Otonom arabalar, bir zamanlar çok uzak bir rüya gibiydi, ancak son yıllarda bilim kurgu dünyasından çıkıp gerçekliğe yaklaştı. Önde gelen otomobil üreticileri otonom araçlara yatırım yapıyor ve sürücüsüz otomobillerin on- on beş yıl içinde geleceğini ve rekabet gücünü korumak için mücadele ettiklerini söylüyor.

Otonom Arabalar ve Yakıt Tüketimi

İlerlemeler, iki saatlik işe gidip gelmek için yoğun trafikten sıkılan sürücülere rahatlama vaat ediyor. Ancak geçen yüzyıl için otomobil etrafında şekillenen bir toplum için açık sorular bırakıyor. Belki de hiçbir alan, otonom araçların çevresel etkilerinden daha niceliksel olarak daha belirsiz değildir. Enerji Bakanlığı’nın bir raporu, otomatikleştirilmiş araçların binek otomobiller için yakıt tüketimini %90’a kadar azaltabileceğini veya %200’den fazla artırabileceğini duyurdu.

Çevre Koruma Ajansı’na göre, ABD’deki sera gazı emisyonlarının dörtte birinden fazlasının ulaşım sektöründen kaynaklandığı düşünüldüğünde bu önemli bir fark. Bilim adamları ve politikacılar, bu rakamı düşürmenin insan yapımı iklim değişikliğini ele almanın anahtarı olacağını söylüyor.

Otonom Arabalar ve Yakıt Tüketimi

Ve hızla oluyor. Tesla, Nissan ve BMW, 2021 yılına kadar tamamen sürücüsüz araçlara sahip olacaklarını söylüyor. Boston Consulting Group’un bir raporu, 2030’a kadar 5 milyondan fazla konvansiyonel aracın otomatik araçlarla değiştirilebileceğini gösteriyor.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda bir ulaşım araştırmacısı olan Jeff Gonder, “Olası dramatik bir enerji etkisi var” diyor. “Ancak, büyüklük ve hatta yön bakımından dramatik bir belirsizlik var.”

Otomotiv Sektöründe Oluşabilecek Belirsiz Sonuçlar

Geniş potansiyel sonuçlar yelpazesi, otonom arabaların olduğu bir geleceğin nasıl şekilleneceğine ilişkin uzun bir değişken listesinin sonucudur. En önemlisi, araştırmacılar, otomatikleştirilmiş arabaların belirli bir aracın kat ettiği ortalama kilometrede keskin bir artışa yol açacağını umuyor. Bir arabanın fazla kullanılışının önündeki temel engeller yorgunluk veya yaş, bunlardan birkaçı ortadan kalktığında araç sahipleri daha fazla ve daha sık seyahat etmekte özgür olacak. İşçiler, ofisten daha da uzakta yaşamayı, arabada uyumayı seçebilir veya bu zamanı bir antrenmana sıkıştırmak için kullanabilir. Ve bir kez şehirde, araba sahipleri, araçlarına park için ödeme yapmak yerine daireler çizerek dolaşma talimatı verebilir.

Washington Üniversitesi’nde otonom sürüş üzerine çalışan bir araştırmacı olan Don MacKenzie, “Belirsizliğin çoğu, insanların zamanının değerinin nasıl değişeceğini bilmemekten kaynaklanıyor” diyor. “Seyahatle ilgili bir tür maliyet olacak, ancak bugün olduğundan çok daha az.”

Araştırmacılar, anketler, sürüş verileri ve laboratuvar deneyleri kullanarak insanların otonom sürüşe nasıl tepki verebileceğini modellemeye çalıştılar. Ancak sonuçta ulaşımla ilgili çok sayıda seçenek ve varsayım mevcut. Sürüş davranışı hakkındaki bilgiler somut sonuçlara ulaşmayı zorlaştırdı.

Otonom Arabalar ve Yakıt Tüketimi

Değişen sürüş modellerinin ötesinde, basit teknolojik gelişmeler, otonom araçların çevreye verdiği zararı azaltacaktır. En önemlisi, mühendisler, büyük ölçüde kazasız araçların, araçların ağırlığını ve yakıt tüketimini artıran kilitlenmeyen frenler ve hava yastıkları gibi güvenlik ekipmanlarını ortadan kaldırabileceğini söylüyor. Otomasyonlu otomobiller de birbirine daha yakın seyahat ederek aerodinamikten yararlanmalarına olanak tanıyor. Kamyon filoları bu yakıt tasarrufu önleminden şimdiden yararlanmaya çalışıyor.

Düzenleme, otonom arabaların olası çevresel olumsuzluklarına karşı korumanın açık bir yolunu temsil eder. Hükümet, arabaların en verimli yolu seçmesini isteyebilir veya hatta tüketicileri özel araç sahipliğinden araç paylaşımına itebilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here