Neredeyse Şubat ayına girmekteyiz. Şubat ayının anlamı Formula 1 tutkunları için araç lansmanları ve yeni sezonun başlangıcına geri sayım demek. 2022 sezonunda bizi yeni kurallar karşılayacak. 2017’de gelen kurallarla otomobiller genişlemiş, uzamış, daha aerodinamik hale gelmişti. Bu durum kirli hava üretimini arttırıyor ve araç takibini zorlaştırıyordu. Bu sebepten 2021 için yeni kurallar tasarlanmıştı fakat pandemi sebebiyle bir yıl ertelendi. Ve sonunda 2022 sezonu ile yeni dönem araçları bizi karşılayacak. Bu araçlar değiştirilmiş tasarımları ile daha az kirli hava üretecek ve araç takibi kolaylaşacak. Peki yeni dönemde beklentilerimiz neler olmalı? Hangi “Tahminleri” yapabiliriz?

2022 Sezonu Pilot ve Takımlar

Öne çıkabilecek yeni takımlar

Hepimizin bildiği üzere Mercedes takımı, turbo hibrit çağının başlangıcından itibaren olan 8 sezonu domine etti ve üst üste 8 şampiyonluk kazandı. 2016 sezonunda yaptıkları tarihin en büyük ikinci dominasyonundan sonra (21 yarışın 19’unu kazandılar) 2017 kuralları ile yeni dönem başladı. Bu başlangıçta Scuderia Ferrari, öne doğru bir adım atmayı başardı ve iki sezon boyunca Mercedes’e rakip oldu. Genişleyen lastiklerin kullanımı ve daha aerodinamik tasarım işini ilk iki sezon en iyi kavrayan İtalyan takım, Mercedes’i mağlup edemese de yeni kuralların dominasyonun kırılmasında etkili olduğunu gösterdi.

Yeni dönemde Ferrari, McLaren ve Alpine takımlarından ön tarafta mücadele bekleyebiliriz. Mercedes ve Red Bull şampiyonluk yolunda kaynak eritirken bu takımlar yeni kurallara hazırlanmak için daha fazla paraya sahipti. Eğer işlerini iyi yaptılar ise yeni bir mücadele görebiliriz.

Geriye demirlemiş Haas takımından da orta sıra mücadelesine çıkmasını bekleyebiliriz. 2021 sezonunda neredeyse tamamen 2020 aracıyla yarışan takım bütün kaynaklarını 2022 aracına ayırmıştı.

Aston Martin takımı tamamen belirsiz. İngiliz takım, önceki takım patronu Otmar Szafnauer’i çıkarıp yerine BMW Motorsport, Porsche’de görev yapmış ve takımın dört kez dünya şampiyonu pilotu Sebastian Vettel ile çalışmış Mike Krack’i getirdi. Belirsizliği yaratan durum takımın başarısız geçen 2021 sezonu. Racing Point’in çok başarılı sezonlarından sonra Aston Martin olduğunda getirdiği sıralama takımı sorgulamamıza neden oluyor.

Öne Çıkabilecek Pilotlar

2021 sezonu araç dengeleri gereği sadece dört pilotun şampiyonluk mücadesini mümkün kılıyordu. İlk iki takımın birinci pilotları Hamilton ve Verstappen’i tepede izledik. Yeni sezonda araçlar izin verirse eski ve yeni pilotları zirvede mücadele ederken görebiliriz. Alpine pilotları Fernando Alonso ve Estaban Ocon, Ferrari pilotları Carlos Sainz ve Charles Leclerc, McLaren pilotları Daniel Ricciardo ve Lando Norris öne çıkabilecek hırsa ve tutkuya sahip pilotlardan.

Lewis Hamilton ve Max Verstappen

Takım İçi Mücadeleler

Bazı takımlar birinci pilot ve ikinci pilot düzenine sahipken bazı takımlar iki güçlü pilot ile yarışmayı tercih ediyor. İki güçlü pilot ile yarışan takımların iç mücadeleleri kızışıyor.

Mercedes takımı yıllar süren birinci ve ikinci pilot düzenini yıktı ve genç yetenek George Russell’ı 7 kez şampiyon Lewis Hamilton’ın yanına aldı. Hamilton 2020 Sakhir GP’de Covid-19 sebebiyle yarışa çıkamadığında Mercedes ile ilk yarış haftasonuna çıkan genç pilot, Valtteri Bottas’a sıralamalarda sadece 0.026s geçilerek ve yarışta takım hataları sebebiyle galibiyeti kaçırarak dikkatleri üzerine çekti. Yeni sezonda yedi kez şampiyonu geçebilir mi? Bilemeyiz. Lewis Hamilton Formula 1’deki ilk sezonunda, önceki iki sezonun şampiyonu Fernando Alonso ile aynı puanı toplamış ve bir puanla şampiyonluk kaçırmıştı. 2019 yılında ise genç yetenek Charles Leclerc, ilk Ferrari sezonunda Sebastian Vettel’i mağlup etmeyi başarmıştı.

Ferrari’de mücadele kızışmış durumda. Ferrari akademisinin yetiştirdiği ilk pilot olan Charles Leclerc, 2021 sezonunda takımın yıldızıydı. Beklenmeyen şey ise yanına gelen tecrübeli pilot Carlos Sainz’ın takımdaki ilk sezonunda ona kafa tutması ve mağlup etmesi oldu. Olası bir iyi araçta bu ikili arasındaki mücadele kızışabilir.

Carlos Sainz ve Charles Leclerc

Alpine takımında Fernando Alonso ve Esteban Ocon’u şaşırtıcı şekilde uyum içerisinde izledik. Şaşırtıcı çünkü Alonso genelde takım içi anlaşmazlıklar ve son sezonlarda aşırı performansı ile yanındaki pilotları “Harcatması” ile karşımıza çıkıyor. Ancak yeni bir araçta bu uyum kırılabilir ve Alonso’yu şampiyonluk yolunda “Hiç kimseyi tanımaz” modunda görebiliriz. Fakat Esteban Ocon’u da yabana atmamak lazım. Geçtiğimiz sezonda Alonso’ya kafa tutmayı başaran pilot, ilk sezonlarında da tecrübeli ve hızlı pilot Sergio Perez’e kafa tutmayı başarmıştı.

Esteban Ocon ve Fernando Alonso

McLaren takımında Daniel Ricciardo ve Lando Norris devam ediyor. Sezonun özellikle ilk yarısında geride kalan Ricciardo bize kendisini sorgulattı. Ancak sezonun ikinci yarısında kendini toparlayan Avustralyalı pilot iyi bir performans ortaya koydu. Yani yeni sezonda McLaren’da da takım içi rekabetin kızışmasını bekleyebiliriz.

Lando Norris ve Daniel Ricciardo

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here