Toyota’dan Dev Yatırım Hamlesi

0
1329
Toyota

Elektrikli araçlar son birkaç yıldır aramızda yer almakta ve zaman geçtikçe yollarda daha sık görmekteyiz. İnsanların daha çok elektrikli araçları tercih etmesi ve son zamanlarda yapılan büyük atılımlar da markaların bu pazara büyük yatırımlar yapmasını sağlamakta. Burada bahsedilen markalardan bir tanesi de büyük Japon üretici Toyota. Japon otomotiv devi talebin arttığı pazara 5.6 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bu yatırım Japonya ve ABD’de bulunan batarya üretim tesisi için kapasite artışı yapmak amacıyla yapılıyor.

Toyota

Sadece Kuzey Amerika’ya 3.8 Milyar Dolarlık Yatırım!

Gerçekleştirilecek olan bu yatırımın 2.5 milyar doları ABD Kuzey Carolina’daki Toyota batarya üretim tesisi için ayrılacak.  Böyle büyük bir meblağ yatırım sayesinde tesisin üretim kapasitesi 40 gigawatt/saat’e çıkacak. Ayrıca bu yatırım öncekilere kıyasla daha kapsamlı. Bu yatırım sayesinde tesisin üretim hattı diğerlerine oranla daha verimli kurulacak. Bunun dışında çalışanların da batarya üretimi konusunda eğitilmesi planlanıyor. Ayrıca 2025 yılında faaliyete girecek olan tesise yapılan toplam yatırım son kararla beraber 3.8 milyar dolara çıkmış oldu. Bu da Toyota’nın hem hibrit elektrikli, hem de pilli elektrikli araçlar için pil üretimine iyice yoğunlaştığını bize gösteriyor. Japonya’daki tesise yapılması planlanan yatırım da bu kapsamın içerisinde yer alıyor. Toyota bu sayede iki ülkede ürettiği bataryaları elektrikli araç sattığı her ülkede kullanma düşüncesinde.

Eksiksiz Tedarik Zinciri Kurma Vizyonu

elektrikli araç

Bilindiği üzere Toyota, bir tek dizel ve benzinli araçlarıyla bilinmiyor. Şirket ürettiği hibrit ve hidrojen yakıtlı araçlarıyla da adından iyice söz ettiriyordu. Şirketin büyük atılım yaptığı pil-elektrik pazarı diğerlerine kıyasla rekabete oldukça açık bir pazar. Şu anda Tesla ve Volkswagen gibi şirketler pazarda kıyasıya rekabet içindeler. Fakat Toyota kombine pil üretim kapasitesini 40 gigawat saate kadar artırma hedefi, gelişmiş üretim hatları ve personel eğitimi gibi verim arttırıcı hedeflerle bu pazara sağlam bir şekilde ilerlemek istediğini bize gösteriyor.

Toyota’nın EV üretimi için eksiksiz tedarik zinciri kurma amacında plan kurduğunu bu yatırım bize gösteriyor. Bu planın bir parçası olan batarya yatırımı hakkında firmanın Kuzey Amerika birim üretim ve mühendislikten sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Norm Bafunno, açıklamanın iş için “önemli bir kilometre taşı” olduğunu dile getirdi.

elektrikli araç

Firmanın ürün gamında şu anda sadece tek tam elektrikli model olarak bZ4X bulunmakta. Ayrıca bu otomobilin yakında ülkemizde satışa sunulması planlanıyor. Bunun dışında firma ürün gamına ikinci tam elektrikli model olarak bZ3 sedanı katacak. Ayrıca Toyota’nın bir planı var. Marka geçen yıl konsept tasarım olarak tanıttığı bütün araçları hayata geçirmek istiyor.

Sıfır Kilometre Toyota Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here