Stellantis, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nden Ayrılıyor

0
1857
Stellantis

Nisan ayında CEO Carlos Tavares maaşıyla gündeme gelen Stellantis, bu sefer ayrılık kararıyla karşımızda. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan firma Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nden (ACEA) ayrılacağını açıkladı. Böylelikle Stellantis’in 2022 sonunda ACEA’dan ayrılması bekleniyor.

Stellantis

Stellantis’in Sahip Olduğu Markalar

Stellantis

Şirket, ilk olarak 2021 yılında FCA (Fiat Crhsyler Automobiles) ve PCA ortaklığı ile kurulmuştur. Şirketin bünyesinde Fiat, Ferrari, Dodge, Alfa Romeo, Crhysler, Abarth, Citröen, DS, Jeep, Peugeot, Opel, Maserati, Lancia, Ram, Vauxhall gibi sektörde önemli yere sahip markalar bulunmakta.

Yaklaşık bir sene boyunca faaliyet gösteren firma neden böyle bir karar aldı?

Stellantis, Neden ACEA’dan Ayrılma Kararı Aldı?

Stellantis

Firma faaliyete geçtiğinden beri yenilikçi ve sürdürebilir çözümlerle mobilite çalışmaları yapmakta. Bundan dolayı da firma lobiciliği geride bırakmak istiyor. Stellantis, yaptığı açıklamada lobi faaliyetlerini geride bırakarak mobilite çalışmalarının üstüne daha çok yoğunlaşmak istediğini dile getirdi. Bu yüzden firma Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) ile yollarını ayırmak istiyor.

ACEA

ACEA, 1991 yılında kurulmuştur ve amacı Avrupalı otomotiv üreticilerinin çıkarlarını temsil etmek. Bir ekonomik çıkar gruplaşması olan ACEA’nın bünyesinde 16 üye vardır. Bu üyelerin arasında Mercedes- Benz, DAF, Ford, Ferrari, Toyota, Renault, Honda, Hyundai, Iveco, Daimler Truck, Jaguar Land Rover, BMW Group, Volkswagen ve Volvo gibi markalar bulunmakta. Bununla birlikte kuruluş her ay düzenli olarak Avrupa Otomotiv pazarı istatistiklerini yayınlamakta.

 

ACEA’dan ayrılmasıyla gündeme gelen Stellantis, bunun dışında başka haberlerle de gündemdeydi. Bunlardan biri CEO’sunun aldığı uçuk maaş, diğeri ise dizel motorlara ait gerçek emisyon değerlerini gizlemesi.

Stellantis’e Sahtecilikten Ceza

Stellantis

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı soruşturması kapsamında Stellantis’in sahtecilik yaptığını ortaya çıkardı. Soruşturmada firmanın 100 bin aracında gerçek emisyon değerlerini açıklamadığı ortaya çıktı. Firma atılan bu iddiayı kabul ederek sahtecilik yaptığını doğruladı. Bu soruşturma kapsamında da ABD Adalet Bakanlığı tarafından 300 milyon dolar ödeme cezası aldı. Bunun gerekçesi ise Stellantis’in ABD Temiz Hava Yasası’nı ihlal etmesi idi. Yaşanan bu skandal zamanında Volkswagen’in 2015’te yapmış olduğu emisyon ihlaline benzetildi. Volkswagen’in yaptığı bu olay tarihe ‘’dizel skandalı’’ olarak geçmişti. Volkswagen, yapmış olduğu testlerde dizel motorlarda yanıltıcı yazılım kullanarak değerleri değiştirmesiyle bu olay açığa çıktı.

CEO’nun Dudak Uçuklatan Maaşı

Carlos Tavares

Stellantis’in CEO’su olan Carlos Tavares’in aldığı uçuk maaşta firmayı gündeme getirmişti. Carlos Tavares, 2021 yılında yıllık olarak 19 milyon Euroluk maaş alıyordu. Bunun dışında CEO’nun aldığı 47 milyon Euroluk hisse gelir ve istisnai ödemeleri de bu değeri yükseltiyor. Böylelikle toplam yıllık 66 milyon Euro olan gelir Fransa’da seçim sürecinde tartışma konusu oldu. Çünkü bu maaş Fransa’da bir CEO’nun bu zamana kadar aldığı en yüksek maaş oldu. Lakin şirketin hissedarları ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu duruma sessiz kalmadı. Hissedarların çoğunluğu Tavares’in bu maaşına karşı oyunu kullandı. Ayrıca Emmanuel Macron’da bu durumla ilgili olarak açıklama yaptı. Macron açıklamasında böyle astronomik meblağlara üst sınırın gelmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Macron Avrupa düzeyinde hareket edilirse bu sorunun giderilebileceğini söyleyerek konuya çözüm fikri getirdi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here