2018 Seat Arona 1.0 EcoTSİ DSG Detaylı İnceleme

1
17974
Seat Arona

Öncelikle sıfır km Seat Arona ilanları ilginizi çekiyorsa ve bu aracı almayı düşünüyorsanız, beklentileri pek çok açıdan olduğu gibi tasarım açısında da karşıladığını söyleyebiliriz.

Aslına bakarsanız 2018 model Seat Arona’nın tasarımı VW Grubu’nun tüm modellerinde gördüğümüz ana hatları barındırıyor. Tüm detayları, kesim çizgileri, kat geçişleri hep bu yönde. Ama bu aracı tasarlayan ekip o kadar iyi bir tasarım dili kullanmış ki araç sanki bambaşka bir tasarıma sahipmiş gibi görünüyor. Bunun olmasındaki en önemli etken agresif görünen yüz tasarımı.

Son Model Seat Arona Tasarımına Bakış!

Havalandırma ızgarasının üst tarafta kaliteye gönderme yapan yapısına alt tarafta son derece dinamik detayları barındıran büyük bir havalandırma ızgarası eşlik ediyor. Far grubunda da bu havalandırma kanallarına benzer bir tasarım formunun kullanılması aracın yüz tasarımında son dönemlerde gördüğümüz en iyi birlikteliklerden birini oluşturmuş.

Profil görünümünde arazi kimliğinin net bir şekilde vurgulandığı Yeni Seat Arona tavan tasarımında farklılaşan yapısıyla da beğenimizi kazanmayı başardı. Arka tasarımda katlı bir formun kullanılmış olması SUV sınıfında görmeye alışkın olmadığımız bir tasarım detayı. Genelde rakipleri bu bölümde düz bir formu tercih ederken Seat tasarımcıları Arona 2018’de tampon ve bagaj kapağını tasarımını farklılaştırarak yakışıklı görünen bir tasarım yakalamış.

İç Mekan

Seat Arona 2018 iç mekanı için herkes şimdi aynı şeyi hep bir ağızdan söyleyecek: Tüm Volkswagen Grubu’nda kullanılan tasarım bunda da aynı. Haklısınız

Buna verecek bir cevap yok. Ama bunu görürken bu tasarımın ne kadar iyi, sanki işlenmiş bir oya kadar başarılı olduğunu da söylemek gerekiyor. Volkswagen Grubu’nun son dönemlerde yaptığı en önemli değişimlerden birisi de daha çok BMW modellerinde gördüğümüz sürücü odaklı bir tasarım anlayışına geçmiş olmaları. Bu tip sürücüye dönük tasarımın diğer tüm markalarda da olması gerektiğini düşünen tarafta yer aldığımızı da açık bir şekilde notlarımız arasına ekleyelim.

Her türlü detayın oldukça rahat bir şekilde kullanıldığı yaşam alanında, eşya gözlerinin sayısı da oldukça iyi. Yaşam alanı genişliği konusunda da ağabeylerine bile kafa tutabilecek kadar büyük bir kullanım alanı sunuyor.

Arka tarafta üç yetişkin oturduğu anlarda bile rahat ettiriyor. Bizim genişlik konusunda en çok hoşumuza giden noktalardan birisi sürücü ve yolcunun arasındaki mesafe oldu. Koltuk ve kapıların başarılı tasarımı ile bu genişlik konusunda önemli bir başarı yakalanmış. Yaşam alanı sessizliği konusunda da Arona son derece başarılı. Yeni Arona’nın bagaj hacmi de oldukça tatminkar. 2018 Arona bagaj hacmi 400 lt. 

Motor

Motor seçeneği konusunda biraz şaşkınlık yaşayacaksınız. Biz yaşadık, oradan biliyoruz. Motor kaputunun altında sadece 1.0 lt benzinli, 3 silindirli ünite yatıyor. Bu motor seçeneğini manuel şanzımanla satın almak isterseniz (çok tercih edileceğini düşünmüyoruz) 95 HP’lik güçle satın almış oluyorsunuz.

7 ileri oranlı DSG otomatik şanzımanla satın aldığınızdaysa 115 HP güç üretiyor. 4138 mm uzunluğunda kompakt ölçülere sahip olan araçta bu motor seçeneği üzerine düşeni çok iyi bir şekilde yerine getiriyor. Her devirde isteneni verebiliyor olması büyük iş.

