Bakanlıktan İyi Haber

4
1473

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen habere göre 1 Ocak itibariyle egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatları kaldırılıyor!

Bilindiği üzere; Egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibi için emisyon pulu ve ruhsatı kullanılıyordu. Ancak 1 Ocak 2018 itibariyle söz konusu pul ve ruhsata gerek kalmayacak çünkü tamamen online olarak süreç takip edilebilecek. Başka bir deyişle; bundan sonra egzoz gazı ölçümleri online olarak takip edilecek. 

Egzoz Gazı Ölçümü Neden Önemli?

Bu ölçüm ile çevreye zarar veren araçlar tespit edilebiliyor. Ölçümün temel amacı da bu. Örneğin yanlış yakıt kullanan araçlar, egzoz için periyodik bakımını yapmayan araçlar ya da emisyon parçaları tahrip olduğu için filtreleme yapamayan araçlar tespit edilebiliyor. Bu nedenlerle motorlu taşıtların egzoz emisyonlarının ölçülmesi ve standartlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. 

Online Egzoz Emisyon Takibi 

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi adı verilen online sistem üzerinden vatandaşların kullandığı araçların egzoz emisyon takibi yapılacak. Bundan sonra yani 2018 ocak ayı itibariyle yapılan tüm egzoz emisyon ölçüm değerleri söz konusu online alana girilecek. Fotoğraf, plaka, ruhsat bilgileri ile birlikte egzoz ölçüm değerleri de sistemde görülebilecek. 

Online Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi’nin Faydaları

Uygulama ile Öncelikle sahte egzoz emisyon pulu ve egzoz emisyon ruhsatı kullanımını ortadan kaldırmak hedefleniyor. Ayrıca online takibin hem vatandaş hem de yetkililer için daha konforlu olacağı düşünülüyor. Özellikle egzoz emisyon ruhsatı belgesi ya da pulunu taşımak, kaybetmemek gibi stresler de ortadan kalmış olacak. 

Eski Emisyon Ölçüm Pulları ve Ruhsatları Ne Zamana Kadar Geçerli? 

1 Ocak 2018’den önce aracınız için egzoz emisyon ölçümü yaptırıp ruhsat ile pulunuzu aldıysanız ve hala geçerli olan sürede iseniz tekrar ölçüm yaptırmanıza gerek yok. 

4 YORUMLAR

  1. eksoz muaynesini kim yapacak, bizmi yapacaz internetten,diyelimkine benim internet yok, ekzoz için internet cafeyemi arabayı götüreceyiz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here