Pierre Levegh’in Ölümü! Nasıl Oldu?

0
1680

Pierre Levegh’in Ölümü! Nasıl Oldu? Pierre Eugène Alfred Bouillin 22 Aralık 1905 yılında doğdu. 1950 ve 1951 yıllarında Pierre Levegh, Formula 1’de Talbot-Lago grubu için yarıştı ve altı yarışa katıldı. Bilmeyenler için Pierre Levegh, ünlü Fransız yarış pilotu ve sporcuydu. Yarışın adı Pierre Levegh, 1904 yılında vefat eden öncü bir sürücü olan amcasının onuruna verildi. Ayrıca Levegh, toplam 83 seyircinin hayatını kaybettiği 1955 Le Mans faciasında hayatını kaybetti. Pierre Levegh’in hayatına ve vefatına bir göz atalım.

Pierre Levegh’in KariyeriPierre Leveghin Ölümü! Nasıl Oldu?

Fransa, Paris’te doğup büyüyen Levegh de dünya çapında bir buz hokeyi ve tenis oyuncusuydu. Aslında, Levegh 1924 Fransız hokey takımında yer aldı. Fakat hiçbir maça katılmadı. Gerçekten de öncelikle bir yarış arabası sürücüsü olarak biliniyordu. Ayrıca Trie-Château’da bir fırça fabrikasına sahipti. Kariyeri boyunca bir süre de Fransa’nın başkentinde bir araba satıcısı olarak çalıştı. Hokey ve sürat patenine ek olarak, en iyi tenis oyuncusu olarak da tanındı.1950 ve 1951’de Pierre, Formula 1’de Talbot-Lago grubu için yarıştı. Kariyeri boyunca da altı yarışa katıldı. Fakat üçünü tamamlayamadı ve puan alamadı. Le Mans’ta dört yarışta Talbot için yarıştı ve 1951’de dördüncü oldu.  1952’de motor arızası yaşadığı için yarışa devam edemedi. Bir diğer yıl 1953’te sekizinci sırada bitirdi. 1954’te yarışın yedinci saatinde ölümcül bir kaza geçirdi.

Pierre Levegh’in ÖlümüPierre Leveghin Ölümü! Nasıl Oldu?

1955 Le Mans felaketi, 11 Haziran 1955’te Le Mans, Sarthe, Fransa’daki Circuit de la Sarthe’deki 24 Saatlik Le Mans yarışı sırasında meydana gelen büyük bir kazaydı. Bu olay, motor sporları tarihindeki en ölümcül kazaydı. Ayrıca Mercedes-Benz’in 1987 yılına kadar motor yarışlarından çekilmesine neden oldu.

Mercedes takım yöneticisi Alfred Neubauer, yarış için çok uluslu bir takım oluşturdu. Amaçları en iyi iki sürücüsünü bir araya getirmekti. Levegh’in 1952 yarışındaki son saatte düşüşe geçen şaşırtıcı performans sürüşü olmuştu. O yıllarda arabalarda emniyet kemerleri yoktu çünkü sürücüler, yanan bir otomobilde ezilmekten veya sıkışıp kalmaktansa bir çarpışmada havaya savrulmanın daha iyi olduğu sonucuna vardılar. 1955 yarışı Cumartesi günü saat 16.00’da başladı. Tahmin edildiği gibi favoriler Eugenio Castellotti (Ferrari), Hawthorn (Jaguar) ve Fangio (Mercedes-Benz) ilk saatte sahanın zirvesindeydi. Diğer takım arabaları, arabalarını korumak için daha yavaş ve dikkatliydi fakat yine de ilk on içinde yarışıyorlardı. İkinci saate girerken Castellotti geri çekildi. Fakat Hawthorn ve Fangio düelloya devam ettiler, liderliği değiştirdiler ve tur rekorunu daha da aşağılara çektiler.  Kaza, baskın otomobiller için ilk pit stopların başladığı 35. turun sonunda 18:26’da meydana geldi.

Le Mans Kazası

35. turda, Hawthorn ve Fangio her zamankinden daha yakın yarışıyordu. Bir önceki turda, Hawthorn’un pit ekibi ona bir sonraki turda gelmesini işaret etmişti. Arnage’den (yarış pistinin kuytu noktalarından biri) sonra Levegh’i (altıncı sırada) yeni turlamıştı. Ayrıca Fangio’yu mümkün olduğunca uzun süre kuytuda tutmaya kararlıydı.

Yolun Maison Blanche kısmından çıkan Levegh, daha sonra Austin Healey 100S’sinde Lance Macklin’i gördü ve geçmesine izin vermek için sağa geçti. Macklin’e bir tur daha atıp ana düzlüğe giden Hawthorn, pite girdiğini belirtmek için elini kaldırdı ve sağa doğru geçti. Macklin’i fark eden şey, Hawthorn’un gelişmiş disk frenlerini kullanarak Jaguar’ını yavaşlatmak için çok sert fren yapmasıydı. O sırada pist düzeniyle ilgili iki önemli faktör mevcuttu. İlki, çukurlara giren otomobiller için belirlenmiş bir yavaşlama şeridinin olmamasıydı. İkinci olarak, büyük düzlükten hemen önce, yolda çok küçük bir sağ eğim vardı. Ayrıca hemen ardından Hawthorn fren yapmaya başlamıştı. Aynı şekilde sert fren yapan Macklin, pistin sağ kenarından çıktı. Macklin, ister sürprizden sezgisel bir sapma, ister yol yüzeyinin modifikasyonuna giderken kontrol kaybı olsun, isterse arabasının disk frenlerinin anormal şekilde çalışması olsun, Hawthorn’dan kaçınmaya çalıştı.

Çarpışma Anları

Kısa bir süre kontrolden çıkan Macklin’in arabası pistin ortasına doğru sürüklendi. Yaklaşık  200 kilometre hızla yaklaşan Pierre’in Mercedes’inin yoluna girerken, bir yandan da geçmek için sabırla oyalanan Fangio’nun önünde bir tur daha tamamlamayı hedefliyordu. Levegh, belki de son hareketiyle elini sallayarak Fangio’yu uyardı. Böylece Fangio’nun kazadan kaçmasına yardım etti. Fangio görüşü kapalıyken keskin refleksleriyle katliamın içinden geçti. Fakat Levegh’in sağ tekerleği Macklin’in aracının arka köşesine çarptı. Bu çarpışma da Levegh’in arabasını havaya fırlattı ve gözlemcilerin üzerinden uçtu. 80 metre boyunca uçan Levegh, yere çarptığı anda vefat etti. Levegh’ın arabası seyirciler ve ray arasındaki toprak bariyere indi.

Arabanın en ağır bileşenleri olan motor plakası, radyatör ve ön süspansiyon takımı, kalabalığın içine fırladı ve her şeyi ezdi. Levegh’in arabasının geri kalanı, arkaya monte edilmiş yakıt deposundan alev aldı. Sonuç olarak Levegh hayatını kaybetti. Ayrıca Pierre Levegh, Paris’teki Père Lachaise Mezarlığı’na gömüldü. “Pierre Levegh’in Ölümü! Nasıl Oldu?” adlı içeriğimizde ünlü ve başarılı yarış pilotu Pierre Levegh’in ölümü ile sonuçlanan kazaya değindik. Ayrıca günümüz koruma sistemleri ile geçmişteki yarışların güvenlik eksikliklerini anlamış olduk.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here