SEAT 70 Yaşında!

1
9602

9 Mayıs 1950’de Barselona sanayi sitesi Zona Franca’da kurulan SEAT, 70. Yılını kutluyor.

SEAT 1986 Yılında Volkswagen Grubu Çatısı Altına Girdi

SEAT, ismini İspanyol Otomobil Topluluğundan (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) almış. İspanya’da kurulan firma, tasarladığı otomobiller sayesinde tüm dünyada bilinen bir otomotiv markası haline geldi. Firma, hem ülkesinde hem de dünyada en önemli otomotiv markalarının arasında yerini alıyor. Aslında FIAT ekolünden geliyor. Hisselerinin yüzde 7’si FIAT’a aitti. Daha sonra yeniden yapılanma planını desteklemeyen FIAT ortaklıktan vazgeçti. Bu gelişme üzerine 1986 yılında Volkswagen Grubu çatısı altına girdi. Volkswagen ve SEAT arasındaki bu ortaklık günümüzde de devam etmektedir.

Üretim Merkezini Barselona’dan Martorell’e Taşıdı

5 Haziran 1953 yılında Zona Franca’da üretime başlayan firma burada tam 40 yıl boyunca otomobil üretmeye devam etti. Bu fabrikada üretimine başlanan SEAT 600 ve SEAT 127 modellerine olan talebin artması ile fabrikanın yerinin değiştirilmesine karar verildi. Bunun üzerine, 1993 yılında üretim merkezini Barselona’dan Martorell’e taşıdı. Yeni fabrikanın daha büyük ve daha modern olmasına dikkat edildi.

Üretime ilk başladığı zamanlarda günde beş adet SEAT 1400 aracını üretirken, geçmişten günümüze 19 milyondan fazla araç üreterek büyük bir başarıya imza attı. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederek ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Markanın ilk ihraç ettiği model SEAT 600 oldu. Ayrıca SEAT 600 modeli, 1970 ile 1973 yılları arasında Finlandiya’da en çok satılan otomobil oldu.

Marka Barcelona, El Prat de Llobregat ve Martorell’deki bu üç üretim merkezinde Ibiza, Arona ve Leon modellerini üretmeye devam ediyor. Firma, Ateca’yı Çek Cumhuriyeti’nde, Tarraco’yu Almanya’da, Alhambra’yı Portekiz’de ve SEAT’ın ilk yüzde 100 elektrikli aracı olan Mii electric’i Slovakya’da üretiyor.

Solunum Cihazı Üretiyor

SEAT, yıllar boyunca dünyadaki tüm teknolojik gelişmeleri takip ederek markasına uyarlamayı amaç haline getirmiş bir üretici. Firma, son zamanlarda tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgını ile mücadeleye destek olmak için solunum cihazı üreterek dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalmadığını gösteriyor. 1950 yılından beri dünyadaki gelişmeleri takip ederek günümüze kadar gelmeyi başardı.

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el SEAT ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here