Şeritten Çıkma Derdine Son!

0
7004
şerit takip sistemi

Şerit Takip Sistemi Nedir ?

son araç teknolojileri

Son dönemde adını sıklıkla duyduğumuz şerit takip sistemi ne işe yarıyor ? Sistem, takip ettiği yolda tehlike yaratabilecek bir araç bulunması durumunda yan dikiz aynalarına entegre edilmiş olan LED uyarı ışıklarını sabit bir şekilde yakar. Bu sayede sürücüyü, şerit değiştirmesi halinde karşılaşabileceği olası tehlikelere karşı uyarır.

Sistem sürücünün dikkatini gereksiz uyarılarla sürekli dağıtmaz. Bunun yerine kör noktada yer alan araçların hızını gözlemleyip tehlike oluşturup oluşturmayacağına karar verir. Verdiği karardan sonra sürücüyü bu doğrultuda uyarır. Özetleyecek olursak, şerit değiştirme asistanı (side assist) sadece şerit değiştirme sırasında gerçekten tehlike oluşturabilecek araç ve durumlara karşı sürücüyü bilgilendirir. Bu sayede sürücünün üzerine binen yük azalmış olur. Şerit takip sistemi teknik açıdan bakıldığında aracın ve sürücünün mükemmel bir tamamlayıcısıdır.

şerit takip sistemi

Araç kullanımı esnasında şerit takibi oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Biliyoruz ki pek çok kaza şerit ihlali sebebi ile meydana geliyor. İşte şerit takip sistemi tam olarak bu noktada devreye giriyor. Sistem hem sürücünün hem de araçta seyahat eden diğer kişilerin güvenliğini sağlıyor. Şerit değiştirmenin aynı zamanda trafikte ki diğer araçların güvenliğini ilgilendiren bir durum olduğu aşikar. Bu akıllı sistem, sürücü kendi şeridinin dışına çıktığı zaman sesli ya da aracın modeline göre titreşimli uyarı veriyor. Böylece durum hakkında sürücüyü bilgilendiriyor.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?

sürüş destek asistanları

Şerit Takip Sisteminin temelinde basit bir mekanizma yer alıyor. Genellikle sistemin bulunduğu araçların iç dikiz aynasının üzerinde ya da ön camın arka tarafında bir kamera bulunuyor. Bu kamera yolda ki şerit çizgilerini algılama görevi yapıyor. Daha sonra kontrol ünitesi devreye giriyor. Kontrol ünitesi, aracın bulunduğu konumu hesap ediyor. Eğer araç kendi yolunu takip etmek yerine yavaşça şerit çizgisinden çıkmaya başladıysa sürücüye sesli olarak ya da direksiyon titreşimi yoluyla uyarı veriyor.

Bir diğer yandan bu sistem, araçtan araca farklılık göstermektedir. Bazı otomobillerde bu sistem için tek şerit yeterli oluyorken, bazı otomobillerde ise daha fazla şeride ihtiyaç duyulabiliyor. Belirtmemiz gereken bir diğer husus ise Şerit Takip Sisteminin belli bir hızdan sonra devreye giriyor oluşu. Bununla birlikte sistemin devre dışı kaldığı zamanlar da olmuyor değil. Bunlardan ilki hız faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Eğer araç Şerit Takip Sistemi için belirlenen hızın altında ise sistem devre dışı kalıyor. Bir diğer sebep ise eğer aracın sürücüsü direksiyonu ile temas halinde değil ise yine sistem devreye girmiyor.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Devre Dışı Kalır?

şerit takip sistemi

Şerit takip sistemine sahip olan araçlar hakkında en çok merak edilen soru sistemin kasıtlı bir şekilde şerit değiştirilmesi durumunda nasıl tepki vereceğidir. Bu sisteme sahip araçların bir çoğunda sinyal verildiği takdirde sistem devre dışı kalır ve uyarı vermez. Teknolojinin gelişmesi ile  giderek daha da akıllı bir hale gelen sürüş destek asistanlarından biri olan şerit takip asistanları, genellikle sürücü tarafından yönlendirildiği zamanları algılayabilir.

şerit takip sistemi

Yaygın bir şekilde uzun seyahatler veya yüksek hızlara çıkılabilen otoyollarda kullanılan bir sistem olmasıyla dikkatleri çeken şerit takip sistemi, böyle şartlarda aracın şeritten koparak kaza yapmasına engel olur. Şerit takip sistemleriyle ilgili merak edilen bir diğer konu da bu sisteme sahip olmayan bir araca sonra da takılıp takılmayacağıdır. Şerit takip sistemlerinin bazı yerlerde sonradan monte edilmesinin mümkün olacağı dile getirilse bile uzmanlara göre bundan kaçınmakta kesinlikle fayda vardır. Çünkü bu işlem fazlasıyla maliyetli olacağı gibi sonradan takılmaya çalışılan şerit takip sistemleri araç üzerinde ve yazılımında geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara yol açabilir.

Şerit Takip Sistemi Bulunan Araçlar

Sizler için şerit takip sistemi bulunan araçları aşağıda listeledik.

  • Ford Focus
  • Opel Astra
  • Volvo S60
  • Volvo V60
  • Renault Megane
  • Mercedes E Serisi
  • Nissan Qashai
  • Volkswagen Passat
  • BMW (Tüm Seriler)
  • Seat Leon
  • Toyota Corolla

Mercedes, Volvo, Ford ve Volkswagen gibi markalarda şerit takip sisteminin yanında başka alternatif sürüş sistemlerini de bulunuyor. Bu sistemler ile aracınızı uzun yollarda direksiyona müdahale etmeden kullanabilirsiniz.

Yalnız belirtmemiz gereken bir durum var. Eğer şerit çizgileri silik ise her iki şerit çizgisine ihtiyaç duyan araçlar sorun yaşayabiliyor.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here