F1 Azerbaycan GP Ardından Pilotların Açıklamaları

Formula 1’de Azerbaycan GP geride kaldı. Oldukça ilginç olaylara sahne olan yarışta iki favori isim yarışı tamamlayamazken, kazanan Sergio Perez oldu. Bu galibiyet Perez adına sezonun ilk, kariyerinin ikinci galibiyetiydi. Bu sonuçlarla dünya şampiyonasında zirvede durum değişmezken, alt ve orta sıralarda değişiklikler oldu. Peki Azerbaycan GP sonrasında pilotlarla neler söyledi? Kimler aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? İşte bazı pilotlar ve takım yöneticilerinin Azerbaycan GP açıklamaları;

Pilotlar

Sergio-Perez-1
Sergio Perez: Bugün için çok mutluyum, Bakü hep çılgın oluyor. Max için ise çok üzgünüm, mükkemel bir yarış çıkardı ve galibiyeti hak ediyordu. Bugün 1-2 alabilmek mükemmel olurdu ancak günün sonunda bizim için fantastik oldu. Aracı yarıştan çekmeye yakındık, şanslıyız ki yarışı bitirebildik.
Yarış boyu güçlü bir tempoya sahiptik. Stratejimiz yavaş pit sebebiyle Lewis’e yakın sonuçlandı. Önüne geçtiğim ilk turdan itibaren beni çok zorladı. 2.startta çok iyi kalkamadım ve yanıma geldi. Kendime bu galibiyeti kaçırmayacağımı söyledim. Frenleyebildiğim kadar geç frenledim, o da aynısını yaptı. Ancak onun için çalışmadı. En azından takım için iyi bir gün oldu. Bu galibiyet, benim ve takımın özgüvenini yükseltecek.
Vettel Azerbaycan GP AÇıklamaları
Sebastian Vettel: Doğruyu söylemek gerekirse çok fazla beklentim yoktu. Bütün hafta sonu gayet iyi hissettiğimi ve bu yüzden bazı puanlar alabileceğimizi biliyordum. Fakat ikinci olmayı ve bu kadar güçlü bir yarış geçirmeyi beklemiyordum. Açıkçası ikincilikten çok memnunum ve bunun tüm takım için harika olduğunu düşünüyorum. Şu an mutluluktan uçuyorum.
Geç pit stratejisini uygulamak için iyi bir tempoya sahiptim, en azından Yuki’nin önüne geçmek için yeterli oldu. Sonra açıkçası yeniden start almak benim için harika oldu, iki pozisyon kazandım. Tempomuza ek alarak lastikleri iyi korumamız bizim için bu yarışın anahtar noktası oldu. Bence yarışta araç iyi hissettirdi. İlerlemeye ve yükselmeye devam etmemizdeki en önemli etkendi.
Pierre Gasly: İnanılmazdı! Dürüst olmak gerekirse ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Bu çok yoğun bir yarıştı ve özellikle son iki tur inanılmaz gergindi. Araç, tüm hafta sonu harikaydı. Sıralamalardan sonra, pozisyonumuzu koruyacak mıyız yoksa podyum için savaşabilecek miyiz bilmiyordum. Ancak sonunda, podyum için savaştık.
Yarışın ortalarından itibaren motor sorunu yaşadık. Çok güç kaybettik ve Seb bizi geçti. Son iki turun çok zor olacağını biliyordum. Her virajda aracın durup durmayacağını düşünüyordum. Ancak denedim ve gerçekten bu podyumu istedim. Sadece harika hissediyorum. Gerçekten iyi puanlarlar topladık. Ayrıca Yuki’nin de iyi bir yarış geçirmesine sevindim.
Charles Leclerc: Aslında ilk birkaç tur oldukça iyiydi. Sonrasında televizyonda görüldüğünü düşünmediğim bir ağaç parçası nedeniyle 15.virajı kestim. Zaman kaybettiğimi düşünerek yavaşladım. Sonrasında beni geçti ve kirli havada kaldım. Sonrasında DRS’yi kaybettiğimde de Max beni geçti. Kısır döngü içine girdik çünkü etrafımda benden daha hızlı araçlar vardı.
Monakolu pilot ayrıca pole pozisyonuna rağmen bu sonuca şaşırmadığını, Mercedes ve Red Bull onlara kıyasla daha güçlü olduğunu belirtti.
