LPG’ye Zam!

1
5672
LPG'li Dacia

LPG’ye Zam haberi, bugünün en çok konuşulan konusu oldu. LPG son fiyatları da bu zamla belirlenmiş oldu. Yapılan açıklamanın detayları şöyle:

LPG’ye Zam!

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), 06/11/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG Otogaz’da 10 Krş/Lt fiyat artışı olduğunu duyurdu. 10 krş, oldukça yüksek bir rakam. Zira, bu full depo LPG alınca daha iyi anlaşılıyor. LPG zammının pompa fiyatlarına yansıması da hemen olacak şeklinde bilgi verildi. 

LPG fiyatlarına bakalım mı?

LPG zammı sonucunda durum şöyle: Kasım 2019 tarihi itibariyle otogazın litresi İstanbul’da ortalama 3,87 liraya, Ankara’da 3,98 liraya, İzmir’de 3,90 liraya yükselecek. Elbette dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak bu değişiklilikler yani LPG fiyat farkı, oldukça küçük oluyor. 

Son bir kaç yıldır benzine zam, mazota zam, otogaza zam derken canımız epeyce sıkılıyor. Peki, LPG fiyatları ya da daha geniş düşünürsek akaryakıt fiyatları neye göre belirleniyor?

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

  • Petrol Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

Türkiye’de gümrüksüz rafineri fiyatının hesaplanmasında Akdeniz ürün fiyatları izleniyor, son fiyat değişiminden itibaren günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, beli bir fiyat değişim farkında gümrük rafineri tavan satış fiyatı oluşuyor. Rafineri fiyatının ardından depo satış fiyatı ortaya çıkıyor. Temin fiyatı üzerine dağıtım şirketi marjı ve ürün servis ücreti eklenerek dağıtım şirketinin depolar için satış fiyatları belirleniyor.

Dağıtım şirketleri tarafından, depo satış fiyatı üzerine bayinin çeşitli masrafları ve bulunduğu bölgenin nakliye ücretlerinin de eklenmesiyle, tavsiye edilen pompa satış fiyatı oluşturuluyor ve bayilere bildiriliyor.

Bu haberimize de bakın: Türkiye LPG Tüketiminde Avrupa’da 1.

  • LPG fiyatları neye göre belirleniyor?

LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. LPG fiyatları da şu şekilde belirlenir:

5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanununun 10 uncu maddesi gereği LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşur. Aynı kanun gereği rafineriler ve dağıtıcılar, lisansları kapsamında yaptıkları piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatları, erişilebilir dünya serbest piyasalarındaki fiyat oluşumunu dikkate alarak, tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirirler.

LPG fiyatları, uluslararası petrol fiyatlarının yanı sıra vergi oranları, dağıtım maliyetleri ve döviz kuru gibi etkenlerden de etkilenmekte olduğu için uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş veya yükseliş oranıyla birebir ilişkili olmayabilmektedir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here