Arabanızdaki Cankurtaranlar

2
3605
Adaptif hız sabitleyici

Arabadaki güvenlik özellikleri neden önemlidir? Peki, akıllı led farlar, sürüş kontrol sistemleri, kör nokta uyarı sensörü, darbe sensörü, adaptif hız sabitleyici, yaya tanıma kamerası, mesafe takip radarı gibi teknolojiler ne işe yarıyor…

Donanımlı Araba / Boş Araba…

Araba alırken bazıları donanıma takılır kalır bazıları da hiç önemsemez ve arabayı dört teker üstünde giden bir tekene parçası olarak görür. İkisi de yanlış! Neden mi?

  • Sadece donanım odaklı araba almaya çalışmak, paranızı sokağa atmaktır. Çünkü maalesef bazen de haklı olarak otomobil üreticisi, donanım paketindeki pek çok şeyi pazarlama aracı olarak kullanır. Bunların bazılarına hiç ihtiyacınız olmayacağı ya da hiç kullanmayacağınız halde ekstra para ödersiniz. Bu nedenle “boş araba almam” tezi de çok doğru değil.
  • Donanımı boş ver mantığı da şu açıdan yanlış: bir otomobil tasarlanırken ona güvenlik odaklı bazı teknolojiler ekleniyor. Bu teknolojileri öğrenir ve doğru şekilde kullanırsanız size ve yakınlarınıza güvenli sürüş için oldukça büyük bir destek sunabilirler. Hayatınızı kurtarabilirler. Şimdi, o hayat kurtaran oto donanım özelliklerinden bazılarına bakalım mı?

Arabanızdaki Cankurtaranlar

Otomotiv sektörü her geçen gün yenileniyor. Bunlardan en önemlisi de araçlardaki güvenlik teknolojileri. Eskiden ekstra paket olarak satılan çoğu sistem, artık standart olarak da sunuluyor. Bu yazıda akıllı led farlar, sürüş kontrol sistemleri, kör nokta uyarı sensörü, darbe sensörü, adaptif hız sabitleyici, yaya tanıma kamerası, mesafe takip radarı gibi teknolojiler hakkında size biraz bilgi vermek istiyoruz.

Araçlardaki Güvenlik Teknolojileri Nelerdir?

Bu sistemler genellikle hava yastığının açılması, yakıt pompasının devreden çıkması gibi tehlikeli durumlarda devreye girerler. Bu sistemler can güvenliği için otomotiv sektöründe yapılan yeniliklerden bazılarıdır. Aşağıda işlevi daha da özelleştirilmiş başka sistemlerden de bahsedilmiştir.

  • Oto güvenlik sistemlerinden en yaygın olanı belki de akıllı led farlardır. Işığını, ortama göre kendisi ayarlayan ve göz almadan kaynaklı olası kazaları önlemeye yarıyor.
  • Şerit değiştirme uyarı sistemleri ise yakın zamanda hayatımıza giren ve aracın doğru şeritte kalmasını sağlar. Böylece uyuyakalmada dolayı yaşanan kazaları da önlemeyi hedefliyor.
  • Acil durum yardımcıları ise aracı ya da içindekileri tehdit eden bir durumda gerekli noktalara haber vermek için kullanılır. Kendisine eşlenmiş olan akıllı telefon ya da benzeri bir cihaz aracılığıyla aktif olur.
  • Nerede bulunduğunuz bilgisi ise GPS bilginiz üzerinden belirlenir. 

1. Kör Noktalar için Uyarı Sistemi

Birçok trafik kazası şerit değiştirme esnasında oluyor. Şehir içi trafikte ise sürücüler tarafından fark edilmesi araçlar nedeniyle de çok kaza oluyor. Bunlar genelde kör noktalar sebebiyle oluyor. Tabi bazen iyi ayarlanmamış aynalar da sebep olabiliyor.

Kör nokta uyarı sensörü aracın arka tamponlarının iki tarafında bulunan sensörler yardımıyla 50 metreye kadar bir aracın yaklaşması durumunda sürücüye led lambalar yardımıyla görsel bilgi veriyor. Bu sayede sürücünün aynadan göremediği kör bir noktada araç olsa bile şerit değiştirme ve sollamalarda olası tehlikenin önüne geçilmesi sağlanıyor.

2. Darbe esnasında uyarı sistemi

Darbe sensörü, olası bir kazada araçtan motora iletilen yakıt ve ateşleme sisteminin araçla olan iletişimini keser ve böylelikle kaza esnasında aracın herhangi bir şekilde yanmasını ve patlamasını önler.

Bu sensörler araçlarda genellikle akülerin sağında ve solunda bulunur. Genellikle de bu sensörler devre dışı bırakılabilmektedir. Çünkü darbe sensörü sadece kaza esnasında işlev yapmaz. Ani bir tümsek ya da çukurda da devreye girebilir. Bunu göz önünde bulundurarak keyfi olarak sensörü kapatmak mal ve can kaybına sebep olabileceğinden kapatılmaması önerilir.

3. Güvenli takip mesafesini koruma sistemi

Adaptif hız sabitleyici “ACC”olarak da adlandırılmaktadır. Gelişmiş bir mesafe takip radarı yardımıyla önünüzdeki araçla güvenli takip mesafesini korumanıza yardımcı olur. Genellikle direksiyon simidi veya direksiyonun yanında bulunan kumanda kolundaki düğmelerle yapılır. İstediğiniz hızı sabitleyebilme özelliği sürer.

Adaptif hız sabitleyici çalışma mekanizması şöyledir: Bir radar araç önündeki 200 m civarı bir alanı sürekli tarar. Sürücü gaz pedalına basarak sabitleme sistemine dilediği zaman ara verir.

4. Yaya tanıma sistemi

Görüntüleme sistemi ile birleştirilmiş bir yapay zekaya sahip olan yaya tanıma kamerası yayaları tanıyor ve otomatik olarak araç frenleme işlevi yapıyor.

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here