Renault’un Toparlanma Planı 2021’de Açıklanacak

0
1209

Fransız otomotiv devi Renault’un CEO’su Luca de Meo’nun yaptığı açıklamaya göre, Fransız markanın toparlanma planı 14 Ocak 2021’de paylaşılacak.. İtalyan yönetici Renault’da bir devrim (revolution) hedeflediği için bu harekete “Renaulution” adını uygun görmüş. Bahsedilen toparlanma planındaki dikkat çeken noktalar ise şu şekilde.

Toparlanma Planı Hedef 1: Maliyetleri Düşürmek

CEO De Meo’ya göre toparlanmak için yapılması gereken ilk şey harcamaları azaltıp maliyet düşürmek. Bu yolda Renault, De Meo’nun başa geçmesinden önce de 1.500 işçinin işine son vererek yıllık 800 milyon Euro kar etmeyi hedeflemişti.

Ürün Gamında Küçülme

Pazardaki en geniş ürün gamına sahip markalardan birisi olan Renault’un model yelpazesinde %30’luk küçülme hedefleniyor. Küçültme yapılırken ana hedef pazar payı kaybetmeden daralmak olacak. Satış rakamlarında kayba uğramadan daralmaya gitmek bu denli rekabetçi bir pazarda ne kadar gerçekçi, orası tartışılır.

Hedef C Segmenti

Renault, satış adedinin ve kâr marjlarının yüksek olduğu C segmentine yoğunlaşmak istiyor. Şirket içi dokümanda İtalyan yönetici “C segmenti, yelpazemizin ağırlık merkezidir. 2025 yılına kadar fiyatlarımızı %25-30 arasında arttırabileceğimizi söyleyebilirim.” cümlelerine yer vermiş.

Uluslararası Yayılım

“Coğrafi anlamdaki büyümemiz beklediğimiz sonuçları vermedi.” diyen de Meo, “Şu anda çok karışık olan bir ortamda Avrasya, Latin Amerika gibi pazarlardan istediğimizi alamıyoruz.” diyerek zayıf oldukları pazarlarda farklı ticari yaklaşımlar ortaya konulacağının sinyallerini veriyor.

Ek olarak De Meo Çin pazarından çekilmeyi de düşünmüyor. Her ne kadar Renault, Çin pazarında satış hacminde son sırada kalıyor olsa da Çin’deki Renault varlığının güçlenmesi için farklı yöntemler denenecek.

Farklı İş Kolları

Toparlanma planı içerisinde yer alan diğer bir madde ise sadece otomotiv üreticisi olmayı bırakmak. Renault artık sadece bir otomobil üreticisi olmaktansa genel anlamda bir ulaşım servisi sağlayıcısı olmak istiyor. Burada “2026 itibarıyla geleneksel otomotiv üretiminde iş kollarının %20-30 kadarı gereksiz kalacak.” diyen de Meo finans teknolojileri, filo yönetimi, siber güvenlik, yüksek teknoloji gibi alanlarda da işlemeleri gerektiğine inanıyor.

Ortaklık Sürdürülecek

Toparlanma Planı

Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı toparlanma planı dahilinde varlığını koruyacak. De Meo yakında ortaklı bünyesinde “sihirli projeler” olacağını da duyuruyor. De Meo konuyla ilgili: “Eğer Ortaklık’ın üç üyesini birbirinden ayırırsak üreticiler arasında doğrudan ikinci lige düşeriz. Bu yüzden Ortaklık’ın başarısı için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” sözlerini kullandı.

2.El Renault Otomobiller

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here