüstrisi de bundan etkilenerek her türlü pahalı genişletmeler, marka planları, spor arabaları ve yarış takımlarıyla ayak uydurdu. Bu çekişmeye katılmak istenen Subaru, Mazda’nın yaklaşmakta olan RX- 7’siyle veya Honda’nın galerideki yeni NSX’iyle eşleşemeyeceğini fark etti. Yine de, yeni bir F1 takımının motor tedarikçisi olmaması için hiçbir neden yoktu.

Subaru'nun F1 yarışları için ürettiği Düz 12 Silindirli Motor ve Tarihi

Üst düzey rekabet dünyasında neredeyse hiç deneyimi olmayan Subaru, F1 sahnesine eşlik etmesi için Motori Moderni ile sözleşme imzaladı. Böylelikle Subaru özel bir motor üreticisi olarak hizmet etme ününü elde etti.

Son kural değişiklikleri, 3.5 litrelik bir V-12’nin F1 takımlarına alınmasına neden oldu. Portföyünde düz-dörtlü ve düz altılılardan başka bir şey olmayan bir düz-12, bir sonraki mantıklı adım gibi görünüyordu. Çünkü bu motor şirketin cadde reklamını yaparken öne sürdüğü mühendislik ilkelerinin çoğunu içeriyordu.

Yanlış Araba İçin Yanlış Motor

Ne yazık ki, Subaru-Motori Moderni ortaklığı tarafından geliştirilen 3,5 litrelik flat-12, yüksek performanslı bir ortamda kullanıldığında boxer motorun negatif yönlerini ortaya çıkardı. İlk sorun ağırlıktı araca aksesuarlar tamamen giydirildiğinde motor karşılaştırılabilir bir Formula 1 V-8’den neredeyse 113.4 kg daha ağırdı. Bu sorun, Moderni’nin birimden hiçbir zaman 550 hp’den fazla güç sağlayamaması gerçeğiyle daha da karmaşık hale geldi. Bu da sıralama turundaki rakiplerinden bazılarına kıyasla 100 hp daha düşük olduğu anlamına geliyordu.

Subaru'nun F1 yarışları için ürettiği Düz 12 Silindirli Motor ve Tarihi

Subaru Yeniden Denedi

Subaru flat-12 diğer adıyla 1235’in hikayesi, F1 yarışı ile bitmedi. Subaru otomobil üreticisi bu devasa yatırımı kendi kazançlarına katmanın bir yolunu buldu. İlki, FIA’daki son kural değişikliklerinin birçok üreticiyi ve ekibi zorladığı bir yılda, C Grubu prototip programı için uygun bir 3.5 litrelik güç ünitesine rastladığı için kendisini şanslı sayan Alba Engineering’den Giorgio Stirano’ydu. Şimdi aynı sorunlar, 1990 boyunca Alba’yı da rahatsız edecek, kötü hava ve korkunç bir güç-ağırlık oranı, Alba Formula Takımını 20 ila 30 saniye yavaşlattı.

Grup C, Subaru 1235 için rekabetteki son çivi oldu, ancak ısmarlama lüks otomobiller dünyasında hala potansiyel müşteriler vardı. Hem Dome, Zero’nun ünlü üreticileri ve çok sayıda Toyota yarış arabası, hem de Christian von Koenigsegg, sırasıyla Jiotto Caspita ve orijinal Koenigsegg prototipinde düz-12’ye bir fırsat daha verdi.

F1 felaketinden üç yıl sonra Subaru, showroom tabanlı otomobillerin motor sporlarına nazaran çok daha başarılı bir erişim sağladığını keşfetti. Spesifik olarak, ralli yarışları, şirketi doğrudan son zaferi takiben bir bayide görünebilen ve hafta sonu TV’de gördükleri otomobille eve gidebilecek müşterilere bağladı. Bu başarılı felsefeyi kucaklamak, Subaru’nun ürün planlamasının ve rekabetinin sonraki yirmi yılını yönlendirdi. Ancak yine de Subaru flat-12 fiyaskosundan itibar kaybetti.

İkinci El Subaru İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here