Lando Norris: İnanılmazdı. Güzel şeylerden biri, son turun düşük yakıt ve yeni lastiklerle çok fazla yol tutuşunun olduğu bir sıralama turu gibi olmasıydı. Her şey istediğimiz gibi gitti ve 2 sıra kazandım. Tüm sezon boyu iyi startlar yaptım ancak bazen işler istediğiniz gibi gitmeyebiliyor. Yine de dünkü cezadan ve ilk turdan sonra, beşinci bitirmek bizim için iyi oldu.
Fernando Alonso: Çok mutluyum. Yarışa yeniden başlamadan önce takıma zorlayacağız, boşluk bulursam oraya gireceğim dedim. Eğer bir puan kaybedersek, ön kadımızı kırarsak çok kötü olacak ama en azından deneyelim dedim. Sonuçta eğlenceliydi. İyi puanlar aldık. Bizim için sağlam bir hafta sonu oldu.
Yuki Tsunoda: Sonuçtan memnun değilim. Gerçekten hayal kırıklığıydı. Kırmızı bayrağa kadar olan kısımdan memnunum ancak sonrasında iki pozisyon kaybettim. Pozisyonu korumak ya da bir sıra yükselmek için elimden geleni yaptım. Bu pozisyonlarda kendimi nasıl geliştirebileceğimi gözden geçirmem gerekiyor. Son iki tur için hayal kırıklığına uğradım.
Carlos Sainz: Kendime oldukça öfkeliyim. Bir kez daha bir yarış hafta sonunu bir araya getiremedim. Startta, pit stopta ve diğer startta ön lastiklerde çok zorlanıyordum. Bu durum bugün birkaç sıra kaybetmeme neden oldu. Aracın hızının oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak düşük sıcaklıktaki lastikleri kontrol etmek konusunda gelişmem gerek.
Kimi Raikkonen: Son iki tura kadar yarışımla ilgili çok fazla şey olmadı, bu yüzden bir puan almak güzel. Hız anlamında fena değildi. Elbette araçta geliştirmemiz gereken bazı şeyler. Umarım en azından normal pistlerde de bu tür pozisyonlar için savaşabiliriz.
Valtteri Bottas: Bugün yarışın erken vakitlerinde, hızına yetişemediğim araçlar oldu. Özellikle önümde bir Aston Martin gördüm ve ona yetişemedim. Hâlâ kafam karışık ve bu çok garipti.
Bazı hafta sonlarında kötü seanslar geçirebiliyorum, ancak bu hafta sonu boyunca neyin yanlış gittiğini anlamadım. Bir sınır söz konusu olduğunda kendimi tanıyorum ve daha hızlı gidemiyorum, sonra da 0.6 – 0.8 saniye geride kalıyorum. Bu normal değil. Fransa’ya gitmeden önce bunu anlamamız gerekiyor.
Azerbaycan GP AÇıklamaları
Lewis Hamilton: Dürüst olmak gerekirse bu tarz tecrübeler aşağılayıcı oluyor. Bu hafta sonu geri dönebilmek için çok çalıştık ve her şey mükemmeldi. Her şeyimi ortaya koydum ve yapabildiğimin en iyisini yaptım. Sanırım direksiyonda frenleri kapatan bir tuşa bastım. Bu yüzden dümdüz gititmç Bunu kabullenmek zor ama çoğunlukla hafta sonu boyunca çalışanlara üzülüyorum. Daha güçlü şekilde yeniden bir araya geleceğiz.
Max Verstappen: Kaza çok tehlikeliydi. Çarptığımda 305 km/s hızla falan gidiyordum. Pirelli durumun pistteki bir parçadan kaynaklandığını söyleyecek ve asla doğru cevap bulamayacaksınız. Durumu kabul etmek kolay değil çünkü bizim için rahat bir yarış oluyordu. Zorlamasam bile fark açılıyordu. Lastik yüzünden daha fazla puanı kaçırdık. Normal pistlerde bu puanlara ihtiyacımız olacak.
Sıradaki pistler zor olacak. Mercedes’in normal pistlerde olduğu gibi güçlü olmasını bekliyorum. Elbette aracımız çok güçlü ama Mercedes’in normal pistlerde çok güçlü olmasını bekliyorum.
Verstappen, Hamilton’un Red Bull’un Mercedesten daha hızlı olduğunu belirtmesine de değindi. Hollandalı pilot konuyla alakalı ‘’Evet, onun yerinde olsam ben de böyle derdim. Ben de onun yerinde olsaydım, onun aracında olsaydım, onun şu anda olduğundan 0.2 sn daha hızlı olacağımı söyleyebilirdim.’’ dedi.

