Le Mans Nedir? Le Mans’ın Tarihi ve Bilinmeyenleri… 24 Hours of Le Mans 1923 yılında başladı ve motor sporlarındaki en prestijli yarışlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kesinlikle dayanıklılık yarışlarının zirvesidir. Le Mans, dünyanın en prestijli yarışlarından biridir; Fransa’da Circuit de la Sarthe’de her yıl düzenlenmektedir. Hem sürücüler hem de arabalar için yapılan bu acımasız dayanıklılık testinde takımların 24 saat aralıksız yarışmaları gerekiyor. Ayrıca Le Mans, gaz kelebeğini 300 kilometre hıza çıkaran ve ortalama 200 kilometre hızlarda ilerlemektedir.

Le Mans her zaman ekip çalışması, strateji ve olağanüstü sürüş becerileri ile kazanılan bir yarış olmuştur. Bugün, 24 saat içinde 13,469 km’lik bir pistte en fazla yol kat eden otomobil tartışmasız şampiyon oluyor. FIA kapsamında Le Mans, 9 ülkede düzenlenen ünlü Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nın bir parçasıdır. Katılımcılar arasında 2023’te geri dönüş açıklayan Porsche, Audi, Ford, Aston Martin, Mercedes-Benz, Jaguar, Toyota, Chevrolet ve Ferrari gibi popüler otomobil üreticileri yer almaktadır. Bu takımlar, yarış sırasında sadece yeni lastikler veya yakıt için durulan üç sürücü tarafından temsil edilir. Günümüzün en eski dayanıklılık yarışlarından biri olan 24 Hours of Le Mans ile ilgili bazı ilginç gerçekler unutulmuş olabilir.

Le Mans Yarış Başlangıç ​​TarihiLe Mans Nedir? Le Mansın Tarihi ve Bilinmeyenleri

24 Hours of Le Mans, diğer motor yarışı sporlarından farklı olarak benzersiz bir başlangıç ​​yaptı. İlk yarışta start sinyali gözüktüğü zaman sürücüler pistin karşı tarafında sıralandılar ve arabalarına binmek ve yarışmaya başlamak için pist boyunca koşmak zorunda kaldılar. Bu başlangıç ​​tarzı, sürücüler ve motor sporları dünyası arasında fikir ayrılıklarına yol açtı. Bazıları, sürücülerin her şeyi mükemmel bir şekilde güvence altına almak için yeterli zamanı olmadığı için tehlikeli olduğunu düşündü.

Bir protesto jesti olarak, 1969’da en büyük Le Mans efsanelerinden biri olan Jacky Ickx, koşmak yerine sadece arabasına doğru yürüdü. Yine de yarışı kazanmak için önde gitti. Ertesi yıl, bu eşsiz Le Mans tarzı start yasaklandı. Daha sonra yarış, sürücülerin başlangıçta kokpitlerine bağlı olduğu standart yarış başlangıcını benimsedi. 1971 yılında yeni başlangıç stili uygulandı.

 En Şiddetli Le Mans Rekabetleri: Ford vs FerrariLe Mans Nedir? Le Mansın Tarihi ve Bilinmeyenleri

2019 Ford vs Ferrari filmi, Le Mans’a kadar uzanan bir rekabetin arkasındaki hikayeyi tasvir etmeye çalışıyor. Henry Ford II, Ford’un bir spor otomobil bölümü olmadığı için İtalyan spor otomobil şirketini satın almak istedi. Her şey üzerinde anlaşmaya varıldı fakat Enzo Ferrari  anlaşmanın bir maddesine karşı çıktı ve çekildi. Ayrıca Henry Ford II’ye hakaret ettiği söylenmektedir. Anlaşmanın iptalinin ardından Henry Ford II, Le Mans’ta Ferrari’yi küçük düşürecek bir yarış arabası geliştirmeye karar verdi. Şahlanan atın yıllardır hakim olduğu bir yarış, ilk defa farklı boyutlara ulaştı. Ford, mühendisleri olarak Shelby’yi ve şoförleri olarak Ken Miles’ı işe aldı. Çabaları sonunda meyvesini verdi ve GT40 doğdu. Ford, 1966 Le Mans’da İtalyanlara karşı birinci, ikinci ve üçüncü sırayı alarak küçük düşürdü. Böylece Ford, 1960’ların geri kalanında art arda Le Mans’a hükmedecekti.

Pierre Levegh’in Zafere Yakın 23 Saatlik Solo Sürüşü

Bugün, uçak pilotlarının ve kamyon şoförlerinin direksiyon başındaki belirli saatleri aşmasını yasaklayan güvenlik kuralları var. Bu düzenlemeler 24 Saat Le Mans’a kadar uzanır. Tek bir sürücünün 6 saatlik bir süre içinde 4 saatten fazla ve etkinliğin toplam 24 saati boyunca yarış yapmasına izin verilmez. 1980’lerde bu tür kurallar gelmeden önce bir sürücünün direksiyon başına ne kadar süre geçebileceğinin bir sınırı yoktu. 1952’de Pierre Levegh, Le Mans’ı tek başına bir Fransız otomobilinde kazanmayı hayal etti. 22 saat 50 dakikalık rekor bir süre için solo bir sürüşe çıktı. Aracını durduğunda neredeyse ihtişamlı rüyası rezil bir şekilde son buldu. 12 saat liderliğini yaptığı bir yarışı kaybetti.

Le Mans’ın 24 Saatinde Kadınlar da YarışıyorLe Mans Nedir? Le Mansın Tarihi ve Bilinmeyenleri

Erkekler çoğu motor sporları etkinliğini domine ederken, Le Mans’ta durum böyle değildi.  kadınlar da rekabet etme şansına sahip oldu. 1923’te 24 Saatlik Le Mans’ın başlangıcından bu yana, 15 ülkeyi temsil eden 64 kadın sürücü yarıştı ve yarışı 77 kez bitirdi. Anne Charlotte, 1974 ve 1983 yılları arasında on kez yarışarak en çok yarışan kadın yarışçı rekorunu elinde tutmakta. En iyi bitişi 1981’de bir Porsche 935 sürerek damalı bayrağı altıncı olarak geçmekti. Le Mans ayrıca tamamı kadınlardan oluşan 28 ekip gördü.

Porsche, Le Mans’ın En Başarılı Otomobil Üreticisi

Alman otomobil üreticisi 24 Hours Of Le Mans’ta birden fazla rekorun sahibi. İlk zaferi 1970 yılında Porsche 917K ile geldi. Bu galibiyet nedeniyle Porsche 917K, Alman otomobil üreticisinin “yüzyılın yarış arabası” olarak adlandırıldı. Bu, çok kısa yarış kariyerine rağmen Porsche, genel olarak 19 zafer ve 108 sınıf galibiyeti kaydederek onu spordaki en başarılı marka otomobil üreticisi haline getirdi. Ayrıca Porsche, 13 galibiyetle ikinci sırada yer alıyor. Porsche’nin 1966’daki ilk yarışından bu yana, Alman otomobil üreticisi 812 yarış arabasına girdi. Bu da bugüne kadar geçilemeyen bir rekordur. Porsche için son zafer 2013’te geldi fakat otomobil üreticisi yeni Le Mans Hypercar sınıfı ile damgasını vurmayı umuyor.

Le Mans’ta Sadece 2 Japon Otomobil Üreticisi Zafer Kazandı

Japonya, merkezi orada bulunan birkaç otomobil üreticisiyle dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden biridir. İlginç bir şekilde, popüler otomobil şirketlerinden sadece ikisi Le Mans’ta iz bıraktı. 1991 yılında Mazda, 24 Hours of Le Mans kazanan ilk Japon üretici oldu. Bunu, Le Mans’ı kazanan 4 rotorlu döner motorla çalışan tek otomobil olan Mazda 787B’de yaptılar. Ayrıca Toyota, Fransa’da düzenlenen yarışta birinci olan ikinci Japon üretici oldu. 2021, Toyota’nın Le Mans’ta üst üste dördüncü zaferi oldu. Toyota’nın yeni GR010 Hybrid otomobiliyle ilk Hyperclass sınıfında bunu yaptı.

Le Mans, Motor Sporlarındaki En Ölümcül Kazalardan Birini Yaşattı

Yıllar boyunca elde edilen yarış zaferlerinin yanı sıra Le Mans, 1955’te meydana gelen en yıkıcı trajedilerden birine de sahne oldu. Kaza, Fransız sürücü Pierre Levegh’in ve 83 seyircinin hayatını kaybetmesine ve yaklaşık 180 kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu kaza o kadar korkunçtu ki Mercedez-Benz’in 1987 yılına kadar etkinlikten çekilmesine neden oldu. Sonuç olarak “Le Mans Nedir?” sorusunun cevabı oldukça basit gibi gözükse de yaşanmışlıklarından dolayı karmaşıktır. Yıllardır yapılan Le Mans yarışları, yarış dünyasına yön vermekte. “Le Mans Nedir? Le Mans’ın Tarihi ve Bilinmeyenleri” adlı içeriğimizden sonra diğer motor sporları içeriklerini okuyabilirsiniz.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here