Elektrikli Otomobillere Ek Vergi Getirildi

0
1337
elektrikli otomobillere ek vergi

Elektrikli otomobillere ek vergi geldi. İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına yönelik düzenleme yenilendi. Bu yenilik Resmi Gazete’de de yerini aldı. Artık resmen yürürlüğe giren düzenleme ile artık elektrikli otomobillerin ithal edilmesindeki vergi artmış oldu. Önceden ithal elektrikli araçlar için yüzde 10 gümrük vergisi geçerliydi. Yeni düzenleme ile birlikte bu oran yüzde 20’ye yükseldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı böylece kesinleşmiş oldu.

Elektrikli Otomobillere Ek Vergi Yüzde 20’ye Çıktı

8703.80.10.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP), “Sadece elektrik motorundan tahrikli olanlar” başlığında yer alan elektrikli araçların ithalatındaki yüzde 10 olan ilave gümrük vergisi oranı iki katına çıkmış oldu. Karar büyük olasılıkla iki hafta içerisinde yürürlüğe girecek.

 

elektrikli otomobillere ek vergi getirildi

 

Bu zamana kadar içten yanmalı taşıtların ithalatından alınan vergi artık elektrikli araçlardan için de geçerli olacak. İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile artık bu listede elektrikli otomobiller de yer alıyor. Gümrük vergisine tabi tutulacak olan elektrikli otomobiller ile ilgili kararın birden fazla nedeni olması olası. Bu anlamda elektrikli araç pazarının giderek hareketlenmesinin de etkili olma ihtimali yüksek.

Elektrikli Otomobillere ÖTV Düzenlemesi Geldi

Son olarak Haziran 2022’de elektrikli otomobillerin ÖTV oranlarında düzenleme gerçekleşmişti. Bu düzenlemeden önce 85 kW’ı aşmayan motorlara sahip araçlar için yüzde 10 ÖTV geçerliydi. Ayrıca 85 kW ila 120 kW arası olan araçlar için yüzde 25 ÖTV geçerliydi. Ek olarak 120 kW ve üstü motor gücüne sahip olanlar için yüzde 60 oranında bir ÖTV geçerliydi. Düzenlemeden sonra motor gücü 160 kW’tan fazla olan elektrikli araçlar yüzde 40 vergiye tabi olacak. Aynı durum değeri 700 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobiller için de geçerli. Ayrıca 160 kW’tan güçlü motoru olan elektrikli araçlar için iki farklı şart yer alıyor. Eğer değeri  750 bin TL’yi geçmiyorsa yüzde 50 oranında vergi geçerli olacak. Bu şarta uymayan araçlar için ise yüzde 60 oranında ÖTV geçerli olacak.

Sıfır KM Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here