Dizel Motor Avrupa’da Tarihe Karışıyor

0
1376
dizel motor

JATO tarafından yapılan araştırmalar sonucunda; Eylül 2020’de, Avrupa tarihinde ilk kez, elektrikli araç kayıtları, dizel motor sahibi araçları geçti. Zaten uzun zamandır azalma eğilimi gösteren dizel motorlar, otomotivdeki elektrifikasyon devrimi sonrasında hızla tarihe karışmaya başladı.

Elektrikli Otomobil Türleri ve Sağladıkları Avantajlar

Yapılan araştırmalara göre; BEV (Battery Electric Vehicle), PHEV (Plug-in Hibrit) ve HEV’lerin hacmi, Eylül ayında Avrupa’da tescil edilen yeni otomobillerin dörtte birini oluşturdu. Bu durumun yanı sıra Volkswagen, Avrupa’da Eylül ayının en çok elektrikli otomobil üretici oldu. Bu durum da Volkswagen’in 2023 yılında Tesla’yı geride bırakma hedefine giderek yaklaştığının bir kanıtı oldu.

Volkswagen 2023 Yılında Tesla’yı Geçmeyi Hedefliyor

Elektrikli Otomobiller İlk Kez Dizel Motor ile Çalışan Otomobilleri Geride Bıraktı

Otomotiv sektörü, pandemi dolayısıyla tüm dünyada çalkantılı bir dönem geçirdi. Tam da elektrikli otomobile geçiş döneminde yaşanan bu durum, elektrifikasyona geçişin önünde bir set oluştursa da bu inovasyonu engelleyemedi. Tahminlerden biraz daha geç de olsa, Eylül ayında tescil edilen toplam elektrikli otomobil sayısı (saf elektrikli, takılabilir hibritler, tam hibritler ve hafif hibritler dahil) dizel otomobillerin sayısını geçti.

Elektrikli Otomobillerin Yükselişi

Genel olarak Avrupa otomotiv pazarındaki büyüme Eylül ayında sadece %1,2’lik bir büyüme kaydetti. Ancak gerçek fark orada değil. Ayrıntı yakıt türüne göre karma büyüme oranlarına bakıldığında ortaya çıkıyor. Benzinli ve dizel otomobillere olan talep, Eylül 2019’a kıyasla çift haneli düşüşler gösterirken, elektrikli araçların hacmi %139 artarak 327.800 adede yükselmiş, bu durum da hem hacim hem de pazar payı açısından bir rekor.

dizel motorlar tarih oluyor
Kaynak: JATO

Dizel Otomobillerin Düşüşü

Elektrikli otomobillerdeki bu rekor genişlemeye karşın, dizel otomobillerde de %24,8 seviyesine kadar bir düşüş gerçekleşti.

JATO Dynamics analistlerinden biri olan Felipe Munoz, bu değişimi devletlerin teşviklerine ve tüketicilerin de bu reformu benimsemesine bağladı.

dizel motor
Kaynak: JATO

Ayrıca Eylül 2020’de gerçekleşen elektrikli otomobil sayısındaki değişim ise aşağıdaki gibi oldu.

dizel motor otomobiller azalıyor

Volkswagen, BEV pazarında en hızlı yükselen marka oldu.

avrupa elektrikli otomobil pazar liderleri
Kaynak: JATO

Çok değil yalnızca 5 sene öncesinde Avrupa pazarının tamamına egemen olan dizel motorların bugün bu noktaya gelmesi dünyanın ne kadar hızlı değiştiğini gösteriyor ve bu bizleri biraz da ürkütüyor. Kim bilir 2025 yılında nelerden konuşuyor olacağız.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here