Fransa’daki En Havalı Polis Arabası: Alpine A110… Dünya çapında birçok farklı polis teşkilatı son derece pahalı ve lüks olan spor araba modellerini çeşitli nedenlerle kullanmaktadır. Örnek olarak Nissan GT-R’lere sahip olan Japon polisleri, İtalyan lüks otomobil üreticisi Lamborghini’nin Huracan modellerini İtalyanlar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Arap dünyasının en zenginlerinden ve gösterişi sevenleri olarak söyleyebileceğimiz Dubai’deki polis teşkilatının dikkate değer bir spor araba koleksiyonu var. Bu yazımızda Fransızların kullandığı Alpine A110 modeline değineceğiz. Fransız hükümeti, ülkenin güvenliğini daha iyi sağlamak ve güvenlik kollarının gücünü arttırmak için polis birimlerine birkaç tane ortadan motorlu spor araba satın aldı. Fransız yetkililer, Alpine A110 ortadan motorlu spor otomobillerinden toplam 26 adet sipariş vermek için harekete geçti. Ayrıca bu araçlar ile ne yapmak istediklerine dair oldukça ilginç bir planları var.

Alpine A110: Sınıfının En iyilerinden

A110, 1960’lı ve 1970’li yıllardan kalma ortadan motorlu bir spor otomobildir. Alpine, Avrupa’dan pek çoğunun duymamış olabileceği gibi Fransa’da da popüler olmayan yani bilinmeyen bir otomobil üreticisidir. Orijinal A110, 1973 Dünya Ralli Şampiyonası’na hükmederek 13 raundun altısını kazandı ve o yılın şampiyonu olmayı başarmıştır. Genel olarak oldukça yetenekli, özel ve dinamik bir araba modeli olan Alpine A110, spor otomobil modellerinin en iyilerinden biridir.

Bir zamanlar Fransa’da popülerliği yakalayamayan Alpine markası, Fransız otomobil üreticisi Renault’un bünyesine dahil olmasıyla marka hayatının da köklü değişikliklere uğradı. 1973 yılında Fransız otomobil devi Renault şirketi satın aldı. Alpine o zamandan beri Renault Sport bölümünün bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Renault, yıllar boyunca özellikle LeMans‘ta olmak üzere çeşitli motor sporları etkinliklerinde rekabet etmek için Alpine adını kullanmaktadır. Renault Sport, geçmişte dünya ralli sahnesine hakim olan orijinal A110’u anmak için 2017 yılında modern rekreasyon Alpine A110’u tanıttı. Ocak 2021’de Renault, Alpine’i bağımsız bir otomobil markası olarak yeniden canlandırdı ve mevcut Formula 1 takımını şu şekilde yeniden adlandırdı: Alpine F1 Takımı. F1 takımı, iki kez F1 dünya şampiyonu Fernando Alonso ve Fransız milli pilot Esteban Ocon tarafından kullanılmaktadır.

Yeni Alpine A110 Fransadaki En Havalı Polis Arabası: Alpine A110

Yeni Alpine A110 için kesinlikle 1960’lar ve 1970’lerin orijinaline saygı duruşunda bulunduğunu söyleyebiliriz. Orijinali gibi yenisi de o zamanların ralli sahnesine hakim olan ebeveynine benzemek için tasarlanmış ortadan motorlu bir spor otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yeni ve orijinali yan yana koyduğunuzda arabanın stili anlam kazanmaya başlıyor. Orijinal modeli dört yuvarlak far içeriyordu. Aynı far sistemi, tüm modern güvenlik düzenlemeleri etrafında çalışırken de yenisine entegre edildi. Ayrıca benzerlik oranları ve açısında bile birebir olarak kopyalanmıştır. Sonuç olarak da araba kesinlikle orijinal ve ilk nesline benzemektedir. Böylece kompakt, yalın ve daha da önemlisi son derece arzu edilir olarak karşımıza çıkıyor.

1.8 litrelik 4 silindirli 250 beygir güç üreten motoruna baktığımız zaman günümüz teknolojisinin kullanıldığını fark ediyoruz. Aracın beygiri, kulağa hoş gelmese de 1100 kilogram ağırlığında olan Alpine A110, oldukça etkileyici bir performansa sahiptir. Ayrıca ağırlıklı olarak Renault’dan ödünç alınan parçalar kullanılarak inşa edildi.

Alpine A110: Mütevazı Ama Güçlü

0’dan 100 kilometre hıza sadece 4.5 saniyede ulaşan Alpine A110, hafifliğinin avantajlarından sonuna kadar yararlanmaktadır. Ayrıca Alpine, elektronik olarak maksimum hızı 250 km/s (Normal alıcılar için) ile sınırlandırdı. Bu, küçük spor otomobil için çok etkileyici bir başarı olabilir. Ancak şaşırtıcı olan, dünyanın dört bir yanındaki otomobil camiasından aldığı övgülerdir. Birçok otomobil uzmanı, Alpine A110’u küçültülmüş bir süper otomobil olarak görüyor. Ayrıca birçok uzman, yol tutuşu açısından kullandığı en iyi otomobil olarak Alpine A110’u söylemektedir. Onlara göre Alpine A110, Porsche veya Lotus Evora’dan bile daha iyi görünmekte ve yol tutuşuna sahip olmaktadır.

Fransız Polisi Alpine A110 ile Neyi Amaçlıyor? Fransadaki En Havalı Polis Arabası: Alpine A110

Toplam 26 Alpine A110 spor otomobil Fransız polis teşkilatına katıldı. Ayrıca bu araçlar sahada kullanılacaktır. Fransa İçişleri Bakanlığı, yetkililerin Alpine A110 araçlarını otoyollara müdahalede bulunmak veya yüksek hızlarda araç kullanan sürücüleri yakalamak için kullanacağını belirtti. Fransız güvenlik kollarının sahip olacağı araçlar, orijinal modellerden biraz daha farklı olarak teslim edilecek. Bu yüzden Fransa’da temel bir A110 modelinin perakende satış fiyatı yaklaşık 68.000 USD olsa da Fransız polisinin kullanacağı modellerin fiyatı bilinmemektedir. Sonuç olarak “Fransa’daki En Havalı Polis Arabası: Alpine A110” adlı içeriğimizden de anlayacağımız üzere Alpine A110, hem etkili bir yarış arabası hem de güvenlik arabası olarak karşımıza çıkıyor.

İkinci El Renault İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here