Formula 1 Monako GP Yarış Sonu

Max Verstappen İlk liderlik

Sezonun beşinci yarışı Formula 1 Monako GP tamamlandı. Oldukça sakin olması beklenen yarış beklentileri boşa çıkarmadı. Neredeyse hiç geçiş göremediğimiz ve startta kazanılan pozisyonların korunduğu yarışta, Verstappen rüzgarı esti. Hollandalı pilot, Charles Leclerc’in yarışa katılamaması sebebiyle bir anlamda pole pozisyonundan başladığı yarışı oldukça rahat şekilde kazandı. Şampiyona ikincisi olarak yarışa başlayan Max, Hamilton’nun da aldığı sonuçla birlikte şampiyona liderliğine yükseldi. Yarış boyu istikrarlı bir performans ortaya koyan Carlos Sainz, kendine ve Ferrari’ye sezonun ilk podyumunu getirdi. Sene başından beri beklentilerin ötesinde performans sergileyen Lando Norris ise yarışı üçüncü sırada tamamlayarak, podyumda son basamağı kaptı.

Red Bull’un pit stratejisi ile birlikte 4 sıra kazanan Perez başarılı performansıyla dördüncü sırayı aldı. Formula 1 severleri mutlu eden gelişme ise Sebastian Vettel’in elde ettiği beşincilik oldu. Pierre Gasly istikrarlı sürüşüyle altıncı sırayı alırken; kabus gibi bir hafta sonu geçiren 7 kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton ancak yedinci olabildi. İngiliz pilot adına günün tesellisi ise elde ettiği en hızlı tur puanı oldu. Formula 1 Monako GP ‘de yarışın kalan puanlarını ise sırasıyla; Lance Stroll, Esteban Ocon ve Antonio Giovinazzi elde etti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:

Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti Ve Önemli Anlar

Leclerc Monako

Monako’da gün büyük bir şokla başladı. Sıralama turlarında yaptığı kazaya rağmen pole pozisyonunu elde eden Charles Leclerc yarışa başlayamadı. Aslında yarış öncesi yapılan kontrollerde Monakolu’nun aracında herhangi bir sorun olmadığı ve yarışa katılacağı açıklanmıştı. Keza Leclerc piste çıkış turunda da aracındaydı. Ancak piste çıkış turunda vites kutusuyla alakalı bir sorun fark eden Leclerc pite döndü. Ferrari ekibi sorunu çözmeye çalışırken pit yolu kapandı. Böylece Leclerc yarışa katılabilse bile pole pozisyonundan başlayabilme hakkını kaybetti. Ardından Ferrari mekanikerleri yoğun uğraşlar verseler de aracı hazırlayamadılar ve Leclerc kendi evinde daha yarışa başlayamadan veda etti.

Bu durum ikinci sıradaki Verstappen için avantajı elinde geçirdiği anlamı taşıyordu. Temiz bir start ve istikrarlı turlar Hollandalı’ya galibiyeti yüksek ihtimalle getirecekti. Monako’da start oldukça önemliydi çünkü yarışta geçiş yapmak imkansız denecek kadar azdı. Bu durumun farkında olan Verstappen start verildiği anda iç çizgiye doğru kapanarak arkasındaki Bottas’a yer bırakmadı. Ön sırada başlayan tüm diğer pilotlar Leclerc’in olmayışı sebebiyle 1 sıra kazandı ancak pist üstünde geçiş yapan olmadı. Felaket bir hafta sonu geçiren Daniel Ricciardo startta pozisyon kaybeden nadir isimlerdendi. Herhangi bir sorun yaşanmayan start bir nevi 300’le giden araçlar treninin de başlangıcı oldu.

13.Tur

Sessiz sakin herkesin birbirinin arkasında devam ettiği yarışta; Norris, Bottas ve Verstappen’in ardından Sergio Perez en hızlı turu yakaladı. Bunun haricinde 30.tura kadar kayda değer herhangi bir gelişme yaşanmadı. Pilotlar lastik aşınmasının çok az olduğu Monako pistinde en fazla 3 saniyelik aralarla birbirlerini takip ettiler.

30.Tur (Pitlerin Başlangıcı)

Yarışa hareket getiren hamle Hamilton’dan geldi. İngiliz pilot ilk pite giren ve erken pit ile öne geçme zarını atan ilk isim oldu. Sert lastiğe geçen Hamilton’un bu hamlesi, onun için pahalıya patladı. Lastik aşınmasının çok düşük olduğu bir piste, Mercedes’in de lastik ısıtmakta yaşadığı zorluğu ekleyince bir sonraki tur pite gelen Gasly Hamilton’a geçilmemiş oldu. Böylece İngiliz pilotun attığı zar boşa gitti.

31.Tur

Hamilton’un ardından Bottas da aynı erken pit stratejisi ile pite geldi. Ancak Fin pilotu çok nadir görülen bir sorun bekliyordu. Mercedes mekanikerleri yoğun uğraşlara rağmen Bottas’ın yumuşak hamur takılı sağ ön lastiğini çıkaramadılar. Dakikalar süren çabalar sonuç vermeyince Bottas yarışa veda etmiş oldu. Norris ve Gasly de bu turda pite girdi.

Bottas’ın Piti:


32.Tur

Neredeyse tüm geçişlerin pit stratejisi ile gerçekleştiği bu yarışın strateji kazananı Vettel oldu. Pitler öncesi Hamilton’un arkasında yedinci sırada olan Vettel, Gasly ve Hamilton’dan 2 tur geç pite gelerek ikisini de geçmeyi başardı. Bu durum Hamilton’u oldukça kızdırdı. Hatta pit duvarını azarladığını bile gördük.

İlk 3’lü Pite Geldi

Tüm bu gelişmelerin üzerine 33.tur Sainz, 34.tur Verstappen, 35.tur Sergio Perez pite geldi. Bu pitler sonrası Verstappen birinci, Sainz ikinci Perez dördüncü sırada yarışa geri döndü. Bu Perez’in sadece pit stratejisi ile 4 sıra yükselmesi anlamına geldi. Arka sıradaki pilotların ilk pitini ise 37.turda Ricciardo gerçekleştirdi.

52.Tur (Norris, Ricciardo’ya Tur Bindirdi)

Oldukça sakin geçen yarışta Perez önündeki Norris’le farkı kapatırken, Sainz ve Verstappen aralarında önemli süre farkıyla ilk iki sırada bitişe doğru ilerliyordu. Bu sırada Norris, takım arkadaşı Ricciardo’ya tur bindirdi.Norris Ricciardo Tur Bindirme

69.Tur

3 önce pite gelen Tsunoda’nın en iyi sektör zamanını elde etmesiyle Hamilton en hızlı tur puanını elde etmek için pite geldi ve yumuşak hamuru taktı.

71.Tur

Hamilton en hızlı tur ile kendisi için yarışın tek tesellisi olan tek puanı elde etti.

Yarışın kalanında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Verstappen, 9 saniyelik farkla bitiş çizgisini geçen ilk pilot oldu. Sainz ikinci sırayı alırken, Perez’in baskısına rağmen yerini koruyan Lando Norris podyuma çıkan son isim oldu.

Yarışın Kazananları ve Kaybedenleri

Vettel Driver of The Day

Yarışın kazananı en büyük kazananı tabii ki Max Verstappen oldu. Hollandalı pilot sadece bir yarış kazanmadı. Bu sonuç onun için hayatının ilk şampiyona liderliği anlamına geliyordu. Leclerc’in yarışa başlayamamasını çok iyi değerlendiren Max, mükemmel bir hafta sonunu geride bıraktı. Carlos Sainz ve Lando Norris de podyuma çıkarak haftanın kazananlarından oldu. Red Bull kariyeri çok da iyi başlamayan Sergio Perez de kötü geçen Cumartesi gününe rağmen, Monako gibi bir pistte 4 sıra kazanarak önemli bir işe imza attı. Ancak yarışın başka bir kazananı daha vardı. O kişi tabii ki Sebastian Vettel’di. Kariyerinin bittiği bir daha asla eskisi gibi olamayacağı söylenen Vettel, sekizinci sıradan başladığı yarışı beşinci sırada bitirdi. Bu Vettel adına sezonun ilk puanları oldu. Ayrıca 4 kez dünya şampiyonu Monako gibi bir pistte çok da iyi sayılmayacak bir araçla beşinciliği alarak ben buradayım dedi. Alman isim ayrıca günün sürücüsü olmayı da başardı.

Günün kaybedenlerinde en başa yazabileceğimiz 2 kişi var. Bunlar; Charles Leclerc ve Lewis Hamilton. Leclerc kendi evinde yaşadığı şanssızlığı bu kez de kıramadı. Formula 3 günlerinden beri (2017) burada yarış tamamlayabilme başarısı gösteremeyen Leclerc, belki de bir yarış zaferini kaçırmış oldu. Aslında Leclerc’i yaptığı hatadan dolayı; bugünün değil dünün kaybedeni olarak da sayabiliriz. Gerçek anlamda bugünün kaybedeni diyeceğimiz diğer isim Lewis Hamilton ise sadece bir yarış değil, sürücüler klasmanındaki pozisyonunu da kaybetti. İngiliz pilottan görmeye alışkın olmadığımız şekilde tutuk bir hafta sonu geçiren Hamilton’un, bu hafta sonunu unutmak istediğine eminiz. Daniel Ricciardo ise takım arkadaşından tur yiyerek hem şaşkınlık yarattı hem de büyük bir özgüven kaybı yaşadığına şüphe yok.

Takımlar bazında ise Mercedes, klasman liderliğini kaybederek günün ana kaybedeni oldu. Ferrari’nin ise ikincilik tesellisi olmasına rağmen, belki de en iyi olduğun pistte kaçırdığı puanlar, ilerleyen dönemde İtalyan takımın başını ağrıtabilir. Red Bull bu haftanın mutlak kazananıydı. Mercedes’lerin rekabetçi bile olamadığı bir haftadan 37 puan alan takım şampiyona liderliğini de ele geçirdi. Aston Martin ise önemli puanlar elde ederek orta sıra rekabetinde olduğunu göstermiş oldu. Alfa Romeo ise yılın ilk puanını alarak siftah yapmış oldu.

Formula 1 Monako GP 2021 Yarış Sonucu:Monako GP Yarış Klasmanı

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here