Pininfarina: Yerli Otomobilin de Tasarımcısı Firmanın 90. Yılı

0
2448
pininfarina
pininfarina

Çok az gövde geliştiricisi, Pininfarina kadar muhteşem bir auraya sahip olabilir. Özellikle Ferrari ve Peugeot ile yaptığı işbirliği ile ünlenen İtalyan firması, 1930 yılının Mayıs ayında Battista Farina tarafından kuruldu. İkincisi, kardeşi Giovanni’nin karoser işinde 25 yıl çalıştıktan sonra, Carrozzerie PininFarina adlı Torino’da kendi şirketini kurdu. Bu ilginç kelime “pinin” nereden geliyor? Piedmont lehçesinden, “küçük” anlamına geliyor.

Pininfarina’nın İlham Veren Tarihi

pininfarina-90
pininfarina-90

Battista’ya ismine ek olarak hızlı bir şekilde verildi, çünkü sadece 1.52 m boyundaydı. Hücum yapmaktan çok uzak, bunun yerine öne çıkmak için onu kendi lehine çevirdi. Ancak bu onu büyük şeyler başarmaktan alıkoymadı! Çünkü başından beri sadece lüks arabaları giydirmek istiyordu. Lancias, Alfa Romeos, ama aynı zamanda yarış makineleri, diğer kardeşi Formula’da dünya şampiyonu olacak Pinin Farina’nın tutkusu oldu.

İlk Önemli Adım 2. Dünya Savaşı’ndan Sonra

gövde-tasarımcısı
gövde-tasarımcısı

İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra, Torino merkezli şirket, tüm modern üstyapının matrisi olarak kabul edilen, entegre kanatlı “duba” hattı olan Cisitalia 202’yi tasarladı. Sonra her şey hızlandı: 1952’de Ferrari, 1954’te piyasaya sürülen Alfa Romeo Giulietta Spider’ın hemen ardından tasarlanan Pininfarina ile özel bir işbirliği başlattı. Bu önemli bir otomobil çünkü onunla Piedmontese karoser bir boyuta ulaşıyor endüstriyel: aslında Biscione’nin binlerce kopyaya ihtiyacı var.

Ertesi yıl, yine 2005 yılına kadar Sochaux üreticisi ile çalışan Pinin Farina tarafından tasarlanan Peugeot 403 piyasaya sürüldü. Sonra 1956’da Lancia Florida konsepti sadece Flaminia’yı değil, aynı zamanda Austin Cambridge, Fiat 1800’ü de duyurdu. Peugeot 404, çok benzer tarzdaki pek çok otomobil gibi: Pinin Farina fotokopi makinesinden bahsediyoruz. 1958’de Grugliasco’nun son derece modern merkezinde firmasını yeniden kuran Battista, 1961’de İtalya Cumhurbaşkanı’nın kararıyla Pininfarina adını aldı. Battista’nın oğlu parlak mühendis Sergio’nun yönetiminde muhteşem bir on yıl başlattı.

Pininfarina Lüks Çizgisi

alfa-romeo-giulietta
alfa-romeo-giulietta

Şirket, bazen ürettiği Austin 1100, Ferrari 275, Fiat 124 Spider, Alfa Romeo Duetto, Peugeot 504, Ferrari Daytona gibi birçok ikonik model tasarlıyor ve bir Ar-Ge departmanı oluşturuyor. Bu, 1968’de 1100 ve 1800 dahil olmak üzere, 70’lerin tüm kilometre taşları olan Citroën GS, CX, Rover SD1 ve Lancia Gamma’ya yol açacak konseptler üretti. 1973’te Pininfarina, büyük bir rüzgar tüneli elde etti. Modelleri çeşitlendirilmiş ölçekte test etmek için, İtalyan karoseri bu nedenle otomobil tasarlayabilir ve üretebilir. Ayrıca 1982’den beri kendi adı altında 124 Spider’ı pazarlarken birçok modelin üretimini de sağlar. : Peugeot 205 Cabriolet, Lancia Thema SW, Cadillac Allanté …

İkinci el Otomobil ilanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here