Alt devirde giderken bile canlı bir karakter ortaya koyuyor. 3 silindir, 12 supaplı, 999 cc hacmindeki benzinli ünite bu tip motor seçenekleri arasında en sessiz çalışanlardan biri. Bu tip motor seçeneklerinin genelinde çok önemli iyileştirmeler var ve bu da onlardan biri. 2000 d/d’den itibaren ürettiği 200 Nm torkun getirdiği artıyla çekiş gücü yüksek. Ancak bu tork verisinin bu kadar yüksek bir devirde olması şaşırtıcı.

Daha alt devir bantlarında kesinlikle inmesi gerekiyor. Yoksa alt devir boşluğu yaşanılması kaçınılmaz. Yakıt tüketimi açısından test otomobilinin fabrika verisinde 5.0 litre açıklanıyor. Günlük kullanımda bunun yola yansıması ise yapmış olduğumuz ölçümlerde 6.9 litre oldu.

Güvenlik

EuroNCAP çarpışma testlerinden küçük SUV sınıfının en iyi puanlarını almayı başarmış bir aracı test ettik. En yüksek puan olan 5 yıldızı almasının yanında, yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 95, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 80, yaya güvenliğinden yüzde 77, güvenlik yardımcılarındansa yüzde 60 almış.

Konfor & Yol Tutuş

Yeni Seat Arona ideal orta ayarlara sahip araçlardan biri. Yani ne çok sert ayarlara sahip, ne de çok yumuşak ayarlara. Volkswagen Grubu bu konuda önemli rakiplerinin önüne geçen ayarları buldu ve her platformda buna yer veriyor. Bu aracı ilk olarak yönlendirme kabiliyeti açısından test ettik. Direksiyon simidinin ele oturan yapısını sevdik.

Parmak boşluklarının başarılı tasarımı sayesinde tok bir şekilde ele oturuyor. Sistemin boşlukları var mı diye kontrol ettiğimizde burada da iyileştirme önemli ölçüde dikkat çekiyor. Bu araç yeni olmasına rağmen tüm VW Grubu aynı sistemleri kullandığı için buna daha önceden alışkınız. Netlik ve boşlukları kaldırma konusunda adımlarını hızlı bir şekilde ileriye doğru atmış. Kullanım sırasında şehir içinde konforlu, performanslı kullanımlar sırasında dinamik bir yönlendirme sistemi bulduk.

Yol tutuş karakteri açısından yüksek tavan yapısına rağmen sert rüzgarlara bile rahat kafa tutan bir yapısı var. Vites geçişleri DSG şanzımanın başarılı yapısının getirdiği artıyla ekonomi istendiğinde ekonomi, performans istendiğinde performans bulunuyor. Yol rüzgarları yaşam alanına beklediğimizden daha az yansıdı. Yaşam alanında mekanik seslerin kesilmesi konusunda da aracı başarılı bulduk. Yüksek devirlerde kullanıldığında iç mekana performans seslerini yansıtma konusunda da iyi.

Teknik Özellik

Yeni Seat Arona Motor Özellikleri: 1.0 lt

  • Seat Arona Motor Hacmi: 999 cc
  • Silindir Adedi: 3
  • Maksimum Güç : 115 HP 5000 d/d
  • Maksimum Tork : 200 Nm 2000 d/d

2018 Seat Arona Performans Özellikleri  

  • 0-100 km/s Hızlanma : 11.1 sn
  • Maksimum Hız : 182 km/s

Frenler

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü : Benzin

Yeni Arona’nın Yakıt Tüketimi  

  • Şehir İçi : 5.7 lt/100 km
  • Şehir Dışı :  4.5 lt/100 km
  • Karma : 5.0 lt/100 km
  • Test : 6.9 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 113 gr/km

Yeni Seat Arona Boyutlar  

  • Uzunluk : 4138 mm
  • Genişlik : 1780 mm
  • Yükseklik : 1552 mm
  • Dingil Mesafesi : 2566 mm

Yeni Seat Arona Bagaj Hacmi : 400 lt

  • Yakıt Depo Kapasitesi : 40 lt
  • Boş Ağırlık : 1135 kg
  • Lastik Boyutu : 205/55 R17

1 YORUM

  1. Rakamlar dediğiniz gibi ise makul.Ama satışa sunuldumu ne olacak merak ediyorum.Renk seçenekleri nelerdir.99 yılından beri seat ın her modelini kullandım inşallah yine seat a dönerim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here