Üretim ve ihracatta tarihin en yükseğine ulaştı

0
875

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu Türkiye otomotiv sektörü ve Tofaş’ın ilk 6 ayını değerlendirdi.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu toplam otomobil üretimindeki artışın yılın ilk yarısında yüzde 9 olduğunu belirterek Tofaş’ın ise aynı dönemde sektörün üzerinde bir performans kaydettiğini belirtti. Eroldu şöyle devam etti:

“ İlk altı ayda Tofaş’ta geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 33’lük bir artışla toplam 182 bin adet aracın üretimini gerçekleştirdik. Tofaş hariç tutulduğunda, Türkiye otomotiv sanayisindeki büyüme yüzde 3 olarak gerçekleşti. Bu dönemde hem Tofaş hem de Türkiye otomotiv tarihindegerçekleşen en yükseküretim sayısına erişmiş olduk. Tofaş’ın 2015’te toplam otomobil üretiminden aldığı pay yüzde 20 iken, 2016’nın ilk 6 ayındabu oran yüzde 25’e yükseldi. Başka bir deyişle Türkiye’de üretilen her 4 otomobilden birini biz üretir duruma geldik.Bu rakamlarla sektörü yukarı çeken en önemli oyuncunun Tofaş olduğunu görüyoruz. Türkiye otomotiv sektörü ilk altı ayda 554 bin otomobil ihracatı gerçekleştirdi. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir artışa denk geliyor. Tofaş olarakaynı dönemde ihracatımızı yüzde 54 artırarak 134 bin adetlik ihracat gerçekleştirdik. Böylece geçen yıl yüzde 18 olan ihracattaki payımız, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 24’e çıktı. Üretime paralel olarak Türkiye’den ihraç edilen her 4 otomobilden 1 tanesi Tofaş Türk Otomobil Fabrikası bantlarından çıkmış oldu. Ayrıca 134 bin adetlik ihracat rakamı da,tıpkı üretimde olduğu gibi, bizim için ayrı bir rekor oldu.

10 bin kişiye çıktı

Tofaş olarak yoğun bir altı ayı geride bıraktıklarını söyleyen Eroldu “ Üç vardiyalı dönemi başlattık. Üç bine yakın yeni istihdam gerçekleştirdik. 10 bin kişilik istihdama ulaştık.Tofaş’ın elde ettiği başarıların en önemli oyuncusu Egea. Geçen yıl Sedan ile başlayan, bu sene HB ile devam eden ve eylül ayında SW ile ailenin tamamlanacağı projeTofaş’a boyut atlattı. Öte yandan, şirketin ilk altı aydaki cirosu geçen seneye göre yüzde 36’lık artışla 6.4 milyar liraya ulaştı. “dedi.

Egea yurtdışında da ilgi görüyor.

Egea Ailesinin ihraç pazarlarında ciddi taleplerle karşılaştığını kaydeden Eroldu şöyle devam etti:

Araç lanse edildiği her pazarda beklenenin üzerinde bir talep gördü. Avrupa’daki Sedansatışlarındaöngörülerimizin önüne geçtik. Bunda iki konu etkili oldu düşüncesindeyim. İlk olarak,2009 krizinden sonra kullanıcılar daha fonksiyonel ve daha ekonomik araçlara doğru yöneldi.Ayrıca Avrupa çok fazla göç aldı ve oradaki demografik yapı ve araç tercihleri değişiyor. Station Wagon modelinin ihracatına başladık.Sedan’ın Avrupa pazarlarındaki başarılı performansınıSW’da da bekliyoruz. Ayrıca Türkiye’de kendi segmentinide büyütebilir. Günlük üretim kapasitemizi her geçen gün arttırıyoruz. 1488 adedeulaştık. Hedefimiz ise 1500 adetve üzerini görmek.Bu yıl ne kadar araç üretirsek o kadar satış yapacağız. Biz fabrikayı genelde herağustosta üç hafta süreyle kapatırdık. Bu sene ise iki hafta kapatacağız. “

Eylülde işler düzelir

Fiat İş Birimi Direktörü ağustosun oto pazarında sezon olarak genelde durgun bir ay olduğunu belirterek “ Eylül ayında pazarın toparlayacağını düşünüyoruz. Egea bugün iç pazarda toplamda, pazara sunulduğu tarihten bu yana 25 bin adede yaklaştı. Sadece Egea Sedan’ın 2016 yılı satışı 18 bin. Geçen yıl yaklaşık 5700 adet idi. Hatchback son iki ayda pazara girdi. 1000 adet satışı gerçekleşti. Bu gidişat, planlarımız ile uyumlu. Toplam satışlarımızın yüzde 70’ini perakende gerçekleştirdik. Bu da bizim için önemli bir hedefti” dedi.. Aytaç,”Egea ile ilgili önemli bulduğum bazı verileri de paylaşmak istiyorum. Sedan’ın başarısından sonra Hatchback modelimizin de pazarda hızlıca kabul görmesinden memnun kaldık.Şu ana kadar sadece düz vitesli araçlarımız ile pazarda gayet başarılı bir yer edindik. Dizel otomatik viteslerin ve de Egea Ailesi’nin üçüncü modeli olan SW’un da devreye girmesiyle Egea’nın kompakt sınıftaki performansı daha da artacak” diye konuştu..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here