Stellantis 300 milyon dolarlık ceza aldı. Üç FCA çalışanı da çevre kirliliğine neden olan teknoloji kullanmak ve bu teknolojileri kullandıklarını örtbas etmekten dolayı cezai suçlamalarla karşı karşıya.

Stellantis Neden Ceza Aldı

Fiat Chrysler Automobiles olarak bilinen otomobil üreticisi olan FCA, kısa bir süre önce yeni nesil emisyonu düşük turbo dizel motorlar üretmeye başlamıştı. Düşük tork ve yakıt dostu olması FCA tarafından üretilen bu motorun özellikleriydi.

EcoDiesel adı verilen bu yeni motoru üretmesi için FCA İtalyan dizel motor üreticisi VM Motori’yi seçmişti. 240 beygir gücünde 3 litrelik V6 dizel motor Jeep Grand Cherokee ve RAM 1500 pick-up araçlarda yer almıştı.

Stellantis Ceza

Ancak bu motorun yapılan araştırmalar sonucunda çevre dostu olmadığı tespit edildi. Soruşturma sonucunda motor yasal sınırın üstünde emisyon yayıyordu. Firma emisyon testlerinde kasıtlı olarak hile yapmaktan ve çevre kirliliğine sebep olmaktan suçlu bulundu. Bunun sonucu olarak da Stellantis grubu 300 milyon dolarlık ceza aldı.

Stellantis Yetkilileri ve Müşterileri Aldattı

FCA EcoDiesel motorlarının emisyon çıkışının düşük olduğunu ilan ederek hem yetkilileri hem de kullanıcılarını aldattı. EcoDiesel motor yeniden yapılan emisyon testlerinde başarısız oldu.

EcoDiesel bu testlerin ve cezanın ardından reklamlarda gösterilen sınıfının en iyisi unvanını kaptırmış oldu.

Adalet Bakanlığı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümünde Başsavcı Yardımcısı olan Todd Kim konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“FCA’nın bugün aldığı 300 milyon dolarlık ceza üç yıllık kapsamlı bir soruşturmanın sonucudur. Bu karar Adalet Bakanlığının kurumsal olarak yanlış yapanları cezalandırmaya kararlı olduğunu gösteriyor.”

Kapsamlı soruşturmanın ardından firma Haziran ayında dolandırıcılık komplosu kurduğunu kabul etti ve ceza aldı.

Stellantis’e en büyük ceza para cezası oldu. Firma ayrıca Adalet Bakanlığı’na rapor verecek dahili uyum ve etik programı oluşturacak.

FCA Çalışanları da Ceza Aldı

Bu soruşturmanın yanı sıra üç FCA çalışanı da çevre kirliliğine sebep olan teknolojileri yaratmak ve bunları örtbas etmek dolayı suçlu. Bu çalışanlar arasında Kuzey Amerika’da dizel motor kalibrasyondan sorumlu üst düzey yönetici Emanuele Palma da var.

Bunun yanı sıra temiz hava yasasını ihlal etmek ve diğer suçlamalardan FCA’nın İtalya’daki dizel operasyonlardan sorumlu yönetici ve direktörlerinin de ceza alması muhtemel. Sergio Pasini ve Gianluca Sabbioni bunlardan diğer ikisi.

Bu üç FCA çalışanı yargı gününü bekliyor. Suçlu bulunurlarsa da 37 yıla kadar hapis cezası istemi ile karşı karşıyalar.

Bunun yanı sıra firmanın  motor sahtekarlığından dolayı Almanya’da da emisyon incelemeleri yapılıyor. Firmanın FCA ofislerine baskın yapıldı.

EcoDiesel motordan etkilenen kullanıcılar ise uzlaşma sürecindeler. Bunun sonucu olarak da araçlarını tamir ettirme sürecindeler. 2014-2016 model RAM 1500 ve Jeep Grand Cherokee modelleri bu süreçten etkilenen araçlar.

Stellantis tüketici taleplerini çözeceklerini söyledi. Araç sahipleri de bunun yanı sıra 3075 dolarlık bir anlaşmaya hak kazandılar.

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here