Yöneticiler

Helmut Marko: Yarış tamamen kontrolümüz altındaydı, Max en hızlı turları atıyordu ve maksimum seviyede değildi. Lastik yönetimi harikaydı ve lastiklerde yüksek titreşim/sıcaklık belirtisi yoktu. Aniden kaza oldu. Yarış dışı kalması üzücüydü çünkü şampiyonadaki farkı daha da büyütebilirdil
Perez’in aracında bazı sorunlar vardı ve endişeliydik. Sorunlar yarış boyu büyüdü. Neyse ki her şey iyi bitti.
Mattia Binotto: Bugün çok iyi bir yarış çıkaramadık. Sıralama turlarının ardından daha iyi bir sonuç bekliyorduk çünkü yarışımız oldukça zorlayıcı geçti. Birçok alanda mükemmel değildik ama her zamanki gibi dersler çıkardık. Geliştirilebilecek şeyler var.
Yine de genel olarak hâlâ iyi bir hafta sonuydu. Başımızı dik tutmalıyız ve pozitif olmalıyız. Dün pole pozisyonunu kazandık ki bence bu muhteşemdi.
Bu, kesinlikle özel bir yarıştı. Seb’in ikinci olmasından ötürü de mutluyuz, ikinci olmayı hak etti. Ferrari taraftarları olarak onun aldığı sonuçtan ötürü mutlu olduğumuzu düşünüyorum.
Azerbaycan GP Açıklamaları
Toto Wolff: Şu an en iyi performansımızı gösteremiyoruz. Çok hızlı bir araca sahip olmamıza rağmen hem sıralamalarda hem yarışta aracın ihtiyaç duyduğu ayarları tam olarak bulamadık.
Şampiyonluk mücadelesinde gerçekten bir şansımız olması için kendimizi geliştirmemiz gereken pek çok nokta var. Bu konuda çalışmaya hemen başlamak istiyorum.
Monako ve Bakü’deki gibi puan kaybetmeye devam edemeyiz. Bu, bizim için kabul edilebilir bir şey değil.
Christian Horner: Red Bull patronu, Wolff’ün Azerbaycan GP açıklamaları ile alakalı eleştirisini şöyle ifade etti; ‘’Takımını herkesin önünde eleştirmekten asla çekinmiyor ve ben buna katılmıyorum.’’
Michael Masi
Şampiyona Direktörü Michael Masi: Yarışın bitmesine kalan tur sayısına baktığımızda ve pistin yarışılabilir hâle gelmesi için gereken yapmamız gereken çalışmaya baktığımızda, o noktada yarışı durdurup her şeyi temizleyerek yarışı bitirmek en iyi seçenekti. Bunu yapmamak için hiçbir nedenimiz yoktu.
Lance’ın kazası yarışın ortasındaydı ve parçaları toplamak için yeterli zamanımız vardı ayrıca biz parçaları toplarken pistin sağ tarafında hâlâ bir boşluk vardı. Parçaları bu şekilde toplayabileceğimize inanıyorduk. Verstappen’in kazasında parçalar bütün düzlüğe yayılmıştı ve yarış bitmeden onları toplayabileceğimize inanmadık. Biz de o şartlar altında yarışı durdurup ardından yarışı yeniden başlatmanın, spor için en iyisi olacağını düşündük.

Bazı Azerbaycan GP açıklamaları bu şekildeydi. Daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

Formula 1 Azerbaycan GP Yarış Özeti ve Değerlendirmesi

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here