Macaristan GP Pole Pozisyonunda George Russell

2022 Macaristan GP öncesi yapılan sıralama turları sürpriz sonuçlara sahne oldu. Pole pozisyonunun sahibi, Mercedes’in genç pilotu George Russell oldu. Son anda Ferrari pilotlarını geçen İngiliz pilot, herkesi şaşırttı. Şampiyona lideri Max Verstappen, Q3’ün ikinci haklarında güç sorunu sebebiyle tur atamadı. Böylece seansı 10. sırada tamamlamış oldu. Takım arkadaşı Sergio Perez ise Q2’de 0.071s farkla elenerek 11. sırada kaldı.

Q1

Macaristan GP Sıralama turlarının ilk seansı olan Q1 başlarken açılışı Haas pilotu Kevin Magnussen ve Aston Martin pilotu Lance Stroll yaptı. Ferrari’ler garajda kalırken Red Bull ve Mercedes pilotları da pistin yolunu tuttular. İlk hakların sonunda geçen yılın şampiyonu Max Verstapen 1:19.020 ile ilk sırayı elde etti. Onu Mercedes pilotları 0.712s (Ham) ve 0.792s farkla (Rus) izlediler.

13 dakika kala Ferrari pilotları da pistin yolunu tuttular.  Hemen ardından Norris hızlı turunu tamamladı ve Max Verstappen’in 0.514s gerisinde 2. sıraya yerleşti. Verstappen ise turunu 0.3 geliştirerek sınırı 1:18.792’ye çekti.

Ferrari’lerin ilk turları iyi gelmedi. Carlos Sainz, liderin 0.525s ardında 4. olurken Charles Leclerc, 1.187s ardında 10. oldu. Fernando Alonso ise liderin 0.404s ardında 5. sıraya yerleşmeyi başardı.

Verstappen son hakkında 1:18.509’luk bir tur atarak en hızlı turunu daha da geliştirdi. Şampiyona rakibi Charles Leclerc ise 0.297s arkasında 2. sıraya yerleşti. Ancak hemen ardından takım arkadaşı Carlos Sainz geldi ve lidere 0.052 farkla takım arkadaşının önüne yerleşti.

Süre bitmek üzereyken bu sefer Mercedes pilotları hızlı turlara imza attılar. Russell ve Hamilton sırayla 0.033s ve 0.060s farkla 2. ve 3. sıraları elde ettiler. Daha sonra Max Verstappen’in turunun silinmesi ile ilk iki sıraya çıktılar.

Seansın son heyecanı ise Nicolas Latifi’den geldi. Yağmur altındaki 3. antrenman seansını zirvede noktalayan Kanadalı pilot, ilk sektörde mor derece yapınca herkes heyecanlandı. İkinci sektörde de yeşil yapsa da son sektörde bir hatayla sarı derece yaptı ve elenmekten kurtulamadı.

Böylece Q1 seansında elenan isimler Yuki Tsunoda, Alexander Albon, Sebastian Vettel, Pierre Gasly ve Nicolas Latifi oldu. Williams ve Alpha Tauri, Q1’de iki araçlarını da kaybetmiş oldular.

Macaristan GP Q1 Sonuçları

Q2

15 dakikalık Q2 seansında açılışı Haas pilotları ve 7 kez Dünya Şampiyonu Sir Lewis Hamilton yaptı. Favoriler hemen piste çıkarken Alfa Romeo, Alpine pilotları, Daniel Ricciardo ve Lance Stroll, piste çıkmak için acele etmedi.

Başlangıçta en iyi tur 2. ve 3. sektörleri mor getiren Lando Norris’ten geldi. İngiliz pilotun tur derecesi 1:18.121 ile ekrana yansıdı. Red Bull pilotu Sergio Perez 0.395s ile arkasına yerleşti ancak 5. virajda pist dışına taştığı gerekçesiyle turu silindi. Daha sonra da silinen turu iade edildi.

Turunu tamamlayarak gelen Max Verstappen, bütün sektörleri mor yakarak 1:17.703 ile tepeye oturdu. Ardından turunu tamamlayan Ferrari pilotları ise 3. ve 4. sıraları elde ettiler. Charles Leclerc 1.066s geride kalırken Carlos Sainz 1.146s geride kaldı.

İlk denemeler sonrası Ferrari pilotları hariç tüm araçlar pite döndü.

Sergio Perez son hakkında iyi bir derece elde edemedi. Turunu geliştiren Esteban Ocon ve Valtteri Bottas, Meksikalı Red Bull pilotunu 11. sıraya itti. Böylece Red Bull, bir arabasını Q2 seansında kaybetmiş oldu. Daha sonra Sergio Perez, telsizden Kevin Magnussen’in kendisini hızlı turunda engellediğini iddia etti.

Macaristan GP Q3 seansı sonunda Sergio Perez, Guanyu Zhou, Kevin Magnussen, Lance Stroll ve Mick Schumacher elenen isimler oldular.

Macaristan GP Q2 Sonuçları

Q3

12 dakikalık Q3 seanasında açılışı yapan isim geçen sene burayı kazanan Alpine pilotu Esteban Ocon oldu.

Ferrari pilotu Carlos Sainz, 1:17.505 derecesini elde etti ve takım arkadaşından 0.480s önde geçici pole pozisyonunu elde etti. Sonrasında George Russell, iki takım arkadaşının arasında 2. sıraya yerleşti. Sonradan Charles Leclerc’in turun başında telsizden “Lastikler hazır değil, tuhaf bir durum var ve tekrar piste çıkmadan buna bakmamız lazım.” şeklinde demeçler verdiği öğrendik.

Max Verstapen ise ilk denemesinde, ilk sektörde blokaj yaptı ve liderin 1.318s arkasında 7. sırayı elde etti.

Damalı bayrağa 3 dakika kala herkes son hakları için piste çıkmaya başladı. Hazırlık turları atılırken şampiyona lideri Max Verstappen telsizinden güç olmadığını söyledi. Yarış mühendisi Gianpiero Lambiase sorunu çözmek için kod verse de sorun çözülemedi. Böylece Hollandalı şampiyon pilot seansa veda etti.

Son denemelerde Carlos Sainz, sağlam bir turda 2. sektörde zaman kaybetse de geçici pol pozisyonunu elde etmeyi başardı. Beklenmeyen ise arkasından gelen Mercedes pilotu George Russell’ın derecesiydi. İngiliz pilot son turuyla Carlos Sainz’ı 0.044s geçmeyi başardı. Böylece 1:17.377 ile kariyerinin ilk pole pozisyonunu elde etmeyi başardı.

McLaren pilotu Lando Norris ise 1:17.769 ile 4. sırayı elde etti. Alpine pilotları başarılı sıralama turlarında 3. çizgiyi kapatmayı başardılar. 4. çizgi eski takım arkadaşları Lewis Hamilton ve Valtteri Bottas’a gitti. Daniel Ricciardo ise ancak 9. olabildi ve bir kez daha beklentinin oldukça altında kaldı.

Macaristan GP Q3 Sonuçları

2022 Macaristan GP yarışı, 31 Temmuz Pazar günü 16.00’da.

Macaristan GP Saat Kaçta? Yarış Bilgileri 2022

Formula 1’e Yeni Başlayacaklar İçin Başlangıç Rehberi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here