Bir otomobil satın alırken hepimizin farklı kriterleri vardır. Bazıları seçtikleri otomobilin hızlı gitmesini, bazıları ise ailesi ile seyahatlerini kolaylaştırması için geniş bir iç hacme sahip olmasını ister. Otomobil tercihi tamamen kullanıcıya ve beklediği imkanlara bağlıyken, bazı memleketler çok farklı kombinasyonlar ortaya koyabilmektedir. Bu memleketlerden bir tanesi olan Almanya, station wagon otomobillere yönelik bir kültür geliştirmiş durumda. Öyle ki, spor otomobil kavramı ve aile otomobili kavramlarını bir araya getirerek Audi RS-6 gibi bir tasarım ortaya koymuşlardır. Gelin birlikte bu otomobillerin avantajlarını, neden avrupa ülkelerinde popüler olduklarını ve ülkemizde artık neden tutulmadıklarını yorumlayalım.

Mercedes T Model Station Wagon
Station wagon kültürü Almanya gibi ülkelerde oldukça yaygın.

Station Wagon Otomobillerin Avantajları

Station wagon araçlar, geniş aileler için biçilmiş kaftandır. Sundukları hacim hem fazla hem de kullanışlıdır. Yükleme eşikleri düşüktür. Bu sayede alışverişinizi rahatlıkla otomobilinize yükleyebilirsiniz. Bagaj alanlarında sunulan düz taban ve yüksek baş mesafesi ise yükleme alanını oldukça verimli kılar. Bu sayede yüklediğiniz eşyaları arka tarafa her hangi bir köşeye takılmadan itebilirsiniz. Ayrıca arka diz mesafesi olarak oldukça cömert mesafeler sunan station wagon otomobiller, çocuklarınız, aile bireyleriniz ve dostlarınız için ferah bir yaşam alanı yaratır. Evcil hayvanınızı koyacak yer derdi çekmeden, konfordan ödün vermeden uzun ama kısa hissettiren yolculuklara çıkabilirsiniz.

Subaru Levorg
Ülkemizde de satılan Subaru Levorg, yakışıklı bir station modeli.

2.El Subaru Levorg İlanları

Alamancı Kavramını Ülkeye Sokan Araba Tipidir

Hepimiz tatil beldelerinde D plaka station Mercedesler, BMWler görmüşüzdür. Ülkemizde bu kadar popülerliği olmayan station otomobil kültürü, bize zamanında çok yabancı gelse bile aslında dünyada oldukça popüler. Geleneksel tasarımlardan kolay kolay kopamayan bir millet olarak sedan otomobilleri oldukça benimsemiş durumdayız. Aslında kalabalık aile yapımız ve derin aile bağlarımız station wagon otomobilleri bizler için biçilmiş kaftan yapıyor. Üzerinde pek durulmasa bile ülkemizde üretilen ilk yerli station otomobil olan Renault 12 SW zamanında oldukça satıldı. 1972 yılında kalabalık ailelerin yardımına bir hızır gibi yetişen Renault 12 SW hala bazı aileler tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Renault 12 SW
Dedemin de sahip olduğu bir Renault 12 SW. Bir nesil çok hatıra biriktirdi bu otomobilde. Hem de Bursalı.

Avrupada Neden Bu Kadar Popülerler ?

Sundukları geniş iç hacim ve konfor, güzel yollara ev sahipliği yapan avrupa ülkelerinde station wagonların elini oldukça güçlü hale getirmiştir. Hatta öyle ki, spor otomobil kavramı ve station wagon otomobil kavramları birleştirilip ortaya Audi RS-6, Mercedes C63 Estate gibi spor ama geniş iç hacimli otomobiller ortaya çıkmıştır. Bu sayede farklı beklentileri olan müşteriler aynı çatı altında birleşmiş ve station wagon otomobillere talep artmıştır.

RS-6 Station wagon
Kafanız karışmasın o bir station ve 560 beygir gücünde.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here