Türkiye otomotiv ihracatı, Ağustos ayında yüzde 6 oranında bir düşüş yaşamıştı. Fakat Eylül ayı Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre bu durum toparlandı. Geçtiğimiz Eylül ayı itibari ile Türkiye’nin otomotiv ihracatı %11,7 oranında artış sağladı. Bununla birlikte ihracat seviyemiz tüm zamanların en yüksek Eylül ayı oranına ulaştı. Otomotiv sektöründe süregelen farklı sıkıntıların ardından böyle bir oranın yakalanması ise ülkemiz için güzel bir başarı olarak sayılabilir. Konu hakkında tüm verileri ve açıklamaları ise siz değerli okuyucularımız için derledik.

Türkiye Otomotiv İhracatı 3 Milyar Dolara Yaklaştı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre ülkemizin Eylül ayı otomotiv ihracatı %11,7 oranında arttı. Bunun sonucunda ise otomotiv ihracatımız 2 milyar 753 milyon dolara ulaştı. Ayrıca bu oran ise tüm zamanların en yüksek Eylül ayı oranı olarak tarihe geçti. Tüm bunların sonucunda ise Türkiye ihracat payında %13,9 oranında pay sahibi olan otomotiv ihracatı, sıralamadaki ikinciliğini korudu. Ayrıca 2022 yılının Ocak-Eylül arası 9 aylık döneminde otomotiv ihracatı %5 oranında artış gösterdi. Böylece toplam ihracat ilk 9 ayda 22.3 milyar dolara ulaştı. Diğer yandan ilk 9 aydaki ortalama aylık ihracat ise 2.5 milyar dolara ulaştı.

Tüm bunların ışığında  OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Ağustos ayında gerçekleşen düşüşün ardından Eylül ayındaki bu artışın çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Çelik, “Elde ettiğimiz rakam bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Ürün grubu bazında en fazla ihracat tedarik endüstrisinde görülürken, binek otomobiller çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli artış gösterdi. Eylülde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise geriledi.” dedi.

Türkiye-AB otomobil ihracatı

İhracatta En Büyük Pay AB’nin Oldu

2022 Eylül ayında da Türkiye otomotiv ihracatı üzerinde en büyük sahibi olan ülkeler yine AB’den oldu. Şu ana kadar Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya, Eylül ayında pazar oranını %27 arttırdı. Bu sayede Almanya’ya olan ihracatımız 403 milyon dolara ulaştı. Almanya’yı ise pazar oranı %4 gerilemesine rağmen 324 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. Üçüncü sırada ise ihracatını %35 arttıran ve 270 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşan Fransa aldı. Diğer önemli ihracat pazarlarımızdan Çekya’ya yüzde 98, Polonya’ya yüzde 68, Bulgaristan’a yüzde 40,  İsveç’e yüzde 32, İspanya’ya yüzde 24, İtalya’ya yüzde 23, Romanya’ya ise yüzde 20 oranında ihracat artışı oldu. Fakat bunların aksine ihracat oranımızın azaldığı önemli ülkelerde mevcut durumda. Bu ülkeler arasında yüzde 48 ile Mısır, yüzde 31 ile Slovenya ve yüzde 12’lik azalma ile ABD yer alıyor.

Ayrıca ülke grubu bazında AB ülkeleri ihracat pazarımızda %64 pay ve 1 milyar 758 milyon dolar ihracat ile birinci sırayı aldı. AB’ye olan ihracat oranımız ise bu dönemde %22 arttı. Diğer yandan ise Afrika ülkelerine olan ihracat oranımız %16 oranında azaldı. Peki siz, ihracat pazarımızın arttığı veya düştüğü ülkeler hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Ocak-Ağustos Arası Üretim Ve İhracat Verilerini İncelemek İçin Tıklayın⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here