Tek Depo Hidrojen: 1360 Km Mesafe!

0
5572
toyota mirai

Toyota’nın 20 yıllık geliştirme çalışmasının ilk meyvesi Mirai. Toyota Mirai, dünyada ki ilk seri üretimli Hidrojen Yakıt Hücreli Otomobil. Aynı zamanda da Japonca’da ‘gelecek’ anlamına geliyor. Araç, ilk olarak 2014 yılı Aralık ayında satışa sunuldu.

1360 km Yol Kat Etti!

Japon otomobil üreticisi Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli aracı Mirai, tek depo hidrojenle oldukça uzun bir yol kat ederek bir rekor kırdı. Bu yol tam olarak 1360 km! Mirai, tek depo ile en uzun mesafeyi kat eden hidrojen yakıt hücreli araç olarak Guinness Dünya Rekorunu elde etti. Aracın yolculuğun sonunda yalnızca 5.65 kg hidrojen tükettiği kaydedildi. Üstelik egzozundan sadece su buharı salımı gerçekleştirdiği kaydedilen bilgiler arasında.

Mirai’nin yol aldığı tur, Güney Kaliforniya’da gerçekleştirildi. Aracın yakıt dolumu ise sadece beş dakikada gerçekleşti.

toyota mirai

Guinness Dünya Rekoru

Guinness Dünya Rekorları’nın hakemi Michael Empric’in, Mirai’nin tankını yolculuğun hem başında hem de sonunda bir mühürle onayladığı kaydedildi. Hatta verimlilik odaklı olan bu yolculukta Mirai’nin egzozundan sadece su buharı salımı gerçekleştiği de kaydedilen bilgiler arasında.

Yolculuk 2 gün boyunca ve profesyonel sürücüler tarafından gerçekleştirildi. Bu yolculuk yakıt hücresi geliştirme grubuna ev sahipliği yapan Toyota Teknik Merkezi’nde başladı. Ve ilk gün 760 km civarında yol kat edildiği belirtildi. İkinci gün ise 600 km daha yol kat edilerek yolculuğun toplamda 1360 km ile yine Toyota’nın Teknik Merkezi’nde tamamlandığı aktarıldı.

Aktarılan bilgilere göre, Toyota Mirai yolculuğun sonunda sadece ama sadece 5.65 kg hidrojen tüketti. Üstelik yakıt dolumuna ihtiyaç duymadan da 12 hidrojen istasyonunun yanından geçti.  Standart bir içten yanmalı araç, aynı mesafeyi 300 kg CO2 emisyonu ile gerçekleştirirdi. Ancak Mirai, yoğun trafik saatlerinde kullanılmasına rağmen bu yolculuğu sıfır emisyon ile tamamlamış.

toyota mirai

Toyota Mirai Özellikleri

Markanın hidrojen yakıt hücreli aracı Mirai, aynı zamanda yeni jenerasyon otomobillerin de izlerini üzerinde taşıyor. Aracın dikkat çeken tasarımı, düşük ağırlık merkezinin beraberinde getirdiği sürüş keyfi ve elektrik motorun sessiz ama son derece güçlü hızlanma performansı Mirai’nin karşı konulamaz özellikleri arasında yer alıyor. Toyota Mirai’nin ön tasarımda yer alan sağ ve sol ızgaralar ise havadan oksijen tedariğini sağlıyor. Bu sayede de aracın yakıt hücre sistemini soğutmuş oluyor.

mirai iç mekan

Toyota Mirai  Boyutları

  • Uzunluk: 4890 mm
  • Min. Zemin açıklığı: 130 mm
  • Genişlik: 1815 mm
  • İç uzunluk: 2040 mm
  • Yükseklik: 1535 mm
  • İç genişlik: 1465 mm
  • Lastik tabanı: 2780 mm
  • İç yükseklik: 1185 mm
  • İz genişliği(ön/arka): 1535/1545
  • Yüksüz araç ağırlığı: 1850 kg

Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli aracı Mirai 178 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Ayrıca araç, 100 km’lik hıza yalnızca 9.6 saniyede ulaşıyor.

Hidrojen Yakıt Hücreli Otomobil Nasıl Çalışıyor ?

Hidrojen yakıt hücreli otomobil

Hidrojen yakıt hücreli otomobil, bataryalı elektrikli otomobillere göre daha yüksek menzil ve daha kısa yakıt dolum süreleri ile öne çıkıyor. Çalışma sistemleri ise oksijen ile hidrojenin kimyasal reaksiyonundan elektrik üreten ünite ile yüksek basınçlı hidrojen tanklarından oluşuyor.

Hidrojen yakıt hücreli otomobil, kullanım esnasında oksijen ve hidrojen reaksiyonu sonucu ortaya sadece su buharı çıkarması ile biliniyor.

Bir diğer yandan Hyundai, Honda ve BMW gibi markalar da hidrojen yakıt hücreli otomobil geliştirme çalışmalarına başadı. Alman teknoloji firması Bosch da kamyonlara yönelik hidrojen yakıt hücresi çalışmaları yürütüyor. Marka, 2022-2023 yılarında üretime başlamayı planlıyor. Aynı zamanda Bosh, yakıt hücreli güç aktarma mekanizmalarını kamyonlarda kullanmaya başlamasından sonra aynı teknolojiyi binek otomobillere de taşıyacağını bildirdi.

Hidrojen yakıt hücreli otomobil

Çalışma Prensibi

Hidrojen yakıt hücreli otomobil, hidrojen moleküllerini protonlara ve elektronlara ayırıp daha sonra elektronları bir devreden geçirerek çalıştırıyor. Bu tip otomobiller, genelde elektrikli arabalardan daha uzun menzile sahiptirler. Ve çok daha hızlı yakıt ikmalini yapmaya uygunlardır. Yalnızca birkaç dakika içinde hidrojenli bir otomobilin deposunu doldurabilme imkanına sahibiz. Ancak burada belirtmemiz gereken bir durum var. O da; şuan için hidrojenli otomobillerin en büyük sıkıntısının alt yapı sıkıntısı olması. Bunun sebebi ise hidrojeni depolamanın zor olması diyebiliriz.

Alışık olduğumuz türde ki otomobillerde bulunan motorun ve elektrikli otomobillerde bulunan akünün yerine yakıt hücreleri bulunuyor. Ancak elektrikli otomobillerden farklı olarak yakıt hücreli otomobillerde gaz kıvamındaki hidrojenin depolanması için özel bir yakıt deposu bulunuyor.

Sıfır km Toyota otomobil fiyatlarını ve özelliklerini görmek için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here