Macaristan GP Kazananı Max Verstappen
Macaristan GP Kazananı Max Verstappen

Macaristan GP, son yıllarda olduğu gibi bu sene de ilginç bir yarışa sahne oldu. Cumartesi günü sıralamalarda hatasının sonra da güç ünitesi sorunun ardından 10. sırada kalan şampiyona lideri Max Verstappen, kuvvetli bir sürüşle yarışı kazanmayı başardı. Ferrari, soğuk havada zayıf lastik kullanımı ve başarısız stratejisi sonucunda 2. ve 3. sıralarda başladığı yarışta podyuma çıkamadı.

Start

2022 Macaristan GP yarışı ön tarafı olaysız bir start ile başladı. Lastikler açıklandığında pole pozisyonundan kalkan George Russell’ın kullanılmış yumuşak hamur (S) lastikler taktığını gördük. Ferrari pilotları tercihini M lastikten yana kullanırken 4. sıradaki Lando Norris de S lastiği tercih etti. 10. ve 11. sıradan başlayan Red Bull pilotları Max Verstappen ve Sergio Perez de tercihini yumuşak lastikten yana kullandı. 7 kez Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, Ferrari pilotları gibi orta hamuru tercih etti.

Daha sert lastik hamuruna rağmen Ferrari pilotları sorunsuz bir start aldılar. George Russell, iyi bir start alan Carlos Sainz ile ilk virajda yan yana gelse de yerini korumayı başardı. Lando Norris, bir başka temiz start alan isimdi ve Charles Leclerc’i zorladı ancak o da geçiş yapamadı.

Şampiyona lideri Max Verstappen, 10. sıradan sorunsuz bir start aldı. Sabırlı ve karmaşadan uzak bir sürüşle ilk turu iki sıra yükselerek atlattı. Lewis Hamilton ise startta çekişen Alpine pilotlarını dış taraftan avladı ve 5. sıraya yükselmeyi başardı.

https://twitter.com/F1/status/1554381184574144513?s=20&t=fiuyP4kBZqSACsNirYmPDA

Bunlar olurken arka tarafta Albon’un aracının teması sebebiyle piste parçalar döküldü ve VSC periyodu başladı. Bu periyot sadece iki tur sürdü.

Macaristan GP - Albon'un Ön Kanadı Hasarlı Aracı
Macaristan GP – Albon’un Ön Kanadı Hasarlı Aracı

Pit Stratejileri

Macaristan GP 17. turunda, yarış lideri George Russell pite geldi ve M lastiklere geçti. Bir tur sonra pite gelen Carlos Sainz da M lastiklere geçti ancak George Russell’ın önüne geçemedi. Daha sert hamur lastiklerine rağmen Russell ile aynı periyotta pite gelmesi kafalarda soru işareti yarattı. Max Verstappen ise doğru zamanlamalı pit stopu ile Lewis Hamilton’ı avlamayı başardı.

Bir tur sonra Ferrari yanıt verdi. Sainz pite çağırıldı ve fakat yavaş bir pite (3.7s) M lastiğe geçti. Bu sebeple piste döndüğünde Fernando Alonso’nun arkasına düştü.

Böylece Leclerc, Hamilton’ın 11 saniye önünde liderliğe yerleşti. 20. turda da İngiliz pilot takımı Mercedes tarafından pite çağırıldı.

Böylece Russell, Leclerc’in 19s ardında 2. sıraya yerleşti. Turlar ilerledikçe Russell, Leclerc ile farkı kapatmaya başladı. Aradaki fark 2.9s civarına geldiğinde, Monakolu pilot pite girip taze M lastiklere geçiş yaptı. Pitten takım arkadaşı Sainz’ın önünde çıktı.

Leclerc kısa süre sonra farkı kapatmaya başladı. DRS ile de Mercedes’in vites kutusuna yapıştı. Russell, Leclerc’i geçiş zor Hungaroring pistinde yavaşlatmak için F1-75’i mümkün olan her yerde dış çizgiye sıkıştırarak savunma yapmaya çalıştı.

Russell, bu savunmayı 4 tur boyunca devam ettirmeyi başardı. Ancak 31. tura girerken, start düzlüğünde Leclerc çok daha yakın gelmeyi başardı. 1. viraja çok geç bir frenajla giren Ferrari pilotu, Russell’ı geride bırakmayı başardı.

https://twitter.com/F1/status/1553801415084179456?s=20&t=fiuyP4kBZqSACsNirYmPDA

Leclerc hemen hızlı bir turla aradaki farkı 2.8 saniyeye kadar çıkardı.

Geçen yılın Dünya şampiyonu Max Verstappen, 39. turda kritik bir pit stop yaptı. 2.4 saniye gibi başarılı bir pitle M lastiklere geçti.

Ferrari’nin Büyük Strateji Hatası

Russell, bir sonraki tur tur M lastikler için pite girdi ve Verstappen’in arkasında çıktı. Böylece Red Bull, iki Mercedes’i de pit stratejisi ile avlamış oldu. Hemen ardından Leclerc de pite geldi ve talihsiz bir strateji ile H (Sert) lastiklere geçiş yaptı.

Verstappen, önündeki Ferrariyi (Leclerc) avlamak için DRS avantajına sahipti. Hollandalı pilot, Leclerc’i çizgisinden çıkmaya zorlamak için burnunu apekste bir parça açtı. Böylece Leclerc’i geçmeyi başardı.

Verstappen Spin Atıyor!

Macaristan GP - Verstappen, Leclerc'in Önünde Spin Atıyor
Macaristan GP – Verstappen, Leclerc’in Önünde Spin Atıyor

Verstappen farkı açarken 13. virajda bir hata yapıp 360 derece spin attı. Sorunsuz şekilde devam eden pilot, pist üstü pozisyonunu rakibi Leclerc’e kaptırdı. George Russell ise, Verstappen’in takım arkadaşı Sergio Perez’in engellemesi sayesinde geçiş yapamadı.

https://twitter.com/F1/status/1553778010767011840?s=20&t=fiuyP4kBZqSACsNirYmPDA

Macaristan GP de Verstappen, 43. turda aradaki farkı kapatıp tekrar Leclerc’in vites kutusuna yapıştı. RB18’ini 3. virajda, Leclerc’in F1-75’inin önüne atmayı başardı.

Carlos Sainz, 48. turda pite çağırıldı. Sağ arkadaki hata sebebiyle 4.6 saniyelik yavaş bir stopla yumuşak (S) lastiğe geçti ve 5. sırada piste döndü. Hamilton ise ikinci pitini 51. turun sonunda yaptı. M lastikle 5. sırada piste döndü.

Ferrari, çalışmayan sert hamur lastikleri ile devam eden Leclerc’i üçüncü pitine aldı ve S lastikler ile piste sürdü. Ancak buradan sonra Monakolu pilot tempo bulamadı ve yarış boyunca başka geçiş yapamadı.

Yarışın son aksiyonu Mercedes pilotları arasında oldu. Daha yumuşak ve taze lastiklere sahip Hamiltoni takım arkadaşı Russell’ı geçerek Verstappen’in arkasında ikinci sıraya yükseldi.

https://twitter.com/F1/status/1553767142167830528?s=20&t=fiuyP4kBZqSACsNirYmPDA

Son 3 tur kala, Valtteri Bottas’ın Alfa Romeo’su yolda kaldı ve 2 turluk bir VSC periyodu yaşandı.

Macaristan GP - Valtteri Bottas Yarışa Veda Ediyor
Macaristan GP – Valtteri Bottas Yarışa Veda Ediyor

İkinci sıradan kalkan Carlos Sainz ve üçüncü sıradan kalkan Charles Leclerc, yarışı podyum dışında sırasıyla 4. ve 6. sırada tamamladılar. Ferrari bir kez daha favori olduğu bir pistte podyuma çıkamadı. Aralarına 11. sıradan kalkan Red Bull pilotu Sergio Perez girmeyi başardı.

Ferrari’leri izleyen isim McLaren pilotu Lando Norris oldu. Yarışı 7. sırada tamamladı.

Yarışta birbirine sert savunmalar yapan ve takımın yarışını baltalayan Fernando Alonso ve Esteban Ocon, yarışı 8. ve 9. sıralarda tamamladılar. Günün son puanı ise Aston Martin pilotu Sebastian Vettel’e gitti.

Yarış Sonucu;

Macaristan GP Yarış Sonucu
Macaristan GP Yarış Sonucu

Macaristan GP Sonrası Puan Durumları

Pilotlar Şampiyonası;

Pilotlar Şampiyonası Durumu
Pilotlar Şampiyonası Durumu

Takımlar Şampiyonası;

Takımlar Şampiyonası Durumu
Takımlar Şampiyonası Durumu

Bu yarış itibariyle Formula 1 sezonu yaz arasına girmiş oldu. Bir sonraki yarış olan, 28 Ağustos’ta yapılacak Belçika GP’de görüşmek üzere!

Macaristan GP Sıralamalar: Russell Pole Pozisyonunda!

Macaristan GP Saat Kaçta? Yarış Bilgileri 2022

Formula 1’e Yeni Başlayacaklar İçin Başlangıç Rehberi

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here