Hayatınızı Kurtarabilecek Güvenlik Teknolojileri

1
6380

Yeni araba alırken dikkat etmeniz gereken güvenlik sistemlerini sizin için araştırdık. Bu güvenlik teknolojileri hayatınızı kurtarabilir.

Güvenlik Sistemi
Güvenlik Sistemi

Otonom Acil Frenleme (AEB), kör nokta algılayıcı, şerit koruma destek sistemi gibi özellikler artık çoğu araçta yaygınlaşmaya başladı. Ama bu özelliklerin hangileri gerçekten önemli?

Sizin için önemli güvenlik sistemlerini ve hangi yeni sistemlerin geldiğini inceledik.

Otonom Acil Frenleme – AEB

Otonom Acil Frenleme (AEB)
Otonom Acil Frenleme (AEB)

AEB sistemi , aracınızın önündeki trafiği izler. Trafik yavaşladığında siz frenlemek istemezseniz size uyarı verir. Bu sistem 25 km/s e kadar hızdaki çarpmaları önleyebiliyor ve 40 km/s kadar hızdaki kazaların etkisini azaltabiliyor. Kazaların %75’inin 40 km/s’den az olduğunu göz önüne alırsak, bu sistemin yararının ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz.

Euro NCAP organizasyonu, AEB’nin ehliyet kemerinden sonraki en önemli güvenlik sistemi olduğunu söylüyor.

Kör Nokta Algılama Sensörü

Kör Nokta Algılama Sensörü
Kör Nokta Algılama Sensörü

Kör nokta algılama, aracınızın her iki tarafında kör noktada bir araç bulunduğunda size uyarı veren bir güvenlik sistemidir. Bu sistemlerin bazıları kapı aynalarındaki kameraları kullanırken, bazıları ise radarı kullanır.

ABD’de yapılan araştırmalar Kör Nokta Algılama Sensörü olan araçlarda, şerit değiştirme kazalarının %23 daha az gerçekleştiğini göstermektedir.

Şerit Takip Destek Sistemi (LKAS)

Şerit Koruma Destek Sistemi
Şerit Koruma Destek Sistemi

Şerit takip sistemleri yüksek hızdaki çarpışmaları önlediği için önemlidir. Çünkü yüksek hızlardaki kazaların ciddi yaralanmalara ve ölümlere yol açma ihtimalleri yüksektir.

Bu teknolojide yaygın olarak dikiz aynasının önüne yerleştirilen geniş açılı sensörler şeritlerin yerlerini belirler ve aracın pozisyonunu takip eder. Sürücü şeritten ayrıldığında sesle veya direksiyon üzerinden titreşim vererek sürücüyü uyarır. Bazı aktif sistemlerde ise direksiyona direk müdahale ederek aracı şeridine yönlendirir.

Peki Gelecekte Hangi Güvenlik Teknolojileri Olacak?

Önemli araç güvenlik sistemlerinden olan Thatcham şirketinin CEO’su Peter Shaw; artık dikkat edilenin kaza geçiren yolcuların güvenliği değil, araçların kaza yapmadan önce nasıl frenlenebildiği ve yönlendirilebildiği olduğunu söylüyor.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here