Küresel Çip Krizi: Tesla’nın Meydan Okuması

0
1492

Tüm dünyada küresel bir çip krizi var. Diğer adıyla mikroişlemci sıkıntısı. Hal böyle olunca geleneksel otomobil üreticilerinin çoğu sekteye uğradı. Ancak Tesla hala etkilenmeden üretme devam edebiliyor. Peki ama Elon Musk bunu nasıl başarıyor?

Geçen hafta Tesla 4. çeyrek sonuçları ile rekor kırdı. Böylece otomotiv sektörünün çoğunu engelleyen sorunlara meydan okumuş oldu. Bu sorunların en başında, devam eden küresel çip krizi geliyor. Geçtiğimiz günlerde Elon Musk Tesla’nın çip krizi ve tedarik zinciri problemleri yaşadığını sosyal medyadan duyurmuştu. Halen Covid-19’un bedellerini ödemeleri sebebiyle Çin ile ABD’de bulunan fabrikalarında belirli aralıklarla üretimin duracağını açıkladı. Fakat 4. çeyrek raporları şirket için çok olumlu bir rapora sahip. Bu raporda Tesla 308.600 araca ulaştı. Böylece 2021’deki teslimatları 2020 seviyelerine göre %87 artış sağladı.

Çip Krizi

Bu göz alıcı tablo, elektrikli araç üreticisinin diğer birçok otomobil üreticisini sekteye uğratan çip kırizini nasıl aştığı hakkında merak uyandırıyor. Halihazırda hava yastıklarında, bilgi ekranlarında, park yardımcılarında ve telefon şarj cihazlarına kullanılan çipler tüm dünya için vazgeçilmez konumda. Tesla için karşı koymanın cevabı oldukça basit. Çünkü Tesla, genellikle araçlarını sıfırdan inşa ediyor. Diğer otomotiv üreticileri ise nesiller boyunca uzanan araç modelleri yinelemeleri üzerinde çalışıyorlar. Bu nedenle Tesla, çiplerde esnekliği sağlayabiliyor. Yani Tesla, geleneksel otomobil üreticilerinin yaptığı parça parça eklemeyi yapmıyor. Bunun yerine araçlarını sıfırdan tasarlıyor. Böylece de çip krizi onun için diğerleri kadar hayati olmuyor.

Tesla fabrikası

Elon Musk, şirket içi yazılım mühendislerine oldukça güveniyor. Çünkü çip krizi karşısında alternatif çipleri araçlara daha erken entegre etmek için gereken yazılımı hızla yeniden yazıyorlar. Bu nedenle üretim hatlarını çalışır durumda tutmayı başarıyor. Böylelikle küresel bir yarı iletken sıkıntısına uyum sağlıyor. Sektörde de marka değeri yükseliyor. 

Çip Krizinin Nedeni

Bir diğer adıyla mikroişlemci sıkıntısı olan bu kriz, arz kadar talepten de kaynaklanıyor. Salgın nedeniyle evden çalışma yaygın hale geldi. Buna bağlı olarak da dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için çevrimiçi siparişlerde ciddi bir artış gördü. Oyun konsolları için de ciddi bir rağbet vardı. Çip sadece otomobiller için kullanılmıyor. Bu nedenle tüm bu talepler sonucu üretim sıkıntıları oraya çıktı. Otomobil sektörü de çiplere göbekten bağlı olduğu için bir hayli etkilendi. Hala da etkileniyor. Tesla ise en az etki ile kurtulmayı başarıyor.

Elektrikli Araç Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here