Baja 1000 Nedir? Baja 1000’in En İyi Araçları

0
1861

“Baja 1000 Nedir? Baja 1000’in En İyi Araçları” adlı içeriğimizde ilk olarak Baja 1000 Nedir? sorusunu cevaplayacak olursak Baja California Yarımadası’nda her yıl geleneksel olan düzenlenen Off-Road yarışlarına “Baja 1000” adı verilmiştir. Yarış ilk olarak 1967 yılında Ed Pearlman tarafından düzenlenmiştir. Ayrıca SCORE International tarafından onaylıdır. Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Brezilya, Belçika, Kanada, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Almanya, Guam, Guatemala, Hindistan’dan yarışmacıları çeken, dünyanın en prestijli off-road yarışlarından biri olarak kabul edilen Baja 1000; SCORE Desert Challenge, SCORE San Felipe 250 ve SCORE Baja 500 dahil olmak üzere dört yarışlık serinin son turudur.

Baja 1000 yarışlarında çeşitli araç sınıflarının aynı parkurda (otomobiller, kamyonlar, motosikletler, ATV’ler ve arabalar) farklı sınıflarla rekabet etmesine izin verilmektedir.  Son olarak bu yarıştaki en büyük tehlike seyircilerin kurduğu tuzaklardır. Yarışçıların düşüşlerinden veya kazalarından eğlenip, video çekmek isteyen halk, rotalara birçok farklı tuzak kurmaktadır. Yasal olarak yasak olsa da bir türlü önüne geçilemeyen bu sorun, sürücülerin hayatını büyük ölçüde riske atmaktadır.

Baja 1000’in En İyi Araçları 

Adrenalin tutkunları 1967 yılının Ekim ayında Baja 1000 Off-Road yarışlarına katılırken tek amaçları araçlarının dayanıklılıklarını test etmekti. Çöl koşullarında araçlarının 1000 mil boyunca sorun çıkarmadan ilerlemesini sağlamak ve diğer rakiplerinin önünde olmaya çalışmak oldukça zorlayıcıdır. Ancak 1962 yılında Honda CL72 Scrambler için dayanıklılık testi olarak başlayan rota, ilerleyen zamanlarda dünyanın en büyük ve en tehlikeli off-road yarışlarından birine dönüştü. Her yıl düzenlenen bu yarışlarda onlarca araç parkurda terkedilmektedir. Popüler yarışmacılar; Ken Block , Travis Pastrana ve Luke McMillin gibi kişilerdir. Bu kişilerin sahip oldukları yarış araçları, Monster, Red Bull, Ford, Toyota ve Honda gibi büyük şirketler tarafından tedarik edilip, desteklenmektedir.

Yine de yarışçıların sadece %56’sı Bitiş / Finish çizgisini görmektedir. Ayrıca Baja çölü, genel olarak her zaman devasa kum tepelerine, bataklıklara, kayalıklara ve çamur dolu rotalara sahiptir. Bu yüzden otomotiv üreticilerinden bazıları, bu yarış sponsor olarak hem adlarını duyurur hem de araçlarının denenmesini sağlamaktadır. Baja 1000’de yarışan araç modellerinin birçoğu farklı modifikasyonlarla karşımıza çıkmaktadır. Yine de birçok aracın karakterini, bu tip yarışlarda anlayabiliriz. Bugünkü içeriğimizde Baja 1000 yarışında başarılı olan araçlardan bazılarını tanıtacağız.

Toyota Tundra TRD ProBaja 1000 Nedir?

2015 yılında Stock Full sınıfının galibi efsanevi Toyota yarışçısı Ivan “Ironman” Stewart oldu. Toyota Tundra TRD Pro, Baja 1000’in efsane araçlarından biridir. Araç, yarış boyunca birçok zorluğu geçebilir ve mekanik olarak neredeyse hiçbir sorun çıkarmamaktadır. Ayrıca yarış boyunca ikinci sırada gelen Toyota Land Cruiser’ı tam bir saat on dakika geride bırakarak zirvedeki gücünü korumuştur. Yarış boyunca Ford Raptor ve Hummer H1 mekanik sorunlar nedeniyle yarıştan ayrılmak zorunda kalırken, TRD Pro’nun yalnızca bir lastiği değiştirilmiştir. Ayrıca Baja 1000, Japon otomobil üretici Toyota için oldukça önemlidir. Neredeyse birçok farklı Toyota marka aracı gördüğümüz Baja 1000 Off-Road yarışı, Toyota’nın kendisini ispatladığı yer olarak bilinmektedir.

İkinci El Toyota SUV-Pickup İlanları

Honda RidgelineBaja 1000 Nedir?

Japon otomotiv üreticisi Honda, Ridgeline modeli ile oldukça popüler olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu araç, 2008 yılında en üst sırada yer alan H3 Hummer ve Toyota FJ Cruiser’ı geride bırakarak Stock Mini sınıfının kupasını kazandı. Ridgeline, şok edici derecede az miktarda tecrübeye sahipti. Ayrıca teknik özelliklerine baktığımız zaman rakiplerine göre Baja 1000’de ön plana çıkamıyordu. Ancak ufak tasarımlar ile çok farklı özelliklere sahip olan Ridgeline, Baja 1000’in efsanelerinden biri olmayı başarıyor.

İkinci El Honda SUV-Pickup İlanları

Jeep Grand CherokeeBaja 1000 Nedir?

Off-Road dünyasının en sevilen modellerinden biri olan Jeep Grand Cherokee Baja 1000 yarışında da karşımıza çıkıyor. Kendi kategorilerindeki rakiplerine göre hem daha ucuz hem de daha güçlü olan Jeep Grand Cherokee serisi, 1000 mil boyunca neredeyse kusursuz bir şekilde mücadele edebiliyor. Bu yüzden de Baja 1000 yarışlarının en sevilen modellerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım olarak da diğer Baja 1000’de yarışan araç modellerinden küçük boyutlara sahip olan Jeep Grand Cherokee, stok sınıfında liderliği kimseye bırakmamaktadır. Ayrıca Amerikan otomobil üreticisi Jeep’in en dayanıklı modeli olarak bilinen Grand Cherokee modeli, orijinal motoruyla da rakiplerine göz dağı vermektedir. Özellikle V8 versiyonu, performanslı sürüşler için oldukça umut vericidir.

 İkinci El Jeep Grand Cherokee İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here