Bu yılın başlarında yapılan bir duyurunun ardından, elektrikli otomobiller için yeşil plaka, artık elektrikli araç alımını teşvik etmek için kullanıma sunulmaya başlandı.

Birleşik Krallık’ta Elektrikli Otomobiller İçin Yeşil Plaka

Birleşik Krallık hükümetinin, elektrikli araç sahipliğini ve farkındalığını artırmak amacıyla elektrikli otomobiller için “Yeşil” plakalar hakkında geri bildirim istemişti. Bunun üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti.

Bu geri bildirim, ‘Yeşil’ plakalara devam edilmesi için yeterince olumlu sonuçlar sundu. Plan aslında plakaları sonbaharda sunmaktı. Fakat, 8 Aralık ilk yeşil plakalı aracın yola çıktığı gün oldu ve ‘Yeşil Plaka Günü’ olarak belirtildi.

Yeni plakaların sol tarafında belirgin bir yeşil dikdörtgen bulunuyor.

elektrikli otomobiller için yeşil plaka

Hibritler Yeşil Plakaya Uygun Değil

Sadece sıfır egzoz emisyonu olan araçların plakaları bulundurmasına izin verilecek. Yani bu da hibritlerin ve plug-in hibritlerin plaka için uygun olmadığı anlamına geliyor.

Yeşil plakalar insanların ‘iyi insan’ olduklarını dünyaya gösterme şekli olarak görülebilse de genel faydaları olabileceğini de gözden çıkarmamak lazım.

Yeşil plakaların denendiği Kanada’daki benzer bir programda, farkındalık arttıkça elektrikli araç satışlarında artış görülmüş. Yerel makamların EV teşviklerini uygulamaya koymasını ve denetlemesini kolaylaştırması bekleniyor.

Anketler Olumlu Değişim Olacağını Gösteriyor

Nissan da bu konuda araştırma yapan kaynaklardan bir tanesiydi. Buldukları sonuçlara göre yeşil plakaların elektrikli araç tercihinde yüzde 32’lik bir artış sağlayacağını keşfetti.

Ayrıca, yüzde 53’ünün bir elektrikli araç çalıştırmanın mali faydalarının farkında olmadığını gördü. Hemen hemen aynı sayıda kişinin yerel yönetimlerin düşük emisyon bölgeleri planladığına dair hiçbir fikri olmadığını belirledi. İnsanların yüzde 29’unun ise bu yıl otomobil maliyetlerini düşürmek için yollar aradığını keşfetti.

yeşil plaka

Aralık 2019’da 17.600 sürücünün katıldığı AA anketinde, yanıt verenlerin% 18’i yeşil plakaların geleneksel yakıtlı araçlardan geçiş yapmalarını etkileyebileceğini söyledi.

Brileşik Krallık Ulaştırma Bakanı Grant Shapps da elektrikli arabası için yeşil plaka aldı.

Yeşil plaka üreticisi firmanın genel müdürü Graham Stapleton şunları söyledi: “Bu girişimi destekleyebilmekten çok memnunuz.

“Tamamen elektrikli bir gelecek için gerekli servisi sağlamak ve daha temiz ulaşım biçimlerine geçişi güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Öneriler ve ürünler sağlamak ve ayrıca, onarım ve bakım altyapısına sahip olmamızı sağlamak da yapmak istediğimiz etkinlikler arasında.”

Sizce yeni yeşil plakalar zorunlu olmasalar bile, daha fazla kişiyi bir elektrikli araç almaya ikna etmeye yardımcı olabilir mi?

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here