TÜBİTAK Projesi Yerli Hyperloop Geliyor!

0
1197
Tübitak'ta Yeni Proje: Yerli Hyperloop Geliyor

TÜBİTAK projesi kapsamında yerli hyperloop çalışmalarına başladı. Yeni nesil ulaşım çözümlerinden birisi olan hyperloop teknolojisi için TÜBİTAK bir yarışma düzenlemeye karar verdi. Buna göre geleceğin toplu ulaşım şekli olması beklenen teknoloji için gençler projeler üretmeye başladı bile. TÜBİTAK’ın Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü birimi TÜBİTAK RUTE tarafından düzenlenen yarışma kapsamında en uygulanması mümkün proje için çalışmalar gerçekleşiyor.

Hyperloop teknolojisi vakumlu tüpler arasında ultra hızlı bir ulaşım sunmayı vaat ediyor. Bugüne kadar ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkede testler başladı bile. Bu çalışmalar içerisinde Elon Musk’ın kurduğu “The Boring Company” tarafından gerçekleştirilenler adından söz ettirmeyi başarıyor. TÜBİTAK RUTE ise dünyada oldukça popüler olan bu ulaşım çözümü için Türkiye’de bir ilke imza atıyor. İlk Hyperloop Geliştirme Yarışması’nı TEKNOFEST desteğiyle düzenleyen kuruma TCDD de destek oluyor.

TÜBİTAK Yeni Proje İçin 178 Metrelik Tünel Hazırladı

Tübitak'ta Yeni Proje: Yerli Hyperloop Geliyor

Hyperloop Geliştirme Yarışması kapsamında 178 metrelik bir tünel hazırlandı. Bu tünelde yarışmacılar en yüksek hıza en güvenilir şekilde ulaşmaya çalışacaklar. Tünel her türlü kurulum, haberleşme altyapısı ve ölçüm sistemleri için hazır halde. Ayrıca manyetik levitasyon hareketi için gerekli altyapı da mevcut.

Yerli Hyperloop İçin Takımlar Birbirleriyle Yarışıyor

Tübitak'ta Yeni Proje: Yerli Hyperloop Geliyor

TÜBİTAK projesi dahilinde yerli Hyperloop geliştirmek için 57 takımın başvurusunu aldı. Ancak bu takımlardan yalnızca 16 tanesi finale kalmayı başardı. Bu takımların her birine ise 25 bin TL değerinde bütçe aktarımı gerçekleşti. Şu anda TÜBİTAK RUTE Gebze yerleşkesinde birbirleriyle yarışıyorlar. Kazanan takımlar ödülleri ile 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde TEKNOFEST Samsun etkinliğinde kavuşacaklar.

Yarışmacıların değerlendirme süreçleri 500 puan üzerinden gerçekleşecek. “Gelişme Raporu”, “Teknik Tasarım Raporu”, “Yarış Öncesi Kontroller” ve “Yarış Değerlendirmesi” gibi başlıklar altında puan toplayacaklar. Böylece hepsinin toplamında en çok puan alan takım kazanmış olacak. Sonuç olarak birinci olan takım 50 bin TL, ikinci olan takım ise 40 bin TL kazanacak. Ayrıca üçüncü olan takım da 30 bin TL değerinde bir ödüle kavuşacak. Ek olarak yarışmada 120 km/h hızı güvenle geçen birinci takım için sürprizler mevcut. Uluslararası bir yarışmaya katılması durumunda tüm yol masrafları karşılanacak.

Sıfır KM Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here