Elektrikli araçlar ses çıkarmazsa ne tür sorunlar oluşur? Hep birlikte inceleyelim. Elektrikli araçlarda BEV / Akünün çok sessiz olduğunu biliyoruz çünkü içlerinde geleneksel motor yok. Aynı durum Plug-in hibrit araçlar (EV modunda) ve yakıt hücreli araçlar için de geçerlidir. Bu araçların yoldayken, özellikle düşük hızlarda çalıştırıldıklarında hiçbir görünür gürültüsü yoktur.

Normalde caddelerde ve tipik olarak kentsel alanlarda yaya olarak yürürken, bir yoldan karşıya geçmenin akıllıca olup olmadığına karar vermenize yardımcı olan yaklaşan arabanın sesini duyabilirsiniz. Araba motor sesi de varlığını gösterir. Ancak, elektrikli araçlarda ses yoktur ve görünüşe göre yayalar, bisikletliler veya görme engelli kişiler için bir problemdir ve bir kazaya yol açabilir.

Avrupa ve ABD’de Elektrikli Araçlar Ne Zaman Ses Çıkarmalı?

Avrupa ve ABD’deki yol güvenliği düzenleyicileri, bu konuda düzenleme getirmeye ve araçlara zorunlu “Akustik Araç Uyarı Sistemleri (AVAS)” veya “PWS / Yaya Uyarı Sistemi” olarak bilinen kurulum üzerinde çalışıyor.
Yasaya göre, EV’ler ve diğer tüm plug-in hibrit veya yakıt hücreli araçlar farklı bir ses yaymak zorundadır ve bu ses çevredeki alanlarda duyulabilir olmalıdır. Yasaya göre, elektrikli araç, Avrupa’da araçlar 20 km/saate ulaşana kadar ses üretiyor olmalıdır, ABD’de ise ses 30 km/saate kadar aktif kalmalıdır.

Elektrikli Araçlar Ses Çıkarmazsa Ne Tür Sorunlar Oluşur?

Belirli frekansların gerekli sesi minimum 56 desibel olmalı ve 2 metre mesafe içinde duyulabilmelidir. Bu arada izin verilen maksimum ses seviyesi 75 desibeldir. Araç, ileri harekete başlar başlamaz ses çıkarması gerekmesine rağmen, geri hareket durumunda araç, hareket halinde olmasa bile araç geri vitese geçer geçmez sesi çıkarmalıdır.

Elektrikli Araçlarda Özel Hoparlör Sistemi

Dahası, araba şirketleri arabaların dışına özel hoparlör sistemleri kurmak zorundadır ve AVAS, gerekli ses seviyesini başlatmak veya kesmek için aracın ana bilgisayar modülü ile programlanır. Aracın hızı hakkında bir izlenim vermek için ses perdesi de artırılır veya azaltılır. Otomobil şirketleri, arabaları için kendi farklı seslerini geliştirdiler ve EV sesi de bir marka haline geliyor.

AVAS yasası, Birleşik Krallık’ta Temmuz 2019’da uygulanırken, Temmuz 2021 , ABD için her EV / FCV / Eklenti Hibritinin SILENCE’ı sona erdirmesi gereken son tarihtir.

ABD / Avrupa için sistemli bir EV olan Mercedes EQC Crossover’ın yapay ses videosu.

2.El Elektrikli Araç İlanları

1 YORUM

  1. elektrikli bisikletler için çok düşünürdüm bunları bu sessizlik ne olacak diye. şimdi araçlarda böyle bir durum söz konusu oldu. ama istediğin motorun sesini dinlemek güzel olacaktır 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here