Le Mans 24 Saat Yarışları

0
1499

Le Mans 24 Saat Yarışları bir kesim tarafından dünyanın en prestijli araba yarışı olduğu iddia edilen dayanıklılık yarışlarıdır. Dünya çapında takip edilir. Araç üreticilerinin kendilerini kanıtlamaları için en önemli ve prestijli yarıştır diyebiliriz.

Le Mans 24 Saat Yarışları

İlk defa 1923 yılında düzenlenen yarışın pisti 13 bin 469 kilometredir. Spor Araba, motosiklet ve kamyon olarak 3 farklı kulvarı vardır. Araçlar üreticilerin ürettiği özel araçlardır. Yani seri üretim değil prototip dayanıklı araçlar yarışır. Ancak bu modellerden herhangi birisinin yarışabilmesi için en az 25 adet üretilip satılması gerekmektedir.  İkinci Dünya Savaşı haricinde sürekli olarak kesintisiz her yıl yapılmış bir yarıştır. Formula 1’e  göre daha dayanıklı araçlar olması gerekir çünkü yarış gerçekten 24 saat sürer. Her aracın iki pilotu olur. Ve pilotlar birbirilerini dinlendirirler. Le Mans 24 Saat Yarışları normal belirli bir tur sayısında koşulan yarışlar gibi değildir. 24 saat içerisind ne kadar uzun yol kat edebileceğidir asıl mesele. Bu anlamda da ayrı bir dayanıklılık göstermesi beklenir aracın.

Le Mans 24 Saat Yarışları

Yarışın Amacı

Grand Prix motor yarışları, Avrupa genelinde en baskın motor sporu biçimiydi. Le Mans 24 Saat Yarışları farklı bir test sunmak için tasarlanmış daha özel bir yarıştır. 24 Saatlik Le Mans, bir otomobil şirketinin en hızlı makineleri üretme becerisine odaklanmaz. Onun yerine üreticilerin sportif ancak güvenilir otomobiller üretme becerisine odaklanır. Bu durum güvenilir ve yakıt açısından verimli araçlar üretmede yeniliği teşvik etti. Çünkü dayanıklılık yarışları, uzun süre yarışmaya dayanan ve pit duvarında olabildiğince az uğrayacak yakın konusunda cimri araçlar gerektirmekte.

Le Mans 24 Saat Yarışları

Bunların haricinde pistin düzeni, yüksek hızlarda daha iyi aerodinamik ve stabiliteye sahip araçları gerektiriyor. Grand Prix yarışlarında da bu durum böyle olsa da Le Mans’da durumlar yine farklı. Avrupa’daki sadece birkaç pist Le Mans pisti Mulsanne ile karşılaştırılabilecek düzlüklere sahipti. Ek olarak, yol halka açık olduğundan ve bu nedenle kalıcı yarış pistleri kadar titizlikle bakımı da yapılamaz. Bu da ortaya yarış esnasında parçalara daha fazla baskı uygulayarak araçlardaki güvenilirliğin ne kadar iyi olduğunu gösterir. 2018 Yılından beridir 3 yıl üst üste yarışın kazananı Toyota Gazoo Racing Takımı olmaktadır.

Le Mans 24 Saat Yarışları

İkinci El Araba İlanları

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here