BMW ve Toyota ortaklığı yeni bir şey değil. İki firma 2013 yılından beri ortak iş yapıyor. Bu Bu ortaklıktan ayrıca 2019 yılında BMW Z4 ve Toyota Supra ortaya çıkmıştı. iki firmanın şimdiki ortaklığı ise hidrojenli yakıt teknolojisini kapsayacak.

BMW ve Toyota Ortaklığı

Kurdukları ortaklık ile bu iki firma 2025 yılı itibariyle hidrojen yakıtlı araçlarının seri üretimine başlayacak.

BMW satış şefi Pieter Nota, bu ortaklık ve gelecek planları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“BMW ve Toyota Motor ile ortaklaşa geliştirilecek yakıt hücreli araçların üretimine 2025 yılı gibi erken bir tarihte başlayacağız ve satışını gerçekleştireceğiz.”

Otomobil üreticilerinin bu yakıta yönelmesinin sebebi ise Avrupa’da ki yasal düzenlemeler.

Toyota hidrojen yakıt geliştirme projesine çok erken bir tarih olan 1992 yılında giriş yaptı. Bundan dolayı hidrojen teknolojisinde deneyimi oldukça fazla. Bu deneyimi sayesinde BMW ortaklık konusunda Toyota’yı tercih etmiş.

2015 yılında Toyota Mirai model aracında hidrojen yakıt hücresini kullandı ve piyasaya çıkardı.

BMW iX5 Hydrogen Araç Konsepti

BMW, 2021 yılının Eylül ayında Almanya’daki Münih Motor Show etkinliğinde hidrojen yakıt hücreli iX5 Hydrogen konseptini göstermişti. Firma daha önce yaptığı bir duyuruda bu aracın sınırlı üretimine 2022 yılı sonu gelmeden başlayacağını duyurmuştu.

Hidrojen yakıt hücreli araçlara üç-dört dakika gibi kısa bir sürede yakıt doldurulabiliyor. Bu normal elektrikli bir araçtan çok daha hızlı bir dolum anlamına geliyor.

BMW iX5 aracının menzilini açıklamadı. Firma bu aracın daha uzak mesafelere gidebilmesi için 6 kg’lık iki adet hidrojen tankı eklemeyi düşünüyor.

BMW’nin iX5 konsepti firmanın belirttiğine göre 170 beygir gücünde olacak. Güç aktarma organı ise 372 beygir gücünde. BMW ilk aşamada bu araçta performanstan çok verimliliğe odaklanıyor.

Pieter Nota bu araç hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin özellikle daha büyük SUV’lar için uygun olduğunu düşünüyoruz.”

BMW iX5 konseptini X5 SUV modeli üzerinden geliştirmiş.

Pieter Nota iki firmanın daha fazla işbirliğine işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Toyota ile üzerinde çalıştığımız çeşitli projelerimiz var.”

BMW’nin Gelecek Hedefleri

BMW, araçlarını hızlı bir şekilde elektrikli hale getirecek. Şu anda Mini ve Rolls-Royce markaları dahil grubun çatısındaki tüm araçların %50’si 2030 yılına kadar elektrikli hale gelecek.

Elektrikli araçların satışı firma için büyük bir hedef. Pieter Nota sözlerine şunları ilave etti:

“Belki mevcut hızımızla devam edersek bu %50 olan hedefimize bir veya iki yıl önce ulaşabiliriz. Ancak altyapı her yerde aynı değil. Bunun yanı sıra gerekli materyallerin bulunmaması gibi bir sorun var.”

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here