Akaryakıt ÖTV Oranlarında “Döviz” Düzenlemesi!

Akaryakıt fiyatları için ÖTV oranlarında döviz düzenlemesi yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan düzenleme resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Akaryakıt ÖTV

1Akaryakıt ÖTV Oranlarında “Döviz” Düzenlemesi!

Bugün başlayan yeni düzenleme ile pompa fiyatlarında yaşana düşüşler pompa fiyatları yerine ÖTV’ye yansıtılacak ve olası artışlar 2 nisan 2020 tarihli ÖTV tutarını geçmeyecek.  

Ülkemizde son dönemde özellikle döviz kurları özelinde yaşanan dengesiz trend herkesi etkiledi.

Bu durum ile ilgili düzenlemelerde devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan düzenleme ile, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşler ÖTV matrahına ulaşıncaya kadar pompa fiyatlarına yansımayacak.

2Eşel Mobil Sistemi Nedir?

Akaryakıt pompa fiyatlarını sabit tutmak üzere yürürlüğe koyulan eşel mobil sistemi, akaryakıt fiyatlarını sabit tutabilmek adına organize edilmişti.

Bununla beraber, 2019 yılından itibaren Akaryakıt üzerinde bulunan ÖTV miktarına bağlı olarak pompa fiyatları sabit bir düzeyde tutulmaya çalışıldı.

Ancak son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve özellikle döviz kurlarında meydana gelen yükselişler ile, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV artık pompa fiyatlarını sübvanse edemedi ve ciddi bir zam furyası ile pompa fiyatları tam olarak 10 lirayı geçti.

Bugün benzin ve dizel yakıtların litre fiyatı 10 liranın üzerinde iken LPG’nin litresi ise 9 liralar civarına çıkmış durumda.

Pek çok petrol tabela düzenlemesi yaparak artık akaryakıt fiyatlarının 4 haneli rakamlar ile gösterilmesini sağladı.

Eşel-mobil sisteminin ocak-ağustos döneminde enflasyonu düşürücü etkisi 1,42 puan doğrudan, 1,06 puan ise dolaylı olmak üzere toplamda 2,48 puan olarak hesaplanıyor.

3Akaryakıtta İndirim Olacak Mı?

Dolar ile belirlenen petrol fiyatları ülkemizde yaşanan çalkantılı durum neticesinde sürekli artık trendi gösteriyordu.

Geçen gün yapılan açıklamaların ardından, düşüş trendine giren döviz kurlarına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında da düşüş olması bekleniyor.

Ancak bu düşüş trendinin kalıcı olup olmayacağı konusunda bir netlik olmaması ile beraber önümüzdeki dönemde döviz kurlarının tekrar yükselişe geçebileceği ihtimali konuşuluyor.

Bu bağlamda akaryakıt fiyatları için kısa vadeli indirimler olsa dahi önümüzdeki dönemde yükselebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

2022 yılına girmemiz ile beraber zam konusunda yeni detayların gelmesi beklenirken akaryakıt fiyatları da döviz kurlarına bağlı olarak değişim gösterecek.

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here