WSBK’nın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları

0
1959

WSBK’nın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları… Dünya Superbike Şampiyonası 30 yıldan uzun bir süre önce Donington Park’ta FIM tarafından onaylanan resmi bir motor sporları serisi olarak başladı. MotoGP’de kullanılan amaca yönelik prototiplerin aksine halka satışa sunulan seri üretim motosikletleri içeriyor. Formula TT’yi, ticari olarak uygulanabilir ve dünya çapındaki motosiklet hayranları için popüler olduğunu kanıtladıktan sonra resmi motosiklet Dünya Kupası olarak karşımıza çıkmaya başladı.

Şu anda World SBK’da yarışan beş üretici bulunuyor. BMW, Honda, Yamaha, Ducati ve Kawasaki ve her biri şampiyonanın çeşitli dönemlerinde çeşitli başarıları elde etti. WSBK tarihi boyunca, şampiyonada en az bir yarış kazanan 70’den fazla binici olmuştur. Ancak birkaç seçilmiş kişi bu başarıyı tekrarlamayı başarmıştır. Bununla birlikte, yıllar içinde en fazla galibiyet alan “WSBK’nın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları” adlı listemize  bir göz atalım.

Jonathan Rea – 107 GalibiyetWSBKnın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları

WSBK’nın en başarılı motosiklet sürücüsü ve hüküm süren dünya şampiyonu Jonathan Rea. Oldukça basit bir şekilde, Kuzey İrlandalı binici ve Kawasaki Ninja kombinasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2015 yılından 2020 yılına kadar altı ardışık şampiyonluk kazandığı için WSBK’da baskın bir sürücü olduklarını kanıtladı. Ayrıca Rea, yarış galibiyetleri açısından tüm sürücüleri büyük bir farkla önde götürüyor ve bir sezonda zaferler, podyumlar ve en hızlı turlar açısından bir dizi rekorun sahibi olmayı başarıyor. 2021’de Kawasaki Ninja ZX-10RR ile üst üste yedi şampiyonluk için mücadele etmektedir.

Carl Fogarty – 59 GalibiyetWSBKnın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları

Rea ve Kawasaki kombinasyonu WSBK dünyasını ateşe vermeden önce, Carl Fogarty’nin 59 kariyer galibiyeti rekoru ulaşılamaz görünüyordu. Bunun sebebi, Carl Fogarty ve Ducati 916, 1990’ların süper motosiklet yarışları dönemindeki en efsane takımlarından ve kombinasyonlarından biriydi. Fogarty’nin dördü hariç tüm galibiyetleri Ducati’nin motosikletleri ile kazandı. Ayrıca art arda 1994, 1995, 1998 ve 1999 yıllarında dört şampiyonluk kazandı. 2000 yılında kariyerini sonlandıran bir sakatlık geçirdiği için rekor tazeleyen yolu, maalesef kısa sürdü.

Troy Bayliss – 52 GalibiyetWSBKnın En Çok Kazanan Motosiklet Yarışçıları

Avustralyalı sürücü Troy Bayliss, Fogarty’nin emekli olmasının ardından 2001 yılında şampiyonluğu kazanarak Ducati’nin WSBK’daki başarısını sürdürdü. 2002 şampiyonasında kaybettikten sonra Bayliss, yeni İtalyan motosikletlerine binmek için MotoGP’ye geçti. Bununla birlikte, üç başarısız prototip motosikletten sonra, WSBK’daki Ducati ekibine geri döndü ve emekli olmadan önce 2006 ve 2008 şampiyonluklarını kazandı. Bayliss, MotoGP’de bir adım atmasaydı daha fazla yarış kazanabilirdi fakat 52 galibiyetle tüm zamanların kazananlar listesinde üçüncü sırada yer alıyor.

Noriyuki Haga – 43 Galibiyet

Noriyuki Haga, superbike yarış kariyerinde 43 zafer kazanmasına rağmen WSBK unvanını kazanamayan bu listedeki en başarılı sürücü. Japon binici 2000, 2007 ve 2009’da üç kez ikinciliği bitirdikten sonra şampiyonluğu kazanmaya acı bir şekilde yaklaştı. Haga, 43 galibiyetini Yamaha, Ducati ve Aprilia markalarının motosikletlerini kullanarak elde ettiğinden farklı makineler kullanarak yarışlara uyum sağlama ve kazanma yeteneğini gösterdi. Buna ek olarak, Nitro Nori 312 kariyer başlangıcında 116 kez podyuma çıkmayı başardı.

Tom Sykes – 34 Galibiyet

Tom Sykes, 2008’de Suzuki ekibine joker karakter olarak girdiğinden beri WSBK kariyerinde 34 galibiyetle tüm zamanlar listesinde beşinci sırada yer alıyor. Sykes daha sonra 2010 için Kawasaki takımına geçti ve 2013 yılında tekrardan şampiyonluğunu kazandı. Ayrıca SBK tarihindeki en çok pole pozisyonu rekorunu elinde tutmakta. Bu yüzden superbike hayranları tarafından “Mr. Superpole” lakabıyla anılmaktadır. Son olarak 34 galibiyete sahip olan Tom Sykes, 2021 sezonunun sonunda BMW Motorrad ekibinden ayrılarak emekli olacak.

Troy Corser – 33 Galibiyet

Troy Corser, WSBK’da 1995 yılına dayanan uzun bir kariyere sahiptir. 2011 sezonunun sonunda emekli olana kadar altı farklı üretici için yarıştı. Troy Corser, 1996 yılında Ducati 916 ile daha sonra 2005 yılında Suzuki GSX-R ile WSBK’yı  kazandı. 377 yarışta yarıştıktan sonra WSBK tarihinin en deneyimli motosiklet yarışçısı olma rekorunu elinde tutuyor ve bunlardan 33’ünü zafere dönüştürdü.

Chaz Davies – 32 Galibiyet

Chaz Davies, Aprilia takımı için ilk sürü önce MotoGP’nin genç sınıflarında sürmeye başladı. Çaylak sezonunda tek bir galibiyet ve dört podyum kaydettikten sonra sıralamada etkileyici bir şekilde 9. oldu. Ayrıca 2021 sezonunun sonunda, 32 kariyer zaferinin 28’ine güç veren Ducati süper motosikletini kullanarak Team GoEleven için emekli olacak. Bir WSBK unvanını kazanmamasına rağmen Davies, 2015, 2017 ve 2018’de şampiyonada ikinci oldu.

Colin Edwards – 31 Galibiyet

“Texas Tornado” Colin Edwards, MotoGP’de prototip motosikletlere geçmemiş olsaydı, WSBK’da daha fazla galibiyet elde edebilirdi. Amerikalı sürücü, kendisi ve Ducati’nin Troy Bayliss’i arasındaki devasa bir düellodan sonra Honda VTR1000 süper motosikletinde 2000 ve 2002 şampiyonluklarını kazandı. Avustralyalı Bayliss’in aksine Edwards, MotoGP’deki büyüsünden sonra bir yarış galibiyeti kaydedemediği için WSBK’ya asla geri dönmedi ve 31 galibiyeti tüm zamanlar listesinde sekizinci olarak yer aldı.

İkinci El Güncel